Sosyal Medya

Türkiye'den Rum Kesimine Doğu Akdeniz Uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Rum Kesimi'ne Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetleri üzerinden tepki gösterdi, "Türk kıta sahanlığında arama yapılmayacağı konusunda uyarıyoruz" dedi.



Türkiye, DoÄŸu Akdeniz'deki faaliyetleri üzerinden Rum Kesimi'ni uyardı.
 
DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) 7 numaralı sözde ruhsat sahası için uluslararası ÅŸirketlerle anlaÅŸma imzaladığına dair haberler hakkında bakanlığa yöneltilen soruya yazılı yanıt verdi.
 
GKRY'nin, Kıbrıs Adası'nın tamamı üzerinde meÅŸru hakları bulunan Kıbrıs Türklerini yok sayarak sınırlandırdığı 7 numaralı sözde münhasır ekonomik bölge parseli için Fransız Total ve Ä°talyan ENI ile anlaÅŸma imzaladığına dair basında çıkan haberlere iÅŸaret eden Aksoy, "Tüm uyarılarımıza raÄŸmen Rum yönetiminin bu konudaki kararlılığımızı idrak edemediÄŸini göstermektedir." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
Aksoy, "7 numaralı sözde ruhsat sahasının bir bölümü, daha önceden de defalarca dikkate getirdiÄŸimiz ve uluslararası kamuoyuyla paylaÅŸtığımız üzere, ülkemizin bölgedeki BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) nezdinde de kayda geçirilen kıta sahanlığı içinde kalmaktadır." ifadesini kullanarak, ÅŸöyle devam etti:
 
 
TÜRK KITA SAHANLIÄžINDA ARAMA ÇALIÅžMASI YAPILAMAYACAÄžI KONUSUNDA UYARIYORUZ
 
"Ülkemiz, hiçbir yabancı ülke, ÅŸirket veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinde bulunmasına, bundan sonra da hiçbir ÅŸekilde fırsat vermeyecek, hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. GKRY'nin, Kıbrıs Türkleri'nin haklarını gasbetmeyi hedefleyen tek taraflı eylemlerinin, DoÄŸu Akdeniz'deki barış ve istikrara katkıda bulunmadığı konusundaki güçlü uyarılarımızı yapmayı sürdürüyoruz. Ada'nın hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımına yönelik Kıbrıs Türk tarafınca yapılan öneri halen masadadır. Atılan bu imza, Rum yönetiminin, Kıbrıs Türk tarafının Ada'daki ve etrafındaki doÄŸal kaynaklar üzerindeki eÅŸit, ayrılmaz hak ve çıkarlarını hiçe sayan sorumsuz tutumunu sürdürmekte maalesef ısrarlı olduÄŸunun kanıtıdır. Bölgeye ilgi duyan ÅŸirketleri, GKRY'nin hükümsüz ruhsatlarına dayanarak Türk kıta sahanlığında herhangi bir hidrokarbon arama çalışması yapılamayacağı konusunda tekrar uyarıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.