Sosyal Medya

Güncel

Osmanlı'nın İlk Fethettiği Kale Olan Karacahisar'da Kazılar Başladı

Eskişehir'de, Osman Gazi tarafından 1288'de Bizanslılardan fethedilen, 1299'da ilk hutbe okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nde kazılara yeniden başladı.



EskiÅŸehir'de, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle EskiÅŸehir Müze MüdürlüÄŸü baÅŸkanlığında Karacahisar Kalesi'nde baÅŸlatılan kazı çalışmaları Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öÄŸretim üyesi Dr. ÖÄŸr. Üyesi Hasan YılmazyaÅŸar'ın bilimsel koordinatörlüÄŸünde yürütülüyor.
 
Bölgede 5 yıl aradan sonra yeniden baÅŸlayan çalışmaları yerinde inceleyen AÜ Rektörü Prof. Dr. Åžafak Ertan Çomaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın yaÅŸam alanının baÅŸladığı mekanın Karacahisar Kalesi olduÄŸunu söyledi.                
 
OSMANLI, DEVLET OLMAK Ä°ÇÄ°N TEÅžKÄ°LATLANMAYA BURADA BAÅžLADI
 
Prof. Dr. Çomaklı, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Üniversitemiz bünyesinde kaledeki kazılar yeniden baÅŸladı. Kazının baÅŸlamasında CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve EskiÅŸehir Valimiz Özdemir Çakacak'ın etkisi büyüktür. Biz de onların iradelerine ekibimizle destek veriyoruz. Bu kazıda bulunacak eserler ve materyaller geçmiÅŸimize ışık tutacak. Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın devlet olmanın gerekliliklerinde hutbe okutma ve para basma izlerini taşıyor. Osmanlı, devlet olmak için teÅŸkilatlanmaya burada baÅŸladı."
 
Ahde vefanın önemini vurgulayan Çomaklı, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi ve kaleyi fetheden savaÅŸçılar anısına Kur'an-ı Kerim okutmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.