Sosyal Medya

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Bölgedeki Gelişmeler Hakkında Konuştu

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "Nükleer anlaşma tek taraflı bir dizi taahhütten oluşan bir anlaşmaydı. Bu anlaşma hiçbir taraf için dikkate değer bir kazanım değildir. Ben olsaydım nükleer anlaşmayı kesinlikle imzalamazdım." dedi.



Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Mahmud Ahmedinejad, Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmanın tek taraflı bir dizi taahhütten oluÅŸtuÄŸunu belirterek, "Ben olsaydım kesinlikle imzalamazdım." dedi. 
 
Ä°ran'da Hasan Ruhani'den önce 2005-2013 yıllarında 2 dönem cumhurbaÅŸkanlığı yapan Ahmedinejad, Tahran yönetiminin izlediÄŸi dış siyaset, bölgedeki geliÅŸmeler ve nükleer anlaÅŸmayla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Nükleer anlaÅŸma ve ABD ile yeniden görüÅŸme konusunda müzakerelerin ancak adalet, karşılıklı saygı ve birbirinin resmi hukukunu tanıma temelinde yapılması gerektiÄŸini dile getiren Ahmedinejad, tek taraflı bir anlaÅŸmanın kısa süreliÄŸine uygulansa da uzun vadede baÅŸarısız olacağını ifade etti.
 
Nükleer anlaÅŸmayı kesinlikle imzalamazdım
 
Ruhani hükümeti tarafından imzalanan nükleer anlaÅŸmayı eleÅŸtiren Ahmedinejad, ÅŸunları söyledi:
 
"Nükleer anlaÅŸma tek taraflı bir dizi taahhütten oluÅŸan bir anlaÅŸmaydı. Bu anlaÅŸma hiçbir taraf için dikkate deÄŸer bir kazanım deÄŸildir. Üzerinde müzakere yapılan esaslar da doÄŸru deÄŸildi. Bir konuyu yanlış temeller üzerinden ele alırsak uygun sonuçlar elde edemeyiz. Ben olsaydım nükleer anlaÅŸmayı kesinlikle imzalamazdım." 
 
Nükleer anlaÅŸmanın Ä°ran'a karşı küresel ittifakı önlediÄŸi yönündeki iddiaları da doÄŸru bulmadığını ifade eden Ahmedinejad, Washington yönetimi dahil herhangi bir tarafla yapılacak müzakerede sorun görmediÄŸini ancak amacı belli olmayan bir müzakerenin faydasının da olmayacağını dile getirdi.
 
 
ABD ve Ä°ran dostça iliÅŸkilere sahip olabilir
 
Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı, savaşın reddedilmesi ve dostlukların kurulması için yapılacak müzakerelere ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve Tahran'ın destek vermesi çaÄŸrısında bulundu.
 
Savaşın her türüne karşı olduÄŸunu ve iÅŸ birliÄŸi imkanının düÅŸmanlıktan daha fazla olduÄŸunu vurgulayan Ahmedinejad, "ABD ve Ä°ran dostça iliÅŸkilere sahip olabilir. EÄŸer bir anket ya da referandum yaparsak insanların barış ve adaleti seçeceÄŸi ÅŸüphesizdir. Dünyadaki 7 milyar 500 milyon insan bunu istiyor." diye konuÅŸtu. 
 
GeçmiÅŸte de 'ABD ile müzakere yapılmaz' diye bir ÅŸey yoktu
 
Washington yönetimi ile baskı altında görüÅŸülemeyeceÄŸini ancak ABD ile müzakerenin bir tabu olmadığını söyleyen Ahmedinejad, "Cezayir AnlaÅŸması'nda ve Afganistan ile Irak meselelerinde ABD ile müzakere yapıldı. GeçmiÅŸte de 'ABD ile müzakere yapılmaz' diye bir ÅŸey yoktu." dedi. 
 
