Sosyal Medya

Erdoğan: Bir asır sonra tekrarlıyoruz: Manda ve himaye asla kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 100’üncü Yıl Dönümü Kutlama Programı’nda halka hitap etti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki, manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür. Vatanımız, bayrağımız, devletimiz, milletimiz, istiklalimiz bizim namusumuzdur, şerefemizdir. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık, yine kıracağız.” dedi. Sivas’a yüksek hızlı tren müjdesini veren Erdoğan, “Ramazan ayına kadar Allah nasip ederse yüksek hızlı trenimizi vardıracağız” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;
 
Bizler vatanını, bayrağını ve istiklalini koruyabilmek için nice çetin imtihanlardan geçmiş ve çok zor şartlar altında bile taviz vermemiş bir milletin çocuklarıyız. Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri şüphesiz milli mücadele yıllarıdır. Milli mücadelenin işaret fişeği Sivas’ta atıldı. Sivas milli mücadelenin ve Cumhuriyet’in ilk merkezidir.
 
SİVAS’TAKİ KARARLILIĞI KAYBETMEDİK
 
Yurdun dört bir yanından Sivas’a gelen delegeler burada milli bir duruş sergilemişlerdir. Sivas’taki heyecanı ve kararlığı asla kaybetmedik. Sivas’taki tarihi toplantıda bütün vatan temsil ediliyordu. Sivas’taki kararlılığı kaybetmediğimizi de tekrarlamak istiyorum.
 
Sivas 108 gün boyunca milli mücadelemizin başkentliğini yürüttü. Sivas Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdudur. Sivas vatan sathında önemli bir şehir olarak ortaya çıkmıştır. O dönem sadece jeopolitik konumuyla değil, Sivaslıların sağlam duruşuyla da en emin belde olarak görüldü.
 
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Erzurum’dan yola çıktığını haber alan Sivaslılar, 2 Eylül 1918 sabahı Kılavuz Tepesi’nde büyük bir coşkuyla karşıladılar. Mustafa Kemal ve temsil heyetinin 18 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya hareket ettiğin güne kadar ülkeyi Sivas’tan idare etti. Sonunda hem yurdumuzu işgalden kurtardık hem de yeni devletimizi kurtardık.
 
HER ELİ KIRDIK, YİNE KIRACAĞIZ
 
Manda ve himaye asla kabul olunamaz. Milli mücadelemizin gayesi tüm dünyaya ilan edildi. Sivas Kongresi bağımsızlık manifestosudur. 1 asır sonra bir kez daha haykırıyoruz… Manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzatılan her eli kırdık, yine kıracağız.
 
Cudi, Gabar, Tendürek’te bunların inlerine nasıl girdiğimiz ortadadır. Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenlere gereken cevabı vereceğiz. Ya olacağız ya öleceğiz diyerek bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz. Türkiye manda tartışmalarını Sivas’ta kapattı ama bazı zihinlerde bu özlem hep devam etti.
 
Sivas Kongresi'ndeki Heyet-i Temsiliye Üyeleri
 
SİVAS’A YHT MÜJDESİ
 
Ramazan ayına kadar Allah nasip ederse yüksek hızlı trenimizi Sivas’a vardıracağız. Gerçi bazıları Sivas’a ne gerek var trene deyip geçmişlerdir ama biz ülkemizin muhasır medeniyetler üstüne çıkması için ne gerekiyorsa yaptık. George nasıl binebiliyorsa benim Ayşem de Fatmam da binebilsin.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK KOYDU
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinlikler kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı bakanlar, Sivas Valisi Salih Ayhan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer protokol üyeleri katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, çelenk sunma töreninin ardından Atatürk Kongre Müzesi’ne geçti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.