Sosyal Medya

ODTÜ'den İstanbul depremi açıklaması

Orta Doğu Teknik Üniversitesi akademisyenleri 5,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin yaptığı açıklamada "Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7'den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir" değerlendirmesi yaptı.



Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ä°nÅŸaat ve Jeoloji MühendisliÄŸi bölümlerinden yapılan ortak açıklamada, 26 Eylül'de Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem sonrası ortaya çıkan teknik verilerin deÄŸerlendirilmeye devam edildiÄŸi ifade edildi.
 
Kamuoyuyla bir an önce paylaÅŸmak üzere ilk görüÅŸlerin sunulması için bir açıklama hazırlandığına iÅŸaret edilen açıklamada, 26 Eylül'deki depremin orta büyüklükte olduÄŸu hatırlatıldı.
 
Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından elde edilen ilk veriler ışığında depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) Kumburgaz bölümünün batı ucunda meydana geldiÄŸinin anlaşıldığına iÅŸaret edilen açıklamada, ÅŸu ifadeler kullanıldı:
 
"Söz konusu depreme ve artçılarına ait ilksel çözümler, deprem sırasındaki hareketin yanal bileÅŸenli olduÄŸunu göstermiÅŸtir. KAFZ'ın Kumburgaz bölümünün uzun zamandır büyük bir depremle kırılmadığı ve güncel deprem aktivitesi açısından suskun olduÄŸu bilinmektedir. Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7'den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduÄŸu görülmektedir. Mevcut teknik bilgi birikimiyle depremlerin oluÅŸ zamanının yönetilebilir bir hassasiyette ve güvenilir ÅŸekilde belirlenmesi bugün için mümkün deÄŸildir. Bu hususlara yönelik yapılan deÄŸerlendirmeler toplumu yanlış yönlendirebilmektedir."
 
Yapısal tasarım ve zemin koÅŸullarının deprem sonrası hasarda belirleyici rol üstlendiÄŸine vurgu yapılan açıklamada, "Yapıların ve temel sistemlerinin, olası bir depremde hasar riskinin disiplinler arası bir yaklaşımla hassas olarak belirlenmesi ve iyileÅŸtirici önlemlerin ivedilikle alınması önceliÄŸimiz olmalıdır" denildi.
 
Son 20 yılda daha kaliteli inşaatlar yapılması sağlandı
 
ODTÜ akademisyenlerinin açıklamasında, deprem sonrasında 500'e yakın binada hasar oluÅŸmasına iliÅŸkin de deÄŸerlendirmeler yapıldı.
 
Betonarme yapılarda taşıyıcı özelliÄŸe sahip kolon, kiriÅŸ, perde duvardaki ve baÄŸlantılardaki hasarların yapısal açıdan öncelikli olarak önem taşıdığı ve uzmanlarca deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi belirtilen açıklamada, yapısal olmayan tuÄŸla gibi bölme duvarların, sıvaların hasarlarının ikincil öneme sahip olduÄŸu ve katlar arası ötelenme ve kalıcı deformasyon seviyesi hakkında fikir verebileceÄŸi bildirildi.
 
Özellikle 1998, 2007 ve 2019 yıllarında yürürlüÄŸe giren Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'in, önceki yönetmeliklere göre yenilikler ve üstünlükler getirdiÄŸi kaydedilen açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:
 
"Türkiye Deprem Tehlike Haritası, Yapı Denetimi Uygulama YönetmeliÄŸi, yapı denetim firmaları ve hazır beton kullanımının yaygınlaÅŸması ile özellikle son 20 yıldır daha kaliteli ve dayanıklı inÅŸaatların yapılması saÄŸlandı. Bunların dışında kalan ve mühendislik hizmeti almamış yapıların kentsel dönüÅŸüm kapsamında güçlendirilmesi ya da yıkılarak yenisinin yapılması memnuniyet verici. Yapıların güvenliÄŸinin deÄŸerlendirilmesi ve güçlendirme tasarım çalışmaları, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından akredite firmalar ve üniversitelerimizce yapılmaktadır. Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi bölümümüzde 'burkulması önlenmiÅŸ çelik çaprazlar', karbon fiber, çelik ve betonarme manto, perde duvar, modüler panelle güçlendirme gibi uygulamalar geliÅŸtirilmekte ve uluslararası iÅŸbirlikleri kurulmaktadır. Sürekli Yapısal SaÄŸlık Ä°zleme ile depremden hemen sonra dakikalar içinde hasar tespiti, akıllı ikaz sistemleri, köprü baraj ve tünel yapılarının deprem güvenlikleri gibi araÅŸtırmalarımız bulunmaktadır. Tecrübeli akademisyen kadromuzla geçmiÅŸ deprem tecrübelerimizi Ä°stanbul da dahil olmak üzere ülkemizde farklı ÅŸehirlerde ve Pakistan, Mısır, Nepal, Nikaragua gibi ülkelerde yapılar, tarihi binalar, okullarda deÄŸerlendirmek ve güçlendirmek için kullanıyoruz. Betonarme yapıların yanı sıra, yığma, ahÅŸap yapılar ve tarihi yapılarla ilgili de tecrübe birikimimize dayanarak yardıma açık olduÄŸumuzu vurgulamak isteriz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.