Sosyal Medya

Kaftancıoğlu’na verilen 9 yıl 8 aylık cezanın gerekçekesi açıklandı: Zaman aşımı yok

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kaftancıoğlu’na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının gerekçeli kararında nedenler ayrıntıları ile anlatıldı.



Sabah Gazetesi’nden Nazif Kahraman’ın haberine göre; KaftancıoÄŸlu’na ‘PKK terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan verilen cezanın PKK’lı Sakine Cansız ile ilgili attığı, ” ‘Ä°nsanlık tarihi kadın ile baÅŸlar. Ä°nsanlık kadına yapılanlarla kaybeder’ demiÅŸ Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti” ÅŸeklindeki tweetten kaynaklandığı kaydedilen gerekçeli kararda, Sakine Cansız’ın PKK’nın üst düzey sorumluları arasında yer alıp kırmızı bültenle arandığı ve örgütün kurucularından birisi olduÄŸu belirtildi. Canan KaftancıoÄŸlu’nun söz konusu tweeti ile örgüt yöneticisi ve kurucusu kiÅŸi lehine hareket ettiÄŸi, terör örgütünü meÅŸru gösterdiÄŸi belirtildi.
 
ESKÄ° PAYLAÅžIMINI TEKRAR ETTÄ°, ZAMANAÅžIMI YOK
 
Ä°stanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazılan 68 sayfalık gerekçeli kararda, Canan KaftancıoÄŸlu’nun ‘ceza almasına neden olan sosyal medya paylaşımlarının eskilere dayandığı, bu sebeple zaman aşımına girdiÄŸi’ eleÅŸtirilerine de cevap verildi. Mahkeme, suça konu paylaşımlar ile ilgili ceza dava zamanaşımı sürelerinin zincirleme suçlarda son paylaşımdan itibaren 8 yıl olduÄŸunu, bu nedenle sürenin dolmadığını belirtti. Gerekçede, Canan KaftancıoÄŸlu’nun 24 Nisan 2019 tarihli bir TV programında PKK’lı Sakine Cansız hakkındaki eski paylaşımını tekrar ettiÄŸine yer verildi.
 
ERDOÄžAN’IN ONUR, ÅžEREF VE SAYGINLIÄžINA SALDIRDI
 
Kararda, sanığın suçlara konu sosyal medya paylaşımlarda kullanmış olduÄŸu sözlerin ifade özgürlüÄŸü ve eleÅŸtiri hakkı sınırlarını aÅŸtığı ve incitici, onur, ÅŸeref ve saygınlığı zedeleyici; kin, nefret, ayrımcılık, düÅŸmanlık ve ÅŸiddet yaratmaya yönelik olduÄŸu vicdani kanaatine varıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, sanığın ‘Kamu görevlisine alenen hakaret etme’ suçundan aldığı ceza ile ilgili ise, KaftancıoÄŸlu’nun sosyal medya paylaşımlarında toplum nazarında kamu görevlileri ile ilgili kiÅŸinin onur, ÅŸeref ve saygınlığını zedeleyici isnatlar içeren paylaşımlar yaptığı kaydedildi. Bu paylaşımların ifade özgürlüÄŸü ve siyasi eleÅŸtiri kapsamında kalamayacağı belirtildi.KaftancıoÄŸlu’na ‘CumhurbaÅŸkanı’na hakaret’ suçu kapsamında verilen cezanın gerekçesi ile ilgili ise ÅŸöyle denildi; “Sanık CumhurbaÅŸkanı’na çok ağır hakaretlerde bulundu, ErdoÄŸan’ın onur, ÅŸeref ve saygınlığına saldırdı”
 
DEVLETÄ° CÄ°NAYETLER Ä°ÅžLEMEKLE Ä°THAM ETTÄ°
 
Sanığın, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aÅŸağılamak’ suçundan aldığı ceza ile ilgili olarak ise ÅŸöyle denildi:
 
