Sosyal Medya

Avusturya Basınından İlginç İddia: Rusya, Türkiye ve İran ABD dolarına "elveda" diyor

ABD dolarının hegemonyasına son vermek için dünya genelinde yürütülen kampanyanın giderek güçlendiğini belirten Avusturya merkezli Contra Magazin dergisi; Rusya, Türkiye ve İran'ın ABD dolarına "elveda" dediğini yazdı.



ABD'nin baskıcı politikalarına tepki olarak dolar kullanımını azaltma politikası izleyen ülkeler, bu konuda önemli ilerleme kaydetti. Bu baÄŸlamda yeni süreçte uluslararası ticarette yerel paraların ve euronun kullanıldığını kaydeden Contra Magazin, özellikle Rusya, Türkiye ve Ä°ran'ın dolara "elveda" dediÄŸinin altını çizdi.
 
"ABD ticari işlemleri takip etme imkanını kaybetti"
 
Contra Magazin'e konuÅŸan Ä°ran Merkez Bankası BaÅŸkanı Abdülnasır Hemmati, Rusya ve Ä°ran'ın tüm ticari iÅŸlemleri yerel parayla yaptığına, Ä°ran-Türkiye ticaretinin yaklaşık yüzde 30-50'sinin euro ya da yerel parayla gerçekleÅŸtirildiÄŸine dikkat çekerek, bu eÄŸilim sonucunda doların pazardaki payının azaldığını ve ABD'nin ticari iÅŸlemleri takip etme imkânından mahrum kaldığını söyledi.
 
"Yaptırımlar İran Merkez Bankası'nı etkilemez"
 
ABD'nin geçen hafta Tahran'a yönelik Ä°ran Merkez Bankası'nı da kapsayan bir yaptırım paketi kabul ettiÄŸini ancak Ä°ranlı bankaların Amerikan finans sisteminden çıktığı için yaptırımların etkisiz olacağını yazan Contra Magazin, "Bu cezai önlemler, ABD'nin Ä°ran'a diz çöktürme kampanyasının bir parçası" ifadesini kullandı.
 
Yeni yaptırımları 'psikolojik nüfuz' giriÅŸimi olarak niteleyen Hemmati, bunun sonuç vermeyeceÄŸini, zira Ä°ran Merkez Bankası'nın iÅŸlemlerin yapılması için farklı yöntemler kullandığının altını çizdi.
 
"Rusya petrolü euro ve yuanla satıyor"
 
Contra Magazin, Rusya gibi büyük petrol üreticilerinin yanı sıra Çin ve AB gibi tüketicilerin de ABD'nin nüfuzunu azaltmak için küresel ticareti çeÅŸitlendirme taraftarı olduÄŸunu kaydetti.
 
"Rusya, petrolü euro ve yuan ile satıyor. Venezüella ve Ä°ran, petrolünün büyük bölümünü dolar kullanılmadan satıyor. Doların zayıflaması, doları küresel rezerv para birimi statüsünden mahrum bırakacak' diye devam eden Contra Magazin, bunun sonucunda ABD'nin diÄŸer ülkelere nüfuz etme imkânının da azalacağını vurguladı.
 
İlk adım aralık 2014'te atıldı
 
Moskova ve Pekin, ticarette ulusal para birimlerine geçmeye ilk olarak Aralık 2014'te karar verdi.
 
O dönemden bu yana rubleyle doÄŸrudan ticareti öngören anlaÅŸmaları yürürlüÄŸe koyan iki ülke, son olarak Haziran 2019 başında ulusal para birimleriyle ticaret yapılmasını öngören hükümetler arası anlaÅŸma imzaladı.
 
AnlaÅŸma kapsamında bu yıl sonuna kadar devreye sokulması planlanan SWIFT'in yerini alacak yeni sistemin öncelikle köklü Rus enerji ve tarım ÅŸirketleri tarafından kullanılması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.