Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı BM Genel Kurulu'nda Konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuştu



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bugün BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda uluslararası politikaya dair deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
KonuÅŸmasına "Bugün dünyamızda ne hakların ne sorumlulukların gerektiÄŸi gibi paylaşılmadığı ortalıktadır. Åžu an içinde bulunduÄŸumuz kurum, 2. Dünya Savaşı sonrası bu adaletsizliÄŸi ortadan kaldırmak için kurulmuÅŸtur. Oysa bugün, uluslararası camia geleceÄŸi tehdit eden terör, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi sorunlara çözüm üretme kabiliyetini kaybediyor" ifadesiyle baÅŸlayan ErdoÄŸan, sözlerinin devamında BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in iÅŸleyiÅŸine ve bazı devlet yöneticilerine bir dizi eleÅŸtiriler sıraladı. 
 
ErdoÄŸan'ın açıklamalarında ÅŸunlar öne çıktı:
 
Sizlerin huzurunda tekrar ediyorum. Dünya 5'ten büyüktür. Zihniyetimizi de, kurumlarımızı da, kurallarımızı da deÄŸiÅŸtirmenin zamanı gelmiÅŸtir. Nükleer güç sahibi ülkelerle bunlara sahip olmayan ülkelerin varlığı tek başına dünyanın dengesini bozmaya yetiyor. Nükleer silah sahibi olanların, nükleer silahı olmayanları tehdit etmesi manidardır. Huzurlu gelecek için bu sorunu adalet temelinde çözelim. Nükleer güç ya herkes için yasak ya da herkes için serbest olmalıdır.
 
SURÄ°YE KRÄ°ZÄ°NÄ° SONA ERDÄ°RME ZAMANI GELDÄ°
 
Suriye krizini sona erdirme zamanı gelmiÅŸtir. Türkiye DEAÅž tehdidinden en çok zarar gören ülkedir. 
 
Bugün Türkiye, milli gelirine oranla dünyanın en fazla insani yardımda bulunan ülkesidir. 5 milyon sığınmacıya biz, ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Türkiye'de, ABD'deki 29 eyaletin tek tek hepsinin nüfusundan fazla sığınmacı bulunuyor. Yani ÅŸu an, New York ÅŸehir nüfusunun yarısı kadar Suriyeli kardeÅŸimizi topraklarımızda misafir ediyoruz. 40 milyon dolar harcama yaptık. Peki Türkiye'ye gelen bir ÅŸey var mı? Avrupa BirliÄŸi'nden gelen destek, bu da bizim milli gelirimize deÄŸil ha, ÅŸu an itibarıyla 3 milyar euro. Ülkemize gelen sığınmacılardan 365 bini güvenli hale getirdiÄŸimiz bölgelere geri döndü. Nereye? Cerablus'a. Suriyeli sığınmacıların yarısı 18'in altında, ülkemizde doÄŸanların sayısı 500 bine yaklaÅŸtı.
 
 
SURÄ°YE'DE NE REJÄ°MÄ°N NE PKK'NIN KONTROLÜNDEKÄ° YERLERE DÖNÜÅž OLDU, SADECE TÜRKÄ°YE'NÄ°N GÜVENLÄ° HALE GETÄ°RDİĞİ BÖLGELERE DÖNÜÅž OLDU
 
Biz bunlara sadece barınma deÄŸil, eÄŸitim, saÄŸlık, hepsini saÄŸlıyoruz. Milyonlarca masumu çok çabuk unuttuk. Aylan bebeÄŸi dünya çok çabuk unuttu. Unutmayın bir gün ola ki, aynı durum sizlerin başına da gelebilir. Çünkü Aylan bebekten bir deÄŸil, milyonlar... Bütün bunlara karşı tedbirimizi almak zorundayız. Bu yılın ilk 8 ayında 32 bin düzensiz göçmeni denizlerde boÄŸulmaktan kurtardık. 58 bin düzensiz göçmeni ülkelerine geri gönderdik. Buna raÄŸmen topraklarımızda 5 milyon mazlumu barındırıyoruz. Bu çalışmalarda tek başımıza bıraktık. Suriye'de ne rejimin, ne de PKK'nın kontrolündeki yerlere dönüÅŸ olmuÅŸtur. Sadece Türkiye'nin güvenli hale getirdiÄŸi bölgelere dönüÅŸ oldu.
 
TÜRKÄ°YE'NÄ°N YENÄ° BÄ°R GÖÇ DALGASINI DAHA KARÅžILAMAYA TAHAMMÜLÜ VE Ä°MKANI YOK
 
Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını daha karşılamaya ne tahammülü ne de imkanı var. Bu konuda herkesi, Türkiye'nin çabalarına destek vermeye çağırıyorum.
 
Bir önemli husus da Fırat'ın doÄŸusundaki PKK/YPG yapılandırmasının ortadan kaldırılması. Tüm terör örgütlerine aynı mesafeden bakılmadıkça bu soruna çözüm bulamayız. ABD ile güvenli bölge oluÅŸturulması yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Niyetimiz öncelikle bir barış koridoru tesis ederek burada 2 milyon Suriyelinin iskanını saÄŸlamaktır. Bu güvenli bölge ilan edildiÄŸinde buraya 1.5-2 milyon Suriyeli göçmeni yerleÅŸtirebiliriz. Türkiye bunu tek başına kaldıramaz.
 
