Sosyal Medya

Ali Rıza Demircan: Tesettür Takvayı mı Modayı mı Yansıtmalıdır?

İslâmî ölçülere uygun kadın giyimi olarak tanımlayabileceğimiz Tesettür, Müslümanlar için îman, ibâdet, ahlâk, sağlık ve estetik mevzudur.



Ä°man: Allah, yarattığı insanların rûhları, malları ve toplumsal hayatları yanı sıra bedenleri üzerinde de egemen olan biricik Rab’dir. Tesettür, Rabbimizin bedenimiz üzerindeki RabliÄŸini fiilen tanıma olarak îman konusudur.
 
Ä°badet: Yaratılış gayemiz olan ibâdet, Allah’ın ve Peygamberi Hz. Mu­hammed’in emirleri ve yasaklarına itâat emektir. Rabbimizin buyruÄŸu olduÄŸu için Tesettür bizim için Libas’üt Tâkva olarak ibadettir.
 
Ahlâk: Tesettür, cinsel içgüdüleri aklın ve ilâhi kuralların de­netimine almaktır/aldırmaktır. Ä°nancımızı yansıtmak ve kültürel tercihlerimizi açıklamaktır. Toplumsal iliÅŸkileri cinsellik üzerinden deÄŸil kiÅŸi­lik üzerinden kurmaktır/kurdurmaktır. Ahzab sûresinin 59.ayeti tesettürün ahlâkî boyutuna ÅŸöylece iÅŸaret etmektedir:
 
“Ey Peygamberim! EÅŸlerine, kızlarına ve müminlerin kadılarına söyle/emret. Vücutlarını kuÅŸatıcı giysilerini baÅŸtan aÅŸağı sarkıtarak örtünsünler. Böylesi örtünmeleri (ahlâki çizgide yaÅŸayan erdemli kadınlar olarak) tanınmalarına(bakışla, sözle ve elle)incitilmemelerine daha uygundur. Allah çokça bağışlayan ve pek çok merhamet edendir.”
 
SaÄŸlık: Tesettür, insanı, fiziki etkilerden, cinsel bakışlara odak olmaktan ve tacize uÄŸratılmaktan koruyan sığınaktır.
 
Estetik: Tesettür koruyucu örtü olma niteliÄŸi yanında estetiÄŸi saÄŸlayan/saÄŸlaması gereken giyim ÅŸeklidir. Tesettürle estetiÄŸin saÄŸlanması Rabbimizin buyruÄŸudur:
 
“Ey AdemoÄŸulları! Size açığa vuramayacağınız ön ve arkanızı örtmeniz ve güzellik nesnesi edinmeniz için katımızdan nimet olarak giysi maddeleri ve onları kullanma bilgisi verdik. Ama (örtünme emrimizi uygulamayı da içine alan) kulluk bilinci ve yaÅŸamı olan Takva örtüsü daha hayırlıdır. Ä°ÅŸte bu da, insanoÄŸlunun öÄŸüt alabileceÄŸi âyetlerden biridir.” (A’râf 26)
Ä°slâmî Giyim Olan Tesettürün Maddî ve Mânevî Åžartları
 
Müslüman kadının kendileriyle evlenebileceÄŸi nâmahrem erkeklere karşı oluÅŸturması gerekenTesettürün Kur’ân âyetleri ve Peygamberimizin bu âyetlere getirdiÄŸi açıklamalarla belirlenen maddî ÅŸartlarını ÅŸöylece özetleyebiliriz:
 
a. Eller, yüz ve ayak bilekleri altı dışında bütün vücudu örtücü,
b. Vücudun tabii rengini ve organların biçimini göstermeyecek ÅŸekilde sık dokulu ve geniÅŸ,
c. Dıştan bakıldığında erkek giysisi olduğu izlenimi vermeyecek derecede kadın cinsiyeti ile uyumlu,
d. Helâl kılınan maddelerden yapılı, (Mesela, yırtıcı hayvan derilerinden mamul olmamalıdır.)
e. Renkler yumağı olmaktan beri, sade ve sadeliÄŸi içinde güzel ve temiz,
f. Ä°slâm’a göre bâtıl olan din ve ideoloji mensuplarının niÅŸanı olan giysi modellerine aykırı.
 
Tesettürün özetlenen maddî ÅŸartları yanı sıra mânevî ÅŸartlarını da elbiseyi helâl kazançla almak ve farklı ve üstün olma amacından korunarak giyinmek olarak açıklayabiliriz.
 
Sonuç
 
Biz Müslümanlar için Tesettür îman, ibâdet ahlâk, saÄŸlık ve estetik konusudur. Åžartlarını da Rabbimiz ve Peygamberimiz belirlemiÅŸtir. Bizler belirlenen ÅŸartları koruyarak sade, kullanımlı, cinsel bakışlardan koruyucu ve estetik çizgiler içerici özgün giysiler edinebiliriz. Müslüman erkekler ve kadınlar olarak kendimize özgü ve özgün kılık ve kıyafete bürünemedikçe kültürel bağımsızlığımızı kazanamayacağımız da bilmeliyiz. Sözü bir âyetle baÄŸlayalım:
 
“Ev merkezli toplumsal hayatı önceleyin. Ä°slâm öncesi câhiliyet dönemi kadınlarının Teberrüc yaptığı gibi Teberrüc (tahrik edici ÅŸuh tavırlarla çapkınca yürüme) yapmayın. Namaz kılın, zekât verin. Allah’ın ve Peygamberlerinin (diÄŸer) buyruklarına da itâat edin…” ( Ahzab 33)
 
Ali Rıza DEMİRCAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.