Sosyal Medya

'Katar'da 3 bin dolar maaşla iş' vaadiyle dolandırıldılar

Ankara'da yaklaşık 500 kişi, Katar'ın başkenti Doha'da okul ve hastane inşaatında 3 ve 3 bin 500 dolar arasında maaş ile çalışmak üzere iş sözleşmesi imzalatıp, 500'er dolar 'işe yerleştirme' ücreti aldıktan sonra ortadan kaybolduğunu iddia ettikleri inşaat firması sahibi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Pasaportlarını firma ofisinde terk edilmiş bulan işçi adayları, firma sahibi B.T.'den şikayetçi oldu.



BaÅŸkent'te inÅŸaat firması, Katar'ın baÅŸkenti Doha'da yapılacağı iddia edilen okul ve hastane inÅŸaatı için Türkiye'den 500 demir ve kalıp ustası ile iÅŸ sözleÅŸmesi imzaladı. 'Yurtdışı Hizmet Akdi' baÅŸlıklı 5 sayfalık sözleÅŸmede iÅŸçilere 3 bin ve 3 bin 500 dolar arasında maaÅŸ verileceÄŸi belirtildi. SözleÅŸmede, 'Tanrıverdi Ä°nÅŸaat ve Danışmanlık Hizmetleri', iÅŸveren olarak yer alırken, iÅŸçilerin 'Katar Doha Åžantiyesi'nde çalışacağı da belirtildi. SözleÅŸme imzalanması ardından firma, iddiaya göre iÅŸçi adaylarından 'iÅŸe yerleÅŸtirme ücreti' adı altında 500'er dolar aldı. Ä°ÅŸe giriÅŸ evraklarını ve iÅŸe yerleÅŸtirme için ödedikleri paranın dekontlarını firmaya veren iÅŸçiler, iÅŸe gidecekleri günü beklemeye baÅŸladı.
 
PASAPORTLARINI MASANIN ÜZERÄ°NDE BULDULAR
 
UçuÅŸ tarihleri yaklaşırken bilet rezervasyonlarının iptal edildiÄŸini öÄŸrenen iÅŸçiler, firmanın sahibi B.T.'yi aradı. B.T.'nin küçük sorunlar olduÄŸunu, biletlerin yeniden alınacağını söylemesi üzerine bekleyen iÅŸçiler, daha sonra Sıhhıye'de bulunan ofise gitti. Firmanın kapalı olduÄŸunu gören iÅŸçiler, firma sekreterini aradıklarında sekreterin istifa ettiÄŸini öÄŸrendi. Sekreterden ofisin anahtarını alan iÅŸçiler, içeri girince dekontlarını ve pasaportlarını masanın üzerinde terk edilmiÅŸ buldu. Büyük ÅŸok yaÅŸayan iÅŸçiler, firma sahibi B.T.'nin kendilerini dolandırdığını iddia ederek, Ankara Adliyesi'nde savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
 
"500 KİŞİ İŞ VAADİYLE KANDIRILDIK"
 
Ä°ÅŸ vaadiyle dolandırılan iÅŸçilerden Salih MüderrisoÄŸlu, 1,5 ay önce Katar’da çalışmak için firmaya iÅŸ baÅŸvurusunda bulunduÄŸunu söyleyerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Firma, Katar’a iÅŸçi götürdüÄŸünü beyan edince biz de baÅŸvurduk. BaÅŸvuruda bizlerden 500'er dolar para talep edildi. Biz bu parayı iÅŸ karşılığı vermeyi kabul ettik. SözleÅŸmemizi yaptık, iÅŸ baÅŸvuru formlarımızı doldurduk, pasaportlarımızı verdik. Biletlerimiz alındı önden, demirci ve kalıpçı olarak Doha'da yapılacak olan hastane ve okul inÅŸaatında çalışmak için gidecektik. Sonra biletlerimizin iptal edildiÄŸini öÄŸrendik. Firma sahibine ulaÅŸtık, o da bize 'ufak tefek sıkıntılar var' dedi. Ay sonuna tekrardan talep edeceÄŸini ve biletlerimizin yeniden alınacağını söyledi. Daha sonra kendisine ulaÅŸtığımızda önce bizi Ä°stanbul’a çağırdı; ama 5 saat havalimanında beklememize raÄŸmen kendisiyle görüÅŸemedik, daha sonra da Katar’a davet etti. Ä°ki arkadaşımızı Katar’a gönderdik, 5 gün boyunca orada rezil rüsva oldular; ama yine görüÅŸme saÄŸlayamadık. Biz 3 arkadaÅŸ iÅŸin baÅŸlangıcından beri buradayız. Birçok arkadaşı da biz yönlendirdik. Sonuçta burada yaklaşık 500 kiÅŸi iÅŸ vaadiyle kandırılıp, dolandırıldı."
 
ANKARA/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.