KIBRIS MESELESÄ° RUM TARAFININ UZLAÅžMAZ TAVRI NEDENÄ°YLE ÇÖZÜLEMEDÄ°
 
Bu bölgenin derinliÄŸini Deyr-ez Zor - Rakka hattına indirebilirsek Avrupa'nın diÄŸer bölgelerinden de dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona çıkarabiliriz. Ülkemizin öncülüÄŸünde Lübnan, Irak ve Ürdün'ün de katılımıyla uluslararası bir konferans düzenliyoruz. Küresel mülteci forumunun baÅŸarısına da önem veriyoruz. BM öncülüÄŸünde bir bağışçılar konferansı düzenlenebileceÄŸini de düÅŸünüyoruz.
 
Akdeniz havzası daha baÅŸka sorunlarla karşı karşıyadır. Kıbrıs meselesi Rum tarafının uzlaÅŸmaz tavrı nedeniyle çözülemedi. Türkiye Kıbrıs'ta garantördür, Yunanistan garantördür, Ä°ngiltere garantördür. Kıbrıs'taki sorunun sıfır garantiyle çözülebileceÄŸini söyleyenlerin kötü niyetli olduÄŸu ortadadır.
 
MISIR'IN SEÇÄ°LMÄ°Åž CUMHURBAÅžKANININ MAHKEME SALONUNDA ÇIRPINARAK ÖLMESÄ° Ä°ÇÄ°MÄ°ZDE KANAYAN BÄ°R YARA
 
Mısır'ın seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanının mahkeme salonunda çırpınarak ölmesi ve ailesinin defnine müsaade edilmemesi, içimizde kanayan bir yaradır. Sesinizi çıkarmadınız. Bu ülkeye yönelik tehditlerin de rasyonel bir ÅŸekilde çözüme kavuÅŸturulmasını temenni ediyorum.
 
BEN MERAK EDÄ°YORUM, BU Ä°SRAÄ°L NERESÄ°DÄ°R?
 
Bugün adaletsizliÄŸin en çok yaÅŸandığı yerlerden biri, Ä°srail iÅŸgali altındaki Filistin topraklarıdır. Ben merak ediyorum bu Ä°srail neresidir? Bu Ä°srail'in toprakları nereleri kapsıyor? 1947'de neresiydi, 1949-67'de neresiydi ve ÅŸu anda Ä°srail neresidir? Ä°srail doymuyor. BM'nin Ä°srail'le ilgili aldığı kararları uygulamıyor. O zaman BM ne iÅŸe yarıyor? Türkiye olarak bizim bu konudaki tavrımız nettir, çözüm 1947 anlaÅŸması temelinde, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasıdır.
 
 
Size BM kürsüsünden soruyorum, Ä°srail devletinin sınırları neresidir? 1948 sınırları mıdır, 1967 sınırları mıdır yoksa daha baÅŸka sınırları mı vardır? Yüz yılın anlaÅŸması denen giriÅŸimin amacı Filistin'i tamamen ortadan kaldırmak mı? Bunlar dünyayı kana mı bulamak istiyorlar? BM baÅŸta olmak üzere, uluslararası camianın tüm aktörleri vaatlerin ötesinde somut destek vermelidir. Filistinliler için yardım ve bayındırlık çalışmalarının etkin bir ÅŸekilde sürdürülmesi bu açıdan çok önemlidir. Türkiye, mazlum Filistin halkının yanında yer almaya devam edecektir.
 
KEÅžMÄ°R HALA ABLUKA ALTINDA VE 8 MÄ°LYON Ä°NSAN DIÅžARI ÇIKAMIYOR
 
Uluslararası toplumun hala yeterince ilgi göstermediÄŸi sorunlardan biri de KeÅŸmir ihtilafıdır. Åžu anda BM Güvenlik Konseyi'nin, BM'nin almış olduÄŸu karara raÄŸmen KeÅŸmiÅŸ hala abluka altında ve 8 milyon insan dışarı çıkamıyor. KeÅŸmirlilerin Pakistanlı ve Hintli komÅŸularıyla birlikte geleceÄŸe güvenle bakabilmesi için bu sorunun diyalogla çözümü ÅŸarttır.
Yeni Zelanda'daki Müslümanlara yönelik saldırı ne kadar yanlışsa, Sri Lanka'da saldırıların Hristiyanları ve Yahudileri hedef alması o kadar yanlıştır. Göçmenlere, özellikle Müslümanlara cehalet ve ön yargı ile yaklaÅŸan herkes bu hastalıklı akımların yükseliÅŸine çanak tutuyor.
 
VOLKAN BOZKIR'I ADAY GÖSTERDÄ°
 
ErdoÄŸan, sözlerine ''Herkes için özgürlük, herkes için barış, herkes için refah ve herkes için huzurlu ve güvenli bir gelecek'' çaÄŸrısıyla son verirken Türkiye'nin 75. BM Genel Kurul BaÅŸkanlığı'na talip olduÄŸunu ve bunun için eski AB BaÅŸkanı ve Büyükelçi Volkan Bozkır'ı aday gösterdiklerini açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.