Sosyal Medya

Güncel

Ücretli Poşet Uygulamasından Sonra Zorunlu Depozito Uygulaması Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, zorunlu depozito uygulamasının 2021'de başlayacağını belirterek, "Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız. Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasaya sürülen ambalajın yüzde 50'sini geri toplayabilmek" dedi.



Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel MüdürlüÄŸü ile Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi iÅŸ birliÄŸince "Türkiye Depozito Ä°ade Sistemi Projesi (TÜDÄ°S) Açılış Toplantısı" yapıldı.
 
Birpınar, burada yaptığı konuÅŸmada, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan'ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye genelinde plastik poÅŸet kullanımının azaldığını belirtti.
 
Manav reyonlarında plastik poÅŸet kullanımında ciddi artış görüldüÄŸünü ancak kese kağıdı uygulamasına geçilmesinin hedeflendiÄŸini bildiren Birpınar, 20 yıl içerisinde oluÅŸan atık miktarının 32 milyon tona çıktığını, ancak 2000'li yılların başında yüzde bir olan geri dönüÅŸüm oranının ise yüzde 13'e ulaÅŸtığını kaydetti.
 
TÜDÄ°S projesinin depozito iade sistemi kapsamında dünyada ve Türkiye'de ne tür çalışmaların yapıldığının görülmesi için baÅŸlatıldığını anlatan Birpınar, "Sonuçları iyi olacak. Belki pilot bölge ve ÅŸehir uygulamasıyla bunu yapacağız çünkü biz bunu baÅŸarabiliriz. Türkiye'de eÄŸer pet ÅŸiÅŸeye 10 kuruÅŸ depozito koyarsanız, vatandaÅŸ onu öder, sonra da alır makineye atar ve parasını geri alır. Onu mobiliteye döndürmek lazım. Onun karşılığında ulaşım imkanı verilebilir." diye konuÅŸtu.
 
"Depozito uygulaması ekonomiye fayda sağlayacak"
Birpınar, depozito uygulamasının doÄŸru iÅŸletilmesi durumunda hem ekonomi hem de vatandaÅŸa fayda saÄŸlanacağını belirterek, ÅŸöyle devam etti:
 
"Çevre Kanunu deÄŸiÅŸikliÄŸi üç ÅŸey getirdi. Geri kazanım katılım payını getirdi. O kanun geldi, yönetmeliÄŸi de önümüzdeki günlerde çıkar. 2020 itibarıyla onu uygulayacağız. Plastik poÅŸetlerin ücretlendirilmesi usul ve esaslarıyla yürürlükte. Zorunlu depozito uygulaması da 2021'de bu projeden sonra baÅŸlayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmüÅŸ olacağız.
Bizim hedefimiz atık miktarını mümkün olduÄŸu kadar azaltmak ve geri dönüÅŸüm oranlarını yüzde 10 ila yüzde 50 arasına çıkarmak, 2023 hedefimiz bu. Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasa sürülen ambalajın yüzde 50'sini geri toplayabilmek. Åžu anda her 10 cam ÅŸiÅŸeden biri, her 10 pet ÅŸiÅŸeden 3'ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5'i geri dönüÅŸebiliyor. Gerisi de maalesef geliÅŸi güzel doÄŸaya atılıyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.