Sosyal Medya

Osmanlı Devleti, Suudi Arabistan müfredatında artık

Suudi Arabistan'da okullardaki müfredat değişikliğiyle Osmanlı İmparatorluğu dönemi, Arap yarımadasında 'işgal dönemi', Osmanlı Devleti ise 'işgalci güç' olarak anlatılacak.



Suudi Arabistan'da okullarda yapılan müfredat deÄŸiÅŸikliÄŸiyle Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminin Arap yarımadası için "iÅŸgal dönemi" olarak iÅŸlenmesine karar verildi.

Prens Sattam el Suud, haberi Twitter hesabından duyurdu ve şu ifadeleri kullandı:

"Atalarımızla savaÅŸanlara hilafet diyorduk, ÅŸimdi gerçek yüzlerini ortaya çıkardık."

Prens, Milli EÄŸitim Bakanı'na teÅŸekkür ederken Osmanlı Devletini, Anadolu'daki yaÄŸma ve yıkımlarıyla tanınan MoÄŸollara benzetti.

2019-08-25_10h02_46

SUUDÄ° ARABÄ°STAN OSMANLI TOPRAÄžIYDI

Arap Yarımadası Mercidabık Savaşı sonrasında Mısır'a ilerleyen ve 1517 yılında Ridaniye Savaşı ile Kahire'yi ele geçiren Yavuz Sultan Selim döneminde fethedilmeye baÅŸlandı.

Kahire'nin fethedilmesiyle Mekke, Medine ve Cidde ile bunlara baÄŸlı kaza ve nahiyelerden oluÅŸan ve doÄŸudan Necid, batıdan Kızıldeniz, güneyden Asîr sancağı, kuzeyden Kudüs sancağı ve ArîÅŸ, Akabe muhafızlıkları ile çevrili bölge olan Hicaz vilayeti de Osmanlı toprağı olmuÅŸtu.

Hicaz'ın Osmanlı'ya katılımı sulhen (barış yoluyla) gerçekleÅŸti.

Yavuz Sultan Selim Kahire'de iken Mekke ve çevresinin zaptı için asker sevketmeyi düÅŸünmüÅŸ, ancak Mekke Emîri Åžerîf Berekât'ın, oÄŸlu Ebû Nümey baÅŸkanlığında bir heyeti Kahire'ye göndererek Osmanlı'ya itaatini bildirmesi üzerine bundan vazgeçmiÅŸti.

Ä°slam Ansiklopedisi "Mekke" baÅŸlığı altındaki açıklamaya göre 6-12 Temmuz 1517'de iki defa huzura kabul edilen Mekke heyeti saygıyla karşılandı. Yavuz Sultan Selim, Åžerîf Berekât'ın Mekke emirliÄŸini onayladı. Heyet, Mekke'ye dönünce Åžerîf Berekât, “hâdimü'l-Haremeyn” sıfatıyla andığı Yavuz Sultan Selim'in gönderdiÄŸi hil‘ati giyerek onun adına hutbe okuttu, böylece Mekke'de Osmanlı hâkimiyeti fiilen baÅŸlamış oldu.

ARAP DÜNYASINDA OSMANLI Ä°ÅžGALCÄ° OLARAK ÖÄžRETÄ°LÄ°YOR

OrtadoÄŸu ve Körfez bölgesinde bazı ülkelerde Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu 'iÅŸgalci güç', hakimiyet kurduÄŸu dönem ise 'iÅŸgal dönemi' olarak anlatılıyor. Söz konusu ülkeler Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'na karşı verilen "bağımsızlık mücadelelerine" tarih derslerinde geniÅŸ yer ayırıyor. Irak, Suriye ve Katar bu ülkelerden bazıları.

2011'deki "Arap Baharı"nın ardından Türkiye'ye gelen Suriyeli mülteci çocukların eÄŸitimine devam edilirken, hem Arapça hem Türkçe ders almaları saÄŸlanmış, çocukların büyük oranda Suriye müfredatına tabi olarak eÄŸitim görmeleri için adımlar atılmıştı. Fakat hazırlanan ders kitaplarında ufak deÄŸiÅŸiklikler yapılarak haritalarda Hatay Türkiye toprağı olarak yerini almış, Osmanlı padiÅŸahları içinse "iki ülkenin ortan deÄŸeri" vurgusuyapılmıştı.

Suriye, 1516 yılında gerçekleÅŸtirilen Mercidabık Meydan Savaşı'nın ardından Yavuz Sultan Selim'in komutanlığında Osmanlı topraklarına katılmıştı. Suriye ile birlikte Filistin bölgesi ve bugünkü Ürdün de Osmanlı hakimiyetine girmiÅŸti.

TÄ°ME TÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.