Sosyal Medya

Güncel

Myanmar'dan Etnik Temizlik Kanıtlarını Yok Etmek İçin Buldozerli 'Önlem'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçların araştırılması yönündeki uluslararası çabaları engellemeye son vermesi çağrısında bulundu. HRW Asya Direktörü Phil Robertson "