Sosyal Medya

Güncel

UBER Davasında Yeni Gelişme: Bilirkişi Heyeti Raporu Mahkemeye Sundu

İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının UBER’e erişimin engellenmesi için açtığı davada bilirkişi heyeti rapor gönderdi. Raporda, UBERin, D2 belgesiyle taşımacılık yapmasının haksız rekabet koşullarının oluşmasına neden olduğu vurgulandı.



Ä°stanbul Otomobilciler Esnaf Odası ile BirleÅŸik Taksiciler DerneÄŸi, internet aracılığıyla ulaşım hizmeti veren UBER’e dava açmıştı. Ä°stanbul 10.Asliye Ticaret Mahkemesi dava dosyasını, haksız rekabetin tespiti ve UBER’e eriÅŸimin engellenmesi için dosyayı bilirkiÅŸiye göndermiÅŸti. Mali müÅŸavir, yazılım uzmanı, ticaret hukukçusu, taşıma uzmanı ve vergi uzmanından oluÅŸan heyet, raporu tamamlayarak mahkemeye gönderdi.
 
Türkiye’de temsilcisi yok
 
Dört kiÅŸilik heyet tarafından hazırlanan raporda, UBER TR’nin kanuni olarak Türkiye temsilcisinin bulunmadığı belirtildi. Raporda ayrıca UBER TR’nin sürücü ve yolculara teknoloji hizmeti saÄŸlayan Hollanda merkezli UBER B.V.’den teknolojik destek hizmeti aldığı vurgulandı.
 
Vergi ödemesi yapılıyor
 
Raporda, UBER B.V.’nın Türkiye’deki temsilcisi tarafından vergi mükellefi olan ve e-fatura sistemine kayıtlı sürücülere verilen hizmetler karşılığı düzenlenen faturaların KDV içerdiÄŸi kaydedildi. Yapılan uygulama sayesinde vergilendirme açısından herhangi bir kaybın oluÅŸmadığı belirtildi.
 
‘Salt bilgi teknolojileri hizmeti olarak deÄŸerlendirilemez’
 
UBER ile taksi arasında ulaÅŸtırma ve taşıma açısından önemli bir farkın bulunmadığının aktarıldığı raporda, “UBER’in özellikle UBER XL D2 operatörleri bakımından ve fiili uygulama açısından ele alındığında, bunlar için müÅŸteri bulma için olmazsa olmaz nitelik taşıdığı, dolayısıyla uygulamanın salt bilgi teknolojileri hizmeti olarak nitelendirilemeyeceÄŸi, taşımacılık ile bilgi teknolojileri hizmeti kombinasyonu baÄŸlamında taşımacılık sektörü içinde de deÄŸerlendirilebileceÄŸi” ifadelerine yer verildi.
 
Haksız rekabet
 
Haksız rekabetin oluÅŸtuÄŸunun belirtildiÄŸi raporda, “D2 operatörlerinin taksicilik hizmeti gibi kullanıldığı, bunun ise açıkça yetki belgesini, amacı dışında kullanma ve baÅŸkasını faaliyetlerinden yararlandırma ÅŸeklinde ilgili düzenlemelere aykırılık teÅŸkil ettiÄŸi, bunun da TK M. 55/1-e anlamında iÅŸ ÅŸartlarına uymamak ÅŸeklinde haksız rekabet oluÅŸturacağı” ifadelerine yer verildi.
 
Bunun yanı sıra UBER, yaÅŸanan olayların ardından 31 Mayıs tarihinde XL araçlarının faaliyetlerini durdurduÄŸunu açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.