Sosyal Medya

3 Zenginin Serveti Afrika Nüfusunun yarısına Denk

Dünya genelinde gelir eşitsizliğinin en uç noktalarda olduğu Afrika'da 3 milyarderin servetinin kıtanın nüfusunun yarısından daha fazla olduğu açıklandı. İki Kıtanın Hikâyesi adlı raporda Afrikalı zenginlerin yüzde 75'nin paralarını offshore hesaplarında tuttuğu ve bu nedenle her yıl 14 milyar dolarlık vergi kaybının olduğu belirtildi.



Afrika’da sadece 3 milyarderin servetinin kıtanın nüfusunun yarısının toplam servetinden daha fazla olduÄŸu ortaya çıktı. YoksulluÄŸa karşı çalışmalarıyla bilinen yardım kuruluÅŸu Oxfam tarafından hazırlanan “Ä°ki Kıtanın Hikâyesi” baÅŸlıklı raporda, kıtadaki gelir adaletsizliÄŸine vurgu yapılarak sadece 3 zenginin servetinin 1,3 milyar nüfuslu kıtanın yarısından daha fazla olduÄŸu belirtildi.
 
Güney Afrika’da Afrika’nın konu edinildiÄŸi Dünya Ekonomik Forumu sırasında yayımlanan raporda, Forbes sıralamasında yer alan iÅŸ adamları Aliko Dangote, Nicky Oppenheimer ve Johann Rupert’in servetinin yaklaşık 28,8 milyar dolar olduÄŸu aktarıldı.
 
Afrikalı zenginlerin yüzde 75’nin paralarını offshore hesaplarında tuttuÄŸu ve bu nedenle her yıl 14 milyar dolarlık vergi kaybının olduÄŸu kaydedilen raporda, tüm Afrika ülkelerinin, eÅŸitsizlik, sömürge geçmiÅŸi ve sıklıkla Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası tarafından uygulanan baÅŸarısız ekonomik politikalar gibi benzer bir mirasla baÅŸ etmeye çalıştığı ifade edildi.
 
2030’DA YOKSULLARIN %87’SÄ° BU KITADA OLACAK TAHMÄ°NÄ°
 
GörüÅŸlerine yer verilen Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, “Afrika yükselmeye hazır ama sadece liderleri birkaç tane süper zengini deÄŸil, birçoÄŸu için çalışan daha insani bir ekonomiyi destekleme cesaretine sahip oldukları zaman” ifadesini kullandı.
 
Rapora göre, Afrika’da nüfusun en yoksul yüzde 50’sinin toplam serveti yaklaşık 23 milyar dolara denk geliyor. Dünya Bankası’na göre ise 2030 itibarıyla dünyadaki yoksulların yüzde 87’sinin bu kıtada olacağı öngörülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.