Sosyal Medya

Güncel

Belediye Başkanından Salda Gölü İçin Suudlara Söz Verilmiş İddiası

Türkiye’nin Maldivler’i diye anılan Salda Gölü’nün bulunduğu Burdur Yeşilova’nın Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, göl çevresinde yaşanacak yapılaşmayı anlattı.



Åženel, Çevre Bakanlığı’nın projesinde bungalov evlerden asansörlü ve klimalı saÄŸlık yapılarına, mescit, kafeterya ve tuvalete kadar birçok betonarme bina bulunduÄŸunu belirterek, “Burada baÅŸlayacak bir yapılaÅŸma Saldivler’in sonu olur. Tıpkı Ayder ve Uzungöl’de yaÅŸadığımız gibi” dedi.
 
Åženel, millet bahçesi için yapılan ihalenin gizli kapaklı yürütüldüÄŸünü, milletvekillerinin dahi içeri alınmadığını söyledi. Ä°haleye katılan 7 firmadan birinin Ankara’da Melih Gökçek döneminde aldığı ihalelerle sık sık gündeme gelen Enam Ä°nÅŸaat olduÄŸunu belirten Åženel, “Benim son duyduÄŸum da ÅŸu; burası Suudlara söz verilmiÅŸ” dedi.
 
Salda Gölü’nün korunmak için özel çevre koruma içine alındığını aktaran Åženel, “Benim ilçemde çivi bile çakamıyoruz ama Salda’yı koruyamıyoruz. Hatta ÇED raporu olmadan göl yakınında bazı alanlara madencilik ruhsatı bile vermiÅŸler” ifadelerini kullandı.
 
Sözcü’den Özlem Gürses’in haberine göre, Mümtaz Åženel’in açıklamaları ÅŸöyle:
 
-Åžu anda biz Salda Gölü kenarında belediye halk plajı olarak hizmet veren yerdeyiz. Burayı kim, ne zaman almış belediye için?
 
27 yıl önce Milli Emlak’tan dönemin belediyesine ücretsiz olarak tahsis edilmiÅŸ bu bölge. Burada gördüÄŸünüz bütün bu aÄŸaçlar da belediye tarafından dikilmiÅŸ yıllar içinde. Gölün çevresi 43 bin kilometrekare. Kimi köy muhtarlığı, kimi özel idare tarafından iÅŸletilen birkaç plaj var kıyılarında; DoÄŸanbaba, Beyaz Adalar gibi… Bizim bulunduÄŸumuz halk plajı, 21 bin metrekarelik bir alan. Belediye o günden beri burayı çalıştırıyor. Ä°çinde kamp alanları, küçük bir kafeterya, arka tarafta da duÅŸ ve tuvalet alanları var. Fakat kalıcı bir yapı yok, görüyorsunuz.
 
-Ne süre ile belediyeye verilmiÅŸ bu alan? Millet bahçesi olarak planlanan da burası deÄŸil mi?
 
Tahsis anlaÅŸmasında bir süre yok. Sadece üzerine bir yapı yapmamak kaydı var. Evet, tam burası. 31 Mart’ta biz seçildik, 1 ay sonra dediler ki “Biz buraya millet bahçesi yapacağız, burayı terk edin.” Mayıs ayında turizm sezonu baÅŸladı, “Biz nereyi terk edelim? Hem neden bizi buradan çıkartıyorsunuz” dedik. Çıkmayacağımızı belirttik.
 
Onlar da size ceza kestiler…
 
63 bin TL. Biz de dedik ki “Belediye 27 yılda 10 bin aÄŸaç dikti. 2.5 milyon masraf etmiÅŸ. Kesin 63 bin lirasını üstünü verin bana.” DireneceÄŸiz, çıkmayacağız buradan.
 
-Neden?
 
Salda Gölü, Türkiye ve dünya kamuoyuna mal olmuÅŸ bir yer. Sadece benim ilçe belediyeme bırakılamayacak kadar da ciddi bir konu. Burada arazisi olan 5 vatandaşımız dava açtı. Avukat grupları konuyu takip ediyor. Saadet Partisi bir heyetle geldi, gördü, bizden de bilgi aldılar. Çevreciler, bilim insanları kampanyalar baÅŸlattı. Burada baÅŸlayacak bir yapılaÅŸma buranın sonu olur. Ayder ve Uzungöl’de yaÅŸadığımız gibi…
 
Proje çizimleri, Saldivler’e içinde asansörü ve kliması bile bulunan onlarca bina yapılacağını gösteriyor.
 
Kapalı kapılar ardında millet bahçesi ihalesi
 
-Çevre ve Åžehircilik Bakanı ısrarla “YapılaÅŸma yok” diyor…
 
Biz burada Burdur, Antalya, Denizli, MuÄŸla milletvekilleri ile birlikte bir basın açıklaması yaptık, bunları anlattık. Bu planlar kamuoyunda tepki çekince Bakan dedi ki: “Ä°lk 300 metreye bir ÅŸey yapmayacağız…” Ama durum tam tersi. Size teslim ettiÄŸim projelerde de görünüyor, hem de her iki sit bölgesinde de var. Kıyı kenar ÅŸeridinden 50 metre yukarısı birinci sit, bir 50 metre daha yukarısı ikinci sit bölgesi… Bizzat Çevre Bakanlığı tarafından karar verilmiÅŸ sitler bunlar. Birinci sitte yürüyüÅŸ yolları, oturma alanları konmuÅŸ. Ä°kinci sitte ise bungalov evler var. Asansörler, klimalı saÄŸlık yapıları, betonarme binalar var. Aynı projede kafeterya, mescit, tuvalet bulunuyor. Hatta bazı kısımlara da kentsel dönüÅŸüm alanları konulmuÅŸ.
 
-Bu millet bahçesi projesinin ihalesi de yapıldı deÄŸil mi?
 
Yapıldı ama nasıl? Salda ihalesi planlar onaylanmadan yapıldı. Bizim milletvekilimizi bile içeri almadılar. Her ÅŸey gizli kapaklı, açık bir ÅŸey yok. “Ben yaptım, oldu” diyorlar! 7 firma katıldı, bunlardan ikisi Enam Ä°nÅŸaat ve Ä°zbay Ä°nÅŸaat. Enam Ä°nÅŸaat, Ankara’da Melih Gökçek döneminde gündeme gelen ve sayısız ihale alan bir firma. Ä°zbay Ä°nÅŸaat’ın ise merkezi Siirt’teymiÅŸ. Benim son duyduÄŸum da ÅŸu; burası Suudlara söz verilmiÅŸ. Ä°ÅŸin tuhafı, gölü korumak için burası Özel Çevre Koruma içine alındı, üç kiÅŸilik bir heyet kurdular, benim ilçemde çivi bile çakamıyoruz ama Salda’yı koruyamıyoruz. Hatta ÇED raporu olmadan göl yakınında bazı alanlara madencilik ruhsatı bile vermiÅŸler…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.