Sosyal Medya

Yemen İçişleri Bakanı: Barışla da olsa, savaşla da olsa mutlaka Aden'e döneceğiz

Yemen İçişleri Bakanı Ahmed el-Meyseri, Güney Geçiş Konseyi ile hiçbir şartta görüşmeyeceklerini, gerekirse sadece Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile müzakere yapılabileceğini açıkladı.



Meyseri, yayımladığı ses kaydında, "BAE'nin 'askeri maÅŸası' olduÄŸundan Güney GeçiÅŸ Konseyi ile diyaloÄŸa girmedik, girmeyeceÄŸiz. Hükümetimiz bu askeri maÅŸanın sahibinden baÅŸkası ile diyalog kurup müzakere yapmayacaktır." ifadelerini kullandı.
 
Yemen hükümetinin ya barış içinde ya da savaÅŸarak mutlaka Aden'e döneceÄŸini söyleyen Meyseri, BAE'nin Yemen ordusuna yönelik hava saldırısına iliÅŸkin ise, "Bu saldırı yalan bahanelerde yapıldı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Yemen hükümetinden dikkat çeken açıklama
Meyseri'nin açıklamasının Güney GeçiÅŸ Konseyi heyetinin Riyad yönetiminin çaÄŸrısı üzerine dün Yemen hükümeti ile diyalog için Cidde'ye gelmesinin ardından yapılması dikkati çekti.
 
BAE tarafından desteklenen Güney GeçiÅŸ Konseyine baÄŸlı Hizam Emni birlikleri, 10 AÄŸustos'ta geçici baÅŸkent Aden'de, daha sonra da Ebyen ve Åžebve'de kontrolü ele almıştı. 
 
Bölgedeki çatışmalar sonucunda hükümet güçleri, geçen hafta söz konusu kentleri yeniden ele geçirmiÅŸ, ancak BAE'nin hava saldırılarının ardından Aden ile Ebyen'in merkez ilçesi Zencibar tekrar Güney GeçiÅŸ Konseyine baÄŸlı güçlerin denetimine geçmiÅŸti.
 
Yemen'deki ayrılıkçı güçler
Yemen'de daha önce güneyde ve kuzeyde varlık gösteren iki devlet 1990'da birleÅŸmiÅŸti.
 
Ülkede Ä°ran destekli Husiler ile hükümete baÄŸlı güçler arasında yıllardır çatışmalar sürerken güney bölgelerinde "ayrılık" fikirleri yeniden gündeme gelmiÅŸ ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluÅŸmuÅŸtu.
 
Güney Hareketi, yaÅŸanan savaÅŸ durumu ve krizleri gerekçe göstererek Mayıs 2017'de Siyasi GeçiÅŸ Konseyi adı altında bir oluÅŸum kurulduÄŸunu duyurmuÅŸtu.
 
Güneydeki ayrılıkçı hareketin destekçisi BAE, aynı zamanda 2015'ten bu yana Husilere karşı savaÅŸta meÅŸru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki Arap koalisyonu içinde yer alıyor.
 
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.