Sosyal Medya

Kandilli Rasathanesi'nden tedirgin edici açıklama: Sona yaklaşıyoruz

İstanbul'daki 5,8'lik depremin ardından Kandilli Rasathanesi'nden yeni bir açıklama geldi. İstanbul'daki muhtemel büyük depreme ilişkin konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değil ama sona yaklaşıyoruz." dedi.



Ä°stanbul'daki depremin ardından Kandilli Rasathanesi'nden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında deprem sonrası fay hattındaki son durumu paylaÅŸtı.
 
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
Son 30 yıldaki 4 ve 4.5'luk depremlere bakarsak daha çok doÄŸu ve batı segmentinde olduÄŸunu görüyoruz. Orta segment 1766 depreminin olduÄŸu yer. 200'ün üzerinde deprem kaydettik dünden bu yana. Son 4 depreme dikkatinizi çekmek istiyorum. 5.7 ve artçıların olduÄŸu yer ana fayın kuzeyinde olan depremler. Bundan sonra olan bazı depremlere baktığımızda artçı ÅŸokların güneye doÄŸru ilerlediÄŸini görüyoruz. Dolayısıyla Kandilli olarak burada yapmamız gereken artçı ÅŸokları izlemek ve geliÅŸimini takip etmek.
 
Dün olan deprem 5.7 yine kuzeyde oldu ondan sonra olan artçıların biri ana fayda diÄŸeri kuzeyde olan deprem. 7 gün 24 saat deprem aktivitesini izliyoruz. Bu depremlerin ne tarafa doÄŸru hareket ettiÄŸini de takip ediyoruz. Herhangi bir ekstra bir durum olduÄŸu zaman örneÄŸin ana faya yaklaÅŸması gibi.
 
"250 farklı teknikle gözlem yapıyoruz"
 
450 tane gözlem istasyonumuz var. Çok farklı gözlem teknikleri var. Sadece sismoloji gözlemleri yapmıyoruz. Dolayısıyla Kandilli, 7 gün 24 saat gözlem yapan son teknolojik imkanları kullanan Türkiye'deki nadir hatta tek olacak bir kurumdur. 250 farklı teknikle gözlem yapıyoruz. Herkesin üstüne düÅŸen yapmalı. Deprem gerçeÄŸini her zaman aklımızın bir köÅŸesinde tutmamız gerekiyor. Herkesin alabileceÄŸi önlemler var.
 
"Sona doğru yaklaşıyoruz"
 
Depremleri takip ediyoruz. Deprem aktivitelerin nereye doÄŸru kaydığını ve ne ifade ettiÄŸini çok yakından takip ediyoruz. Öncelikle Türkiye'nin deprem ülkesi olduÄŸunu kabul etmemiz lazım. Bu gerçeÄŸi kabul ederken psikolojimizi de bozmamız gerekiyor. BilemediÄŸimiz tek ÅŸey depremin zamanı. Özellikle Marmara için de bir çok bilim insanı 1999 depreminin ardından bir sonraki depremin Marmara'da gerçekleÅŸeceÄŸi. Depremin kaç büyüklüÄŸünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doÄŸru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün deÄŸil. Åžu saatte olacak ÅŸu gün olacak gibi konuları vatandaÅŸlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaÅŸaması gerekiyor. Git gide o sona yaklaÅŸtığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün deÄŸil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.