ABD yönetiminin Ä°ran halkı üzerinde baskı oluÅŸturmak ve bu baskıyı rejime yönlendirme ÅŸeklinde bir politika yürüttüÄŸünü ancak bunun sonuç vermediÄŸini dile getiren Mahmud Ahmedinejad, "Haydi diyelim ki Ä°ran rejiminin siyasetine karşısınız, peki hangi hakla millete yaptırım uyguluyor ve onları baskı altına alıyorsunuz? Bu durum ABD'de siyasete yön verenlerin ülke makamlarıyla deÄŸil Ä°ran halkıyla bir kavgasının olduÄŸunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 
ABD'nin dünya barışından yana olması halinde milletlerin hukukunu resmi olarak tanımasını talep eden Ahmedinejad, ÅŸöyle devam etti:
 
"BaÅŸkalarının üzerinde hegemonya kurma düÅŸüncesi ÅŸeytanidir. BaÅŸkasının üzerinde sulta kurmaya çalışmak ÅŸeytani bir düÅŸüncedir, bu kim olursa olsun. Bu dini bir ÅŸahsiyet de olabilir. ABD, baskıları, tek taraflı politikaları ve yaptırımları bırakıp adilce bir müzakereye dönmelidir. Ä°ÅŸ birliÄŸi zemininin düÅŸmanlık zemininden daha fazla olduÄŸuna inanıyorum. ABD, petrolün millileÅŸtirilmesinde ve devrimde karşımızda durdu ve bundan hiçbir yarar elde etmedi." 
 
Silah ile çözülecek meseleler olsaydı ÅŸimdiye kadar çözülürdü
 
Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ahmedinejad, silahların kökten ortadan kaldırılması ve tüm sorunların diyalogla çözülmesinden yana olduÄŸunu belirterek, "Silah ile çözülecek meseleler olsaydı ÅŸimdiye kadar çözülürdü. SavaÅŸ olmasa dünyadaki büyük silah fabrikaları iflas eder. Biz silah üretiminin köküne inmeliyiz. Birinin silahtan ekmek yemesi çok kötü bir ÅŸeydir. Tarım, sanayi, otomotiv, beyaz eÅŸya ve diÄŸer iÅŸlerle uÄŸraÅŸarak insanın refah seviyesini artır. Neden insanları öldürerek kazanç saÄŸlamak istiyorsun?" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
ABD'nin 5 bin 600 adet ileri teknoloji 5. Nesil atom bombasına sahip olduÄŸunu ve Ä°ran için de "nükleer silaha sahip olmak istiyor" iddiasında bulunduÄŸunu hatırlatan Ahmedinejad, "ABD, ‘Ä°ran atom bombası üretmek istemediÄŸini ispat etsin’ diyor. Olmayan bir ÅŸeyi nasıl ispat edebiliriz. ABD atom bombasından korkmuyor. Dünya ile dürüstçe konuÅŸmalıyız. ABD'nin atom bombası var ve bunu kullanan tek devlettir. Biz mi tehlike arz ediyoruz ve cezalandırılmalıyız bunun için?" diye konuÅŸtu.
 
Ä°ran'ın yaptırıma maruz kalmasından ABD ekonomisinin fayda saÄŸlamadığını, Trump'ın sadece ekonomiye kısa süreli bir nefes aldırdığını belirten Ahmedinejad, ABD ekonomisinin uzun vadede kötüye gideceÄŸini iddia etti. 
 
Dünyadaki servetin insanların inisiyatifine bırakılması önerisini gündeme getiren Ahmedinejad, ÅŸunları kaydetti: 
 
"Bugün dünyada ekonomik kaynaklar ve tabii servetler bir gücün ablukası altındadır. EÄŸer bu servet insanların inisiyatifine bırakılırsa halk da güçlü olur, kalkınır ve büyür. Bu sorun sadece Ä°ran'la ilgili deÄŸil dünyanın her yerinde var, fakat bazılarında az, bazılarında çok. ABD'de 50 milyon insan geçim sıkıntısı yaşıyor, 4-5 milyon insanlar kartonların üzerinde yatıyor. Halkın yüzde 10'u hiçbir sınır tanımazken toplumun ekseriyeti ekonomik baskı altında yaÅŸam sürdürüyor."
 
