Sosyal Medya

Ak Parti'den İhracı İstenen Üstün: Evlat ve Damat Uğruna Bu Dava Heba Edildi

Yeni parti kurma çalışmalara sürdüren eski Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Ak Parti’den ihraç edilmek üzere olan, partinin kurucularından Ayhan Sefer Üstün Ak Parti'nin yüz-yüz elli yıllık bir uğraşın, alın terinin, davanın üzerine oturduğunu, ama partinin mevcut versiyonunun bu davayı taşıyamadığını belirterek "Evlat ve damat uğruna bu dava heba edildi" dedi.



2 Eylül’de Ahmet DavutoÄŸlu dâhil partinin dört ismi, kesin ihraç kararıyla disipline sevk edildi. DavutoÄŸlu, Ayhan Sefer Üstün, Abdullah BaÅŸçı ve Selçuk ÖzdaÄŸ’ın adreslerine ihraç kararının bugün-yarın ulaÅŸması bekleniyor.  

Gazete Duvar'dan Ä°rfan Aktan, Ak Parti'den ihraç edilmek üzere olan isimlerden, Ä°nsan Haklarından Sorumlu eski genel baÅŸkan yardımcısı ve 24. Dönem TBMM Ä°nsan Haklarını Ä°nceleme Komisyonu baÅŸkanı Ayhan Sefer Üstün ile konuÅŸtu. Aktan Üstün ile DavutoÄŸlu’nun yakın zamanda tuttuÄŸu ve yeni parti veya “oluÅŸum” hazırlıkları yaptığı çalışma ofisinde buluÅŸtu. Aktan'ın Üstün ile söyleÅŸisindeki ilgili kısımlar ÅŸöyle:
 
 
Ahmet DavutoÄŸlu’yla beraber ÅŸu anda yeni bir parti kurma hazırlığı içinde misiniz?
 
Ä°tiraz sürecimizin ilanihaye devam edemeyeceÄŸini ve bir ayrışmaya doÄŸru gidileceÄŸini az önce söylemiÅŸtim ama AK Parti ihraç kararıyla beraber bu süreci hızlandırdı. Bunun sonunda bir kurumsallaÅŸma mutlaka olacaktır.
 
DavutoÄŸlu’yla beraber ihraç edilmeniz üzerine Ak Parti’den ciddi bir kopma bekliyor musunuz?
 
Åžu anda zaten önceden AK Parti’de milletvekilliÄŸi yapmış çok sayıda arkadaÅŸ bize destek veriyor. AK Parti’de efsane olmuÅŸ diyebileceÄŸimiz Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Samsun’dan bir çok il baÅŸkanı bu yapıya destek veriyor. Tabandan da bir destek var. Zaten bizim hareketimiz önce tabandan baÅŸladı. Bir hareketin önce felsefesi, programı ve dayandığı bir tabanının olması lazım. Bu hareketin tabanı zaten illerde oluÅŸtu. Åžu anda bu hareketin felsefesini ve programını söylemlerimizle oluÅŸturuyoruz. KurumsallaÅŸtığında da tam çerçevesi ortaya konacak. AK Parti tabanından, muhafazakâr kesimden çok büyük teveccüh göreceÄŸimize inanıyorum. Ayrıca nasıl ki ilk yıllarında liberaller, deÄŸiÅŸik fikirden insanlar AK Parti’ye destek verdiye, benzer bir desteÄŸi bizim de oluÅŸturacağımızı düÅŸünüyorum. Çünkü biz o insanlara da hitap edeceÄŸiz.
 
AK Parti artık tarihte kalmıştır
 
Aslında her iki oluÅŸum da “AK Parti AKP’leÅŸti” fikrinde ortaklaşıyor ama siz söyleÅŸi boyunca hep AK Parti dediniz.
 
Ben AK Parti’nin kurucusuyum ve bu parti ilkeler, deÄŸerler partisi olarak kuruldu. Gelinen noktada Pelikan gibi yapıların etkisiyle AKP’lileÅŸmiÅŸ bir AK Parti var. Daha önce bu partinin yöneticileri, liderleri için aÄŸza alınamayacak her türlü hareketi etmiÅŸ insanlar ÅŸu anda AK Parti’nin temel politikalarını belirler hale gelmiÅŸler. Benim zihnimde hâlâ eski yapısı olduÄŸu için AK Parti diyorum ama elbette artık AKP’lileÅŸmiÅŸtir. AK Parti artık tarihte kalmıştır.
 
“AK Parti” ne zaman AKP’lileÅŸti?
 
Özellikle Sayın DavutoÄŸlu’nun yönetimden uzaklaÅŸmasından sonra süratle AKP’lileÅŸti veya MHP’nin ÅŸimdiki yönetimine benzedi. Bence AK Parti MHP’lileÅŸti. Tabanındaki doku da bozuldu. Daha önceki taban daha vicdanlı, karşısındakinin hukukuna son derece saygı gösteriyordu. Tabanın bir kısmı önce reisçiliÄŸe evrildi, oradan da milliyetçi söylemi ağır basan bir noktaya geldi. MHP’yle olan koalisyon, söylem birliÄŸi AK Parti’yi zehirledi, mayasını bozdu.
 
Sizce Ak Parti-MHP ittifakının geleceğinde ne var?
 
AK Parti, yüz-yüz elli yıllık bir uÄŸraşın, alın terinin, davanın üzerine oturdu. Ama AK Parti’nin mevcut versiyonu bu davayı taşıyamadı. Evlat ve damat uÄŸruna bu dava heba edildi. Dava kimsenin tekelinde deÄŸildir. Davanın deÄŸerlerini savunursanız, onun bayraktarlığını yapabilirsiniz. Oysa ortada savunulacak bir dava bırakmadılar. Aksine, yılların emeÄŸini de damat ve evlat uÄŸruna heba ettiler. Åžu anda devlet yönetimi de, bir baÅŸbakanlık varmışcasına damat eliyle iÅŸletiliyor. Damat ÅŸu anda gayriresmi, fiili baÅŸbakandır. Ä°stediÄŸi zaman bakanlara, bakan yardımcılarına talimat verebilen, genel müdürleri toplayabilen bir damat var. E bunu bir sistemde ancak baÅŸbakan ya da cumhurbaÅŸkanı yapabilir. AKP’nin geleceÄŸi damat üzerine bina edildiÄŸi için erime baÅŸladı. Nasıl ki ANAP, Mesut Yılmaz’ın elinde yüzde 5’de sonlandıysa, AKP de damat eliyle yok edilecek. Bitecek, tükenecek! Biz aslında bu tükeniÅŸi durdurmak istedik. Fakat karar mekanizmalarından uzaklaÅŸtırıldık, söylediÄŸimize kulak asılmadı ve biz de “artık bu vebali üstlenmek istemiyoruz” dedik. O nedenle de muhafazakâr seçmene, demokrat kesime, özgürlüÄŸü önceleyen insanlara, dünya deÄŸerlerini arzu edenlere bir alternatif sunmak istiyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.