Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Dünya siyasetine "Ritz-Carlton Oteli Olayı" olarak geçen siyasi eşkıyalık

Suudi Arabistan'da Kasım 2017'de "rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele" iddiasıyla ülkedeki üst düzey isimlere düzenlenen operasyonda, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia edildi. Yolsuzluk adı altında yapılan operasyonun ülke elitlerine zenginliklerinin ve özgürlüklerinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a bağlı olduğunu hatırlatmak için yapıldığı kaydedildi.



Ä°smini açıklamayan iki emekli Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) hükümet yetkilisi ve bir istihbarat görevlisi, yolsuzluk soruÅŸturması kapsamında gözaltına alınan 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve iÅŸ adamına psikolojik ve fiziksel iÅŸkence uygulandığı ifade etti.
 
BaÅŸkent Riyad'daki Ritz Carlton otelinde gözaltında tutulan üst düzey kiÅŸilere "sarsma ve güç gösterme" operasyonu yapıldığını söyleyen emekli yetkili, "Ä°nsanların servetlerinin ve refahlarının sadece ve sadece Veliaht Prense baÄŸlı olduÄŸunu hatırlatmak için yapıldı" ifadesinde bulundu.
 
Operasyon sırasında Ritz Carlton otelinin yetersiz gelmesi nedeniyle Marriott otel de kapatılarak tutuklular için kullanıldı. Ä°çeride tam olarak ne olduÄŸu ve tutuklananların bazılarının akıbeti bilinmiyor. Ancak burada bir önceki Kral Abdullah'ın oÄŸlunun baÅŸ yardımcısı Ali el Kahtani tutukluyken hayatını kaybetti. Yetkililer ölüm nedenine dair aileye herhangi bir açıklama yapmadı. Riyad iÅŸkence iddialarını da reddetti.
 
Riyad yönetimi bu operasyonla birlikte hazineye 106 milyar dolar gelir saÄŸlandığını duyurdu. Ancak siyasi uzmanlar Veliaht Prens Selman'ın bu operasyonla konumunu saÄŸlama aldığını ve olası rakiplerine korku verdiÄŸini belirtiyor.
 
Ne olmuÅŸtu?
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından 4 Kasım 2017'de yayımlanan kraliyet kararnameleri ile Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulması kararlaÅŸtırılmıştı.
 
Söz konusu komisyon tutuklama, mal varlığına el koyma ve gerekli diÄŸer iÅŸlemleri yapmak ile yetkilendirilmiÅŸ, baÅŸkanlığına da Kral Selman'ın oÄŸlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.