Sosyal Medya

Anadolu kapılarını açan komutan: Sultan Alparslan

Malazgirt'te 1071'de ordusundan 4 kat daha büyük Bizans ordusunu mağlup ederek Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, kahramanlığı, öngörüsü ve başarılı devlet adamlığıyla ön plana çıkıyor.



Malazgirt'te Bizans ordusunu bozguna uÄŸratarak 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, devlet adamlığının yanında kahramanlığı, öngörüsü ve üstün savaÅŸ stratejileriyle ön plana çıktı.
 
Horasan Meliki ÇaÄŸrı Bey'in son eÅŸinden dünyaya gelen ve amcası TuÄŸrul Bey'in yerine 27 Nisan 1064'te Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı olan Sultan Muhammed Alparslan, 42 yaşında elde ettiÄŸi büyük baÅŸarıyla dünya tarihinin geleceÄŸine yön verdi.
 
Ordusundan 4 kat büyük Bizans ordusuna karşı 26 AÄŸustos 1071'de kazandığı zaferle tarihin seyrini deÄŸiÅŸtiren Sultan Alparslan, yürekli askerleriyle asırlarca konuÅŸulacak taktiksel bir savaÅŸla elde ettiÄŸi baÅŸarı sayesinde Anadolu'nun fethini kolaylaÅŸtıran süreci baÅŸlattı.
 
Kazandığı zaferle Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Sultan Alparslan, tarihe geçti.
 
''Selçuklu tarihinin en büyük hükümdarı"
MuÅŸ Alparslan Üniversitesi Tarih Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Alican, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Alparslan'ın Selçuklu tarihinin en büyük hükümdarı olduÄŸunu söyledi.
 
Sultan Alparslan'ın kazandığı Malazgirt Savaşı'nın sonuçlarıyla tarihin seyrine yön verdiÄŸini belirten Alican, Bizans ordusunun bu savaÅŸta büyük yenilgi yaÅŸadığını hatırlattı.
 
Bizans Ä°mparatorluÄŸunun Anadolu'ya doÄŸru sefere çıktığını öÄŸrenen Sultan Alparslan'ın Mısır seferini bırakarak dönmek durumunda kaldığını anlatan Alican, ÅŸunları kaydetti:
 
"Malazgirt Savaşı, Selçukluların Bizanslılara karşı kendisini korumak ve Ä°slam dünyasını muhafaza etme amacını taşıdıkları bir savunma savaşıdır. Sultan Alparslan, Bizans'ın ülkesine doÄŸru yola çıktığını haber alınca Halep'ten dönerek Ahlat'a geldi. Bizans Ä°mparatoru Romen Diyojen, bu sırada Malazgirt'i aldı. Sultan Alparslan askerleriyle Ahlat'tan ayrılarak Bizanslıları karşılamak için yola çıktı. Önceden gönderdiÄŸi öncü birlik Bizans ordusunun gönderdiÄŸi kaynaklarda 30 bin askerden oluÅŸtuÄŸu belirtilen birliÄŸi maÄŸlup etti. Bütün kaynaklar göz önüne alındığında Sultan Alparslan'ın ordusunun 50-60 bin asker olduÄŸunu söylemek mümkün. Bizans ordusuna bakıldığında bu rakamın 200 bin civarında olabileceÄŸi tahmin ediliyor. Sultan Alparslan, 4 katı asker sayısına sahip orduyla karşılaÅŸtı."
 
Sultan Alparslan'ın cuma günü son hazırlıklarını gözden geçirdiÄŸini ve cuma namazında askerlerine dokunaklı bir hutbe verdikten sonra Bizans ordusuna saldırdığını ifade eden Alican, bu hareketinin Alparslan'ın ne kadar büyük bir komutan olduÄŸunu gösterdiÄŸini vurguladı.
 
"Bizans'ı kendine tabi kıldı"
SavaÅŸta ilk taarruzun Selçuklular tarafından yapıldığına dikkati çeken Alican, kurt kapanı ve hilal taktiÄŸinin Malazgirt Savaşı'nda baÅŸarıyla kullanıldığını, akÅŸam olmadan Bizans ordusuna ağır darbe vurduÄŸunu anlattı.
 
Sultan Alparslan'ın savaÅŸ ahlakını da üst düzeyde tutan bir komutan olduÄŸunu ifade eden Alican, "Sultan Alparslan Malazgirt'te büyük bir zafer elde ederek Bizans imparatorunu esir almıştır O zamana kadar Müslümanlar hiçbir zaman bir Bizans imparatorunu esir almamıştır. Ä°lk kez bir Bizans imparatoru olan Romen Diyojen, Selçuklulara esir düÅŸmüÅŸtür. Sultan Alparslan, Bizans imparatoruna, onu affettiÄŸini, ülkesine iade edeceÄŸini söyledi. Sultan Alparslan, bu diyaloÄŸun ardından anlaÅŸma imzalatıyor. Burada ağır maddeler var. AnlaÅŸmada dikkati çeken bir madde var. 'Selçuklu sultanı gerek duyduÄŸu, talep ettiÄŸi takdirde Bizans imparatoru Selçuklu sultanına yardımcı birlik gönderecek' maddesi. Bir anlamda Selçuklular, Malazgirt AnlaÅŸması'yla Bizans'ı kendisine tabi kılmıştır. Bizans Ä°mparatorluÄŸu 30-40 yıllık Selçuklu Devleti'nin vassalı haline gelmiÅŸtir. Bizans imparatoru ülkesine gittikten sonra tahttan indirilmiÅŸ ve öldürülmüÅŸtür."
 
Türkmenistan seferi sırasında uÄŸradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Sultan Alparslan'ın elde ettiÄŸi zaferle Anadolu'nun kapılarını açtığını vurgulayan Alican, Malazgirt yenilgisinin, Bizans Ä°mparatorluÄŸu'nun gerileme sürecini baÅŸlatması açısından da önemli olduÄŸunun altını çizdi.
 
"Ä°slam aleminin birliÄŸi için mücadele eden bir komutandı"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Tekin de Sultan Alparslan'ın, verdiÄŸi kararlar, hızlı hareket etme özelliÄŸi ve devlet adamlığıyla tarihin en önemli isimlerinden biri olduÄŸunu belirtti.
 
Türkleri bölgeden atmak için büyük bir orduyla doÄŸuya harekete geçen Bizanslılara karşı duran Sultan Alparslan'ın, yürekli askerleriyle tarihin seyrini deÄŸiÅŸtiren bir zafere imza attığını kaydeden Turan, ÅŸu bilgileri verdi:
 
"Halep'te olan Sultan Alparslan'ın kısa sürede Halep'ten Ahlat'a gelmesi bölge halkının öz güvenini artırdı. Sultan Alparslan'ın öncü birliÄŸi Bizans'ın kutsal hacı ile komutanını esir alarak BaÄŸdat'taki halifeye gönderdi. Kutsal hacın gönderilmesi önemli bir niÅŸane. BaÄŸdat'ta halife o günkü bütün Ä°slam aleminde Ä°slam ordusu için dualar okuttu. SavaÅŸ Ahlat'ta baÅŸladı ve Malazgirt'te sonuçlandı. Sultan Alparslan'ın en büyük özelliÄŸi Ä°slam aleminin birliÄŸi için mücadele eden, çok hızlı hareket edebilen ve hızlı karar veren bir komutandı."
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.