Sosyal Medya

Güncel

İlber Ortaylı: Üzüm bağı yerine bina dikmek akıllı bir iş olsa Fransa bunu çoktan yapardı

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tokat'ta üzüm bağlarının azalmasına ilişkin açıklamalarda bulunarak "Türkiye gelişen bir ülke, mesela burası da zenginleşmiş fakat bu zenginlik için üzüm bağlarını kaldırmak gerekmiyor. Sonra o üzümleri çok ararsınız çünkü üzüm bağı ile binayı değiştirmek akıllı bir iş olsa Fransa bu işi daha çok yapardı" dedi.



Tokat Belediyesince düzenlenen 3. Kitap Günleri kapsamında kente gelen Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, 26 Haziran Atatürk Kültür Merkezi'ndeki 'Milli Mücadelenin 100'üncü Yılı' konulu söyleÅŸiye katıldı.
 
Ortaylı, 'Türk' isminin devlet adı olmasının Ä°stiklal Savaşı ile baÅŸladığını belirterek, "Bu çok önemli. Yani o dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi ayrı bir devlet olduÄŸunu düÅŸünmüyor. DüÅŸünse de ilan etmiyor. Ä°stanbul'daki hükümetin esir, devlet merkezinin iÅŸgal altında olduÄŸunu, dolayısıyla milletin hukuku için baÅŸka bir yerde teÅŸkilatlanmak gerektiÄŸini ileri sürüyor" diye konuÅŸtu.
 
Milli Mücadele döneminde yaÅŸananlarla ilgili tarihi süreci anlatan Ortaylı, Cumhuriyet'in kurulmasından hemen sonra tarih, coÄŸrafya ve dil araÅŸtırmalarının baÅŸlatıldığını vurguladı.
 
Türkiye tarihinin yaygın ve büyük bir tarih olduÄŸunu belirten Ortaylı, ÅŸunları söyledi:
 
"Biz onu bilmiyoruz. BilmediÄŸiniz ÅŸey yanında akan suyu seyreden öküzden beter bir ÅŸeydir. O bile hiç deÄŸilse suyu gider içer. Kullanamadığın elektrik akımı gibi bir ÅŸeydir. Onu halletmek için Türkiye teÅŸkilatlandı. Bu ülkede arkeolog, astrolog, Selçuklu tarihi uzmanı yetiÅŸti. Bunlar yoktu, yabancılar bunu istismar ediyordu. Yani bütün üniversitelerin tarih denen dalı ya kurmaması gerekir ya da kurduÄŸu zaman ciddi kurması gerekir. Bu çok açık bir ÅŸeydir. Bunları yapmadığımız takdirde manevi varlığımızı savunmamız mümkün olmayacaktır."
 
"Araziye dönün, bahçe yapın"
 
Tokat'ta üzüm baÄŸlarının azalmasına iliÅŸkin konuÅŸan Ortaylı, ÅŸöyle devam etti:
 
"Türkiye geliÅŸen bir ülke mesela burası da zenginleÅŸmiÅŸ fakat bu zenginlik için üzüm baÄŸlarını kaldırmak gerekmiyor. Sonra o üzümleri çok ararsınız çünkü üzüm bağı ile binayı deÄŸiÅŸtirmek akıllı bir iÅŸ olsa Fransa bu iÅŸi daha çok yapardı. Hala üzümcülükle geliÅŸiyor, yaşıyorlar ve üzümleri de bizimki kadar deÄŸil, rengi ve tadı bakımından. Bu memlekette kimse zeytinlerin tahribini seyretmemeli, lütfen araziye dönün. Bahçe alın, bahçe yapın. Bazı müesseselerimiz binlerce yıllıktır ve bize özgüdür. Türkler çiftçidir. Hiçbir ülkedeki insanlar bizdeki kadar çeÅŸitli ziraat yapamaz. Zeytincimiz var, hayvancımız, tahılla geçinenimiz, baÄŸcımız da var. Bu milletin ziraata dönmesi, bunu dikkatle ele alması, bu iÅŸlerle uÄŸraÅŸmayan partileri sahneden silmesi gerekir."
 
Tokat Valisi Ozan Balcı, Tokat Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Aydın Turhan, Tokat Belediye BaÅŸkanı Eyüp EroÄŸlu ve Tokat Emniyet Müdürü Göksel TopaloÄŸlu'nun katıldığı söyleÅŸiye, öÄŸrenciler yoÄŸun ilgi gösterdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.