Sosyal Medya

Ekonomi Araştırma Vakfı: Suriyeli şirketler yurtiçinde 44 bin mülteciye istihdam sağlıyor

Türkiye'deki Suriyeliler, yüzde 60'ını Suriyeli mültecilerin oluşturduğu 10 binden fazla şirket kurdu. Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı tarafından hazırlana rapora göre Gaziantep, Mersin, Hatay başta olmak üzere 8 ilde kurulan şirketler 44 bin mültecinin istihdamını sağlıyor. Raporda altyapı, ticaret, finans, vergiler ve işletme ruhsatlandırmasından yolsuzluk, suç ve kayıt dışılığa, işgücü piyasası entegrasyonu gibi temel başlıkların incelendi.



Türkiye'deki Suriyeliler, ortalama 7 kiÅŸinin çalıştığı ve yüzde 60'ı Suriyeli olan 10 binden fazla ÅŸirkette kurdu. 3 buçuk milyon Suriyelinin yüzde 7'sine bu ÅŸirketlerde iÅŸ imkanı saÄŸlanıyor.
 
Türkiye Ekonomi AraÅŸtırmaları Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'de Suriyelilerin sahip olduÄŸu ya da Suriyeli ortağı bulunan 10 bin kadar ÅŸirket bulunuyor. Suriyeli ÅŸirketlerin iÅŸ saÄŸladığı Suriyelilerin sayısı ise yaklaşık 44 bin kiÅŸi civarında.
 
 Ortalama bir Suriyeli ailenin 6 kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸu deÄŸerlendirildiÄŸinde, Türkiye'deki Suriyelilerin yaklaşık 250 binini yani yüzde 7'sinin geçimi söz konusu iÅŸletmeler tarafından saÄŸlanıyor.
 
TEPAV'ın mülakat yaptığı Suriyeli giriÅŸimcilerin yüzde 72'si Suriye'deki savaÅŸ sona erse bile Türkiye'den ayrılmayı düÅŸünmüyor.
Åžirketler 8 ilde yoÄŸunluk gösteriyor
 
Mülteci odaklı ÅŸirketlerin performansını karşılaÅŸtırma amacıyla hazırlanan rapora 207 Türk ve 209 mülteci tarafından iÅŸletilen 416 ÅŸirket katıldı. Anket, mülteci nüfusunun en yoÄŸun olduÄŸu 8 ilde; Gaziantep, Mersin, Hatay, Åžanlıurfa, Kilis, Adana, KahramanmaraÅŸ ve Mardin'de gerçekleÅŸtirildi.
 
Raporda, altyapı, ticaret, finans, düzenlemeler, vergiler ve iÅŸletme ruhsatlandırmasından yolsuzluk, suç ve kayıt dışılığa, iÅŸgücü piyasası entegrasyonuna ve iÅŸ yapma konusundaki engellerin algılanmasına kadar bir çok baÅŸlık ele alındı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.