“Kendi sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduÄŸu paylaşımlarında Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Hükumetine yönelik olarak ‘soykırım’, ‘katil’, ‘seri katil’ ve ‘hırsız’ ÅŸeklinde devletin saygınlığını rencide edici, aÅŸağılayıcı ve küçültücü ifadeler kullandığı, devleti cinayetler iÅŸlemekle itham ettiÄŸi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Türk Milletini soykırım yapmak ile iliÅŸkilendirdiÄŸi ve bir kısım bakanlar hakkında hırsız sıfatını kullandığı görülmüÅŸtür.” Bu ifadelerin ağır eleÅŸtiri sınırlarını da aÅŸtığı, küçültücü ve aÅŸağılayıcı ifadeler olduÄŸu belirtilen gerekçeli kararda, KaftancıoÄŸlu’nun kastının bulunduÄŸu, bu sebeple cezanın yasal alt sınırından ayrılmak suretiyle eylemin birden fazla kez gerçekleÅŸtirildiÄŸi de göz önüne alınarak artırım yapıldığı anlatıldı.
 
HALKI KÄ°N VE DÜÅžMANLIÄžA TAHRÄ°K ETTÄ°
 
CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı’na ‘Halkı kin ve düÅŸmanlığa alenen tahrik etmek’ suçundan verilen cezanın gerekçesinde ise, KaftancıoÄŸlu’nun bu suç kapsamındaki 9 ayrı sosyal medya paylaşımlarına yer verildi. KaftancıoÄŸlu’nun bu paylaşımları kendisinin yaptığını kabul ettiÄŸine dikkat çekilen gerekçeli kararda, 2 Haziran 2013 tarihli “Recep tazyik yüzünden küçük çapulcu da gazı tattı. Ben bir tane kindar çocuk yetiÅŸtiriyorum. Haberin olsun Tayyip” ÅŸeklindeki paylaşımı ile toplumun dindar kesimine karşı diÄŸer kesimlerini kin beslemeye tahrik ettiÄŸi, bunu da kindar yani kin taşıyan bir çocuk yetiÅŸtirdiÄŸini belirterek somutlaÅŸtırdığı belirtildi. Sanığın diÄŸer sosyal medya mesajlarında da ‘Halkı kin ve düÅŸmanlığa alenen tahrik etme’ suçunu iÅŸlediÄŸinin anlaşıldığı, özellikle bir kısım paylaşımların 15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminin yaÅŸadığı zaman diliminin hemen akabinde olması sebebiyle toplumda ağır tehlike meydana getirdiÄŸi ifade edildi.
 
TOPLUMUN KÜRT KÖKENLÄ° KESÄ°MÄ°NÄ° DÄ°ÄžER KESÄ°ME KÄ°N BESLEMEYE TAHRÄ°K ETTÄ°
 
Ayrıca KaftancıoÄŸlu’nun 2015 yılı içerisinde yaÅŸanan onca terör olayından sonra sanık tarafından bu saldırılar bir tarafa itilerek, 28 Kasım 2015 tarihli “%49 hadi alın size bir hafta sonu sevinci daha. 1 Kürt öldürüldü. Ä°nandığınız Allah topunuzun belasını versin!” ÅŸeklindeki paylaşımı ile hayatını kaybeden bir vatandaşın etnik kimliÄŸine vurgu yaparak bu ölümden de toplumun diÄŸer kesimini sorumlu tutup toplumun Kürt kökenli kesimini diÄŸer kesimlerine kin ve düÅŸmanlık beslemeye tahrik ettiÄŸi belirtildi. Gerekçede, aynı saldırının bir terör saldırısı olduÄŸu ve aynı saldırı da iki polisin de ÅŸehit edildiÄŸi gerçeÄŸini göz ardı ettiÄŸi kaydedildi.
 
MAHKEME HEYETÄ°NE KARÅžI DAVRANIÅžLARI NEDENÄ°YLE Ä°NDÄ°RÄ°M YOK
 
Gerekçeli kararda, Canan KaftancıoÄŸlu’nun 18 Temmuz 2019 tarihli duruÅŸmadan sonra duruÅŸma salonu dışında okuduÄŸu ve kendisine ait Twitter hesabından paylaÅŸtığı ÅŸiir ile de yargılama yapan mahkeme heyetini kendince birilerinin uÅŸağı olmakla, emir eri olmakla ve bağımsız olmamakla itham ettiÄŸi kaydedildi. Sanığın, mahkeme heyetine yönelik olumsuz tutum ve davranışları dikkate alınarak her 5 cezada da takdiri indirim uygulanmadığı belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.