Sosyal Medya

İdlib Saldırısı Sonrası Sınıra Binlerce Suriyeli Akın Etti

Rusya ve Şam rejiminin İdlib saldırısının şiddetini arttırması üzerine binlerce Suriyeli Türkiye-Suriye sınıra akın etti. "Saldırılar dursun ya da sınır kapıları açılsın" talebinde bulunan göstericiler Türkiye sınırına hareket edince asker müdahale etti



Bugün, Suriye’nin İdlib kentinden Türkiye’ye açılan Bab’ül Hava Sınır Kapısı önünde binlerce savaş mağduru gösteri düzenledi. Gösteriye katılan birçok Suriyeli, “Eğer bu saldırıları durduramıyorsanız sınır kapılarını açın ve Türkiye ya da Avrupa’ya gidelim” talebinde bulundu.
 
Son aylarda Rusya ve Esad rejiminin ortaklaşa gerçekleştirdiği İdlib harekatında saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte yüzlerce sivil Suriyeli hayatını kaybetti bir o kadarı da yaralandı. Sivil yerleşim bölgelerine yapılan saldırıların artması üzerine birkaç ayda 1 milyona yakın İdlibli göç ederek Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgelerine göç etmek zorunda kaldı.
 
Rus özel kuvvetleri kara operasyonlarına da başladı
 
Dün de Rus Özel Kuvvetleri İdlib’in güneyinden sızma girişiminde bulundu.  Saldırıların artması üzerine bugün Bab’ül Hava Sınır Kapısı önüne gelen yüzlerce Suriyeli gösteri yaptı.
 
Askerden göstericilere müdahale
 
Gösterinin dünya kamuoyundan ana talebi ise “Rus ve rejim saldırılarının durdurulması” oldu. Göstericilerin Türkiye sınırına yaklaşması üzerine sınır birlikleri göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Yer yer askerin havaya ateş açtığı da gözlendi. Atme kasabasındaki sınır kapısında da birçok Suriyeli benzer taleplerle gösteri yaptı. Göstericilerin Türkiye sınırını geçmesi de güvenlik güçleri tarafından engellendi.
 
1 yılda bin 218 sivil öldürüldü
 
7 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana 945 bin 992 sivil yerini değiştirmek zorunda kaldı. Aynı süre içinde söz konusu saldırılarında 219'u kadın, 341'i çocuk olmak üzere bin 282 sivil öldü. Sivil sayısı her geçen gün artıyor. Nüfusu iç göçlerle birlikte 4 milyona yaklaşan İdlib’e yönelik gerçekleştirilen askeri operasyonun genişletilmesinin şehirde çok ciddi bir insani krizi beraberinde getirmesinden korkuluyor. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.