Sosyal Medya

Talabani: Macron'la yaptığımız toplantı Kürdistan'ı kurtardı

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, 25 Eylül 2017'de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Erbil yönetimine yönelik uygulanan yaptırım ve ambargolara ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yapılan görüşmenin Kürdistan’ı kurtardığını açıkladı.



Kubad Talabani, “Referandum sonrası Sayın Neçirvan Barzani ile birlikte Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile o önemli görüÅŸmeyi yapmasaydık ÅŸu an Kürdistan’ın mevcut durumu bu ÅŸekilde olmazdı” dedi.
 
Rudaw’da yer alan habere göre BaÅŸbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Fransa’nın yeni göreve gelmiÅŸ Kürdistan Bölgesi BaÅŸkonsolosu Olivier Decottignies ile bir araya geldi.
 
GörüÅŸmenin ardından yapılan açıklamada Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumundan sonra Erbil yönetimine uygulanan yaptırım ve ambargoları kaldırmakta Fransa CumhurbaÅŸkanı’nın rolüne dikkat çekildi.
 
Talabani, “O süreçte Sayın Neçirvan Barzani ile birlikte Sayın Macron’u ziyaret etmeseydik Kürdistan’ın durumu ÅŸu an içinde bulunduÄŸumuz gibi olmazdı. DiÄŸer ülkeler de kolaylıkla kapılarını bize açmazlardı. Sayın Macron ile yaptığımız görüÅŸmelerden sonra diÄŸer ülkelerle de görüÅŸme fırsatımız oldu. Bu vesileyle buradan bir kez daha kendisine çok teÅŸekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Referandumun ardından BaÄŸdat hükümeti tarafından Erbil yönetimine karşı bir takım ekonomik ve siyasi ambargo uygulanmıştı. Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, dönemin BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani’yi 2 Aralık 2017’de Elysee KöÅŸkü’ne davet ederek ambargoların kaldırılmasında önemli rol üstlenmiÅŸti. Bu ziyaretten sonra Barzani, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile Berlin’de bir araya gelmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.