Sosyal Medya

Fatma Tuncer: Zalimin alkışlandığı bir çağdayız

Hayvan hakları dernekleri ve burada gönüllü çalışanlar, hayvanlara uygulanan şiddete karşı caydırıcı cezaların uygulanması talebi ile bir milyon 457 bin kişinin imzasını aldılar ve Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na teslim ettiler.



Zira hayvanlar mal konumunda deÄŸerlendirildiÄŸi için iÅŸkenceci psikopatlara sadece cüzi para cezaları verilebiliyordu. Bu durum hayvanlara iÅŸkence eden psikopatların cesaretini artırdı ve bu kiÅŸiler hayvanlara zulmedip, bu görüntüleri medya üzerinden sergilemeye baÅŸladılar. Beklenen hayvan yasası ekseninde ise hayvanların bir can olduÄŸunun kabul edilmesi ve cezaların caydırıcı nitelikte olması hedefleniyor. Hayvanlara Adalet DerneÄŸi BaÅŸkanı Av. Hülya Yalçın iÅŸkence, tecavüz ve öldürme gibi suçlar için cezanın alt limitinin en az iki yıl bir ay olarak belirlenmesi gerektiÄŸini açıkladı.

PapaÄŸana iÅŸkence eden,  kedinin uzuvlarını kesip öldüren, köpeÄŸin kuyruÄŸunu kesip maÄŸduriyetini seyreden psikopatların umursamaz tavırlarını hatırlarsınız. Bilinmelidir ki, hayvanlara iÅŸkence eden bu kiÅŸiler sergiledikleri bu zulmü kadınlara ve çocuklara da göstereceklerdir. O nedenle bu kiÅŸilerin sadece cezalandırılması yetmez, bununla beraber canilerin vicdanlarının ÅŸefkate davet edilmesi gerekir. 
 
Hak kavramı her canlıyı ilgilendiren bir kavramdır. Fakat Ä°slami kimliÄŸini saÄŸlıklı ÅŸekilde oluÅŸturamayan ve yaÅŸamını kimlik karmaÅŸası içinde sürdüren kiÅŸilerin hak kavramını belli bir kiÅŸi, zümre ya da varlıkla sınırladıklarını görmekteyiz. Bakıyorsunuz hayvanlara zulmedenler cezalandırılsın, hayvanların hakları korunsun diye sloganlar atan bir kiÅŸi az ötede katledilen çocukların dramatik hikâyelerini görmezden geliyor. Ya da doÄŸayı koruyalım, aÄŸaçlara kıymayalım diyen sözde duyarlı insanlar diÄŸer canlıların maruz kaldığı zulme kayıtsız kalıyorlar. 
 
Ä°lahi ilkeler bütün varlıkların, bütün canlıların haklarını koruyacak ve kollayacak nitelikte indiriliÅŸtir. Buna göre hayvanlara zulmedemez onları aç bırakamazsınız, bitkilere, topraÄŸa suya zarar veremezsiniz, yaÅŸadığınız dünyayı hoyratça kullanamaz, burada her canlının hakkının olduÄŸunu bilir ve buna göre davranırsınız ya da davranmak zorundasınızdır… “Onlara binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkepleri (yarattı). Ve daha sizlerin bilmediÄŸiniz neleri yaratmaktadır” (Nahl, 16-8). Hayvanlar insanın emrine verilmiÅŸ birer emanettir, dolayısıyla onları korumak ve ihtiyaçlarını gidermek zorundayız.
 
Abdurrahman Ä°bnu Abdullah babasından ÅŸu hadisi ÅŸerifi nakleder: “Biz bir seferde Resulullah ile beraber idik, Resullah bir ara yanımızdan ayrıldı. O sırada humara denen bir kuÅŸ gördük, iki tane de yavrusu vardı. (KuÅŸ kaçtı) yavrularını aldık kuÅŸcağız etrafımıza yaklaşıp çırpınmaya kanatlarını çırpıp havada inip çıkmaya baÅŸladı. Resulullah Efendimiz gelince, ‘Kim bu zavallının yavrusunu alıp onu ızdıraba attı. Yavrusunu geri verin’ diye emretti.
 
Sahabe, ‘Ey Allahın Resülü bize hayvanlara yaptığımız iyilikten dolayı sevap var mı’ diye sorduklarında Efendimiz, ‘Evet can sahibi her varlığa yapılan iyiliÄŸe sevap vardır’ buyurdu.” Resulullah süt sağım sırasında koyunların memelerinin incinmemesi ve çizilmemesi için sağıcıların tırnaklarını kesmelerini istemiÅŸtir. Hayvanlar arasında güreÅŸ, döÄŸüÅŸ tertip edilmesini yasaklamıştır. Resulullah hayvanlara ÅŸefkatle yaklaÅŸmayı emretmiÅŸ ve onlara zulmü yasaklamıştır. Osmanlı Kanunnamesi’nde hayvan haklarına geniÅŸçe yer verilmiÅŸtir. Ä°kinci Beyazıt döneminde hazırlanan 1502 tarihli Belediye Kanunnamesi’nde ÅŸu ibareler yer almaktaydı: “Ağı yaramaz beygir iÅŸletmeyeler. At, katır ve eÅŸek ayağını gözeteler ve semerin göreler. Onlara ağır yük vurmayalar, zira dilsizdirler. Her kangında eksik bulunursa sahibine tamam ettire etmeyeni ve beslemeyeni gereÄŸi gibi hakkında gele.”
 
Ä°slam ilkeleri ile bütün canlıların güvenliÄŸini garanti altına almaktadır. Buna göre hayvanın da bitkinin de yaÅŸam hakkı vardır ve bu haklar insan tarafından korunmalıdır. Fakat günümüzde Allah’ın koyduÄŸu bu ölçüleri ihlal eden zalimler insanları katlediyor, doÄŸayı tahrip ediyor ve hayvanları birer denek aracı olarak görüyor.
 
MÄ°LLÄ° GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.