Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

İsmet Özel: Türkiye''de kalbur üstü ne kadar insan varsa hepsi tevazudan nasipsiz

Benim dikkatimi çekti, ben de sizin dikkatinizi çekeyim: Siyasetçilerimizin hiçbiri hiçbir zaman; ama bilhassa cumhuriyet tarihimiz boyunca millete munis, alttan alan, boynu bükük tipte insanlar oldukları izlenimi uyandıracak bir görüntü vermemiş.



 Yalnız siyasetçilerimize mahsus bir görüntü deÄŸil bu. Türkiye''de kalbur üstü ne kadar insan varsa hepsi tevazudan nasipsiz. Millet sırasıyla bu kalbur üstü insanların dediÄŸim dedik, çaldığım düdük havasında çalım sattıklarına ÅŸahit olmuÅŸ. Åžimdiye kadar siyasetçiler ve diÄŸerleri hem birbirlerine diklenmiÅŸler ve hem de milletin önünde burunlarından kıl aldırtmaya hiç yanaÅŸmamışlar. Siyasetçilerin ve bir yolunu bulup yüksek tabakaya kapağı atan ÅŸahısların bu havalı tutumları yüzünden aldı beni bir merak: Onların madem bu kadar haÅŸin tabiatları varmış, neden bunun yansıması iÅŸ üretme alanında görülmemiÅŸ? Biraz düÅŸündüm ve sorumun cevabını buldum. Çok düÅŸünmedim, zira çok düÅŸününce insan enginlere açılıyor. Ne kadar açılırsan geri dönememe tehlikesi o kadar yükseliyor. Bu yazıyı sahilden pek fazla uzaklaÅŸmadığım bir yerden yazıyorum. Ä°ÅŸte cevap:
 
Bizim siyasetçilerimiz ve yüksek tabakaya mensup bütün insanlarımız aralarına istisna sayılabilecek olanları almama konusunda ısrarı elden bırakmaksızın tümden "akbaba siyaseti" yapıyor. Nedir akbaba siyaseti? Bunu ancak akbabanın ayırt edici özelliklerini vurgulayarak bilebiliriz. Akbaba avcılıkla meÅŸgul olmadığı halde yırtıcı kuÅŸlar arasında yer alan iri bir kuÅŸtur. Avlanmadığı için güçlü pençeleri yoktur; ama yiyeceÄŸi eti parçalamaya yarayan güçlü gagaları vardır. Akbabalar bedenini yiyecekleri canlının canının alınmasına vesile olmazlar. Yediklerinin ölümüne sebebiyet vermiÅŸ deÄŸillerdir. Akbabalar zaten ölmüÅŸ olanı iÅŸtahla mideye indirirler. Tıpkı yerlerini Türk toplumunun teÅŸkil ettiÄŸi piramidin tepesinde arayan (ve bulan!) herkes gibi. Bütün kuÅŸlar oburdur. Akbabalar hepsinden daha oburdur. EÄŸer bulurlarsa uçamayacak, uçmalarına engel olacak kadar çok yerler. Tıpkı Türk toplumunun yüksek tabakasında bulunanlar gibi. Yani toplum karşısında bireyin konumu ve sorumluluÄŸu göz önüne alındığında gövdeye indirmek her ÅŸeydir, gövdeyi çevik kılmak hiçbir ÅŸey.
 
Türk toplumundaki yüksek tabakanın akbaba siyaseti gütmesini mümkün kılan olgu nedir? Bizim yüksek tabakamız milletçe bir badireyi atlatmamız sırasında ve bu badirenin atlatılmasında öncü rolü oynadığı için yükselmiÅŸ bir zümreyi içinde barındırmıyor. Yirminci asrın ilk çeyreÄŸinde Türk varlığına korunak olan vatan büyük bir imparatorluÄŸun ağır ağır çöküÅŸü sonunda tebellür etmiÅŸtir. En az üç asır var ki Türklerin yüksek tabakası yiyeceÄŸini hep hazır buluyor. Günümüz Türkiye''sinde yaÅŸayıp da ekonomik, sosyal, politik ve kültürel bakımdan üst kademelerde yer alabilmek eÄŸer bir baÅŸarıysa, bunu baÅŸaranlar pençeleri güçlü olanlar deÄŸildir. Güçlü gagalara sahip olmak Türklerin yüksek tabakasına dahil olmak için yeter. Güçlü gagaların iÅŸe yaradığı saha yalnızca cansız bedenlerin kolayca parçalandığı saha olmakla kalmıyor; aynı zamanda o güçlü gagalardan çıkan bed ses milletçe kurtuluÅŸa açılan siyasetin sesini de bastırıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.