Basra Körfezi ÅŸu an için bir çatışmaya çok müsait
 
Mahmud Ahmedinejad, Trump'ın iÅŸ adamı olması nedeniyle hesabını iyi yapmasını ve ABD'nin uzun vadedeki menfaatlerini göz önünde bulundurmasını isteyerek, "SavaÅŸ çıkarmak barışı saÄŸlamaktan daha zordur. Basra Körfezi ÅŸu an için bir çatışmaya çok müsait. Basra Körfezi ülkeleri ve ABD çok dikkatli olmalıdır. Burada tutuÅŸacak bir ateÅŸ sadece Basra Körfezi'ni yakmayacaktır, tüm dünyaya yayılacaktır." uyarısı yaptı.
 
Türkiye ve diÄŸer komÅŸularla el ele verip uyum içinde hareket etmeliyiz
 
KomÅŸuların her zaman öncelikli olduÄŸunu ve aynı coÄŸrafyada yaÅŸadıkları için birlikte geliÅŸmeleri gerektiÄŸini vurgulayan Ahmedinejad, komÅŸular ile ortak kültürel baÄŸlar ve tarihsel dostluklar nedeniyle fırsatların fazla olduÄŸuna deÄŸindi.
 
Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı, "Giyim, yemek, gelenek ve göreneklerimiz bir. Türkiye, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Basra Körfezi ülkeleri ile Ä°ran kalkınma için birbirlerine muhtaçtır. Biri kaybettiÄŸinde diÄŸeri kazanmayacaktır, çünkü birbirimize baÄŸlıyız. Türkiye ve diÄŸer komÅŸularla el ele verip uyum içinde hareket etmeliyiz. Türkiye ve Ä°ran iliÅŸkileri her zaman için dostanedir ve karşı karşıya gelmeleri için çok çaba gösteriliyor." dedi.
 
Hiçbir komÅŸunun meydana gelecek çatışmalardan kazançlı çıkmayacağını ve "bölgedeki tüm halklara düÅŸman olanlar" dışında kimsenin bundan fayda elde etmediÄŸini aktaran Ahmedinejad, Türkiye, Suriye, Ürdün, Mısır, Irak, Suudi Arabistan, Afganistan, Azerbaycan, Pakistan, Türkmenistan ve diÄŸer Körfez ülkelerinin büyük bir coÄŸrafyayı kapsadığını ve bu devletlerin dünyanın tüm su yollarına ulaÅŸtığını, ayrıca dünyanın en büyük enerji kaynakları ile küresel irtibat noktasının da burada olduÄŸunu söyledi.
 
Suriye'de ÅŸimdiye kadar kazanan hiçbir taraf yok
 
Ortak paydaların ihtilaflardan fazla olduÄŸunu ancak ihtilaflar öne çıktığı için müÅŸtereklerin kenara itildiÄŸini belirten Ahmedinejad, Suudi Arabistan'ın Yemen'de silahlara harcadığı parayı insanlara yardım olarak göndermesi durumunda daha iyi neticeler elde edeceÄŸini, Ä°ran'ın Suriye'deki durumunun da aynı ÅŸekilde ele alınması gerektiÄŸinin altını çizdi.
 
Ahmedinejad, ÅŸöyle devam etti:
 
"Suriye'de ÅŸimdiye kadar kazanan hiçbir taraf yok. Suriye halkının taleplerinin gerçekleÅŸmesi için yardımcı olmalıyız, gerisi zarardır. Öldürülen her insan zarardır. Birlikte oturup uzlaÅŸmamızda hiçbir sakınca yoktur. Dünyada her insan bir oydur, bırakalım insanlar özgürce tercihte bulunsun." 
 
Her milletin kendi kaderini tayin etmesini ve herkesin bu ilkeye riayet etmesini isteyen Ahmedinejad, buna riayet edilmemesi halinde baÅŸkalarına uzaklardan gelip bölgeye müdahale fırsatı doÄŸacağını savundu.
 
Yemen, Irak, Afganistan ve Suriye'nin viraneye döndüÄŸünü, ABD'nin yeni bir savaÅŸ çıkartarak Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Katar'ın da yıkılmasını istediÄŸini öne süren Ahmedinejad, "Yıkılması için silah satıyorlar, sonra da yeniden imar etmek için para alıyorlar. Bunu çözmek için Ä°ran ve Suudi Arabistan öncü olmalıdır. Kimse diÄŸeri geri adım attığı için kazandığını düÅŸünmeden yan yana oturmalıyız. Gerçekçi olmalı ve halklarımızı düÅŸünmeliyiz. Uzun vadeli dostlukları dert edinmeliyiz, sonra da bunu dünya ile dostluÄŸa çevirmeliyiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Ä°ran'daki ekonomik yapıyı mutlaka düzeltmeliyiz
 
Mahmud Ahmedinejad, Ä°ran'ın maddi ve tabii kaynaklar açısından benzeri az bulunan bir servete sahip olduÄŸunu ve bu servetin deÄŸerlendirilmesi durumunda yaptırımların anlamsız olacağını ifade etti.
 
Yaptırımların zaaflardan dolayı etkili olduÄŸu ve Ä°ran'da ekonomiyi elinde bulunduranların ülkenin mevcut potansiyelinden yeterince yararlanamadığı eleÅŸtirisinde bulunan Ahmedinejad, ÅŸunları söyledi:
 
"Halkın kalkınması ve ekonomiyi idare etmesi için fırsat verilmelidir. Ä°ran'daki ekonomik yapıyı mutlaka düzeltmeliyiz. Bunun yolu da tabii serveti halkın kullanımına sunmaktır. Ekonomiyi ablukadan çıkarmalıyız ki insanlar onu yeniden inÅŸa edebilsin. Ekonomi baÅŸta olmak üzere tüm alanlarda halkımız inisiyatif sahibi olmalıdır. ABD yaptırımları nedeniyle ekonomik sorunlarımız daha da derinleÅŸti. Ekonomik yapıları düzeltmeli ve insanlar daha fazla aktif olmalıdır. Ä°nsanlara imkan verilirse ekonomi çabuk düzelir. GeçmiÅŸ yıllarda birçok üründe ithalatçı ülkeden ihracatçı ülke haline geldik."
 
 
Nükleer enerji milletlerin geliÅŸmesi için güvencedir
 
Ä°ran'ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla üretmediÄŸi yönündeki iddialara tepki gösteren Ahmedinejad, tüm ülkelerin nükleer enerjiye geçmesini savunarak, "Nükleer enerji, milletlerin geliÅŸmesi için bir güvencedir. Çünkü geliÅŸmiÅŸ bilim ve teknolojiye sahiptir. Tüm bilimlerin ileri seviyesi onda görülebilir. EÄŸer bu geliÅŸirse, lokomotif gibi diÄŸer bilim ve sanayi dallarını da kendisiyle birlikte büyütür. Birçok bilim onda birleÅŸiyor. EÄŸer bunu bırakırsan diÄŸer bilimlerde de ilerleyemezsin." görüÅŸünü dile getirdi. 
 
Ä°ran'da 2021'de yapılacak seçimlerde siyasete dönüp dönmeyeceÄŸiyle ilgili soruya "hayır" cevabı veren Ahmedinejad, "Biz halkın görüÅŸlerine tabiyiz." ifadesini kullandı. 
 
Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkiye'de gördüÄŸü ilgiye iliÅŸkin ise, "Türkiye'yi seviyorum. Bu ülkedeki ilginin nedeni de bu olabilir. Türkiye halkı, medeni ve kültürlü bir halktır. Dünyadaki medeniyet üzerinde etkili olmuÅŸ bir halktır. Bugün de etkililer. Türkiye halkı, samimi, dost canlısı ve sade insanlar." yorumunda bulundu.
 
Kaynak: AA
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.