Sosyal Medya

Güncel

Kartal'da çöken binaya ilişkin 16 belediye görevlisi hakkında soruşturma açıldı

Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin, olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle Kartal Belediyesi 'nde görevli 16 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.



Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca Kartal Orhantepe mahallesi, Bankalar caddesi, Sema sokaktaki YeÅŸilyurt apartmanının 6 Åžubat'ta çökmesine iliÅŸkin 3 kiÅŸi hakkında açılan davanın ardından, binaya yapılan kaçak katlara iliÅŸkin yapı denetim görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle Kartal Belediyesi çalışanları hakkında ayrı bir soruÅŸturma yürütüldüÄŸü öÄŸrenildi.
Memur Suçları SoruÅŸturma Bürosu'nca, 'taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından yürütülen soruÅŸturma kapsamında savcılık, Kartal Kaymakamlığı'ndan binanın yapı ruhsatının düzenlendiÄŸi 1992 yılından, çöktüÄŸü tarihe kadar belediyede imardan sorumlu teknik baÅŸkan yardımcısı, imar müdürü, imar ve ÅŸehircilik müdürü, mıntıka mühendisi ve mıntıka ÅŸefi olarak görev yapan kiÅŸiler hakkında soruÅŸturma izni verilmesini talep etti.
 
1998 YILINDAN SONRA ÇALIÅžAN GÖREVLÄ°LER HAKKINDA SORUÅžTURMA Ä°ZNÄ° VERÄ°LMEDÄ°
 
Kartal Kaymakamlığı ise binanın ruhsat aldığı 1992 yılından, inÅŸaatın kaçak katlarıyla birlikte tamamlandığı 1998 yılına kadar görev yapan 16 ÅŸüphelinin isimlerini bildirerek haklarında soruÅŸturma izni verirken, 1998 yılından sonra çalışan görevliler hakkında ise soruÅŸturma izni vermedi.
Bunun üzerine soruÅŸturma savcılığı, belediyenin denetleme yükümlülüÄŸünün her zaman olduÄŸunu belirterek binanın yapımının tamamlandığı 1998 yılından, çöktüÄŸü tarihe kadar belediyede görev yapanlar hakkında da soruÅŸturma izni verilmesi amacıyla Ä°stanbul Bölge Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığı'na itirazda bulundu.
Savcılığın itiraz dilekçesinde, Kartal Belediye BaÅŸkanlığı'nın 2001 yılında binanın müteahhidi Hikmet YeÅŸilyurt adına bir yazı gönderdiÄŸi, yazıda binanın ruhsatına aykırı olarak 2 katın kaçak yapıldığını gösteren ibare yer aldığı, ancak belediye görevlilerinin yazıda belirtilen kaçak katlar hakkında herhangi bir yasal iÅŸlem yapmadığı vurgulandı. Buradan gelecek sonuca göre tüm ÅŸüpheliler belirlenerek soruÅŸturma tamamlanacak.
 
NE OLMUÅžTU?
 
YeÅŸilyurt Apartmanının 6 Åžubat saat 15.59 sıralarında çökmesi sonucu 21 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 14 kiÅŸi de yaralı kurtarılmıştı.Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca yürütülen soruÅŸturma sonucunda, binanın projesini oluÅŸturan Suzan Çayır, inÅŸaatın teknik uygulama sorumlusu UÄŸur MısırlıoÄŸlu ile yapı ruhsatının 'mesuliyet alan' bölümünde sürveyan olarak görev yapan Arzu KeleÅŸ Baran'ın 'taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan ikiÅŸer yıldan on beÅŸer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Yürütülen soruÅŸturma kapsamında hazırlanan bilirkiÅŸi raporunda, belediyenin ruhsat ve yapı kontrol biriminde görevli, kontrol ve denetleme yükümlülüÄŸü bulunan belediye görevlilerinin tali kusurlu olduÄŸu yönünde görüÅŸ bildirilmiÅŸti.
 
Haklarında dava açılan 3 kiÅŸinin yargılanmasına ise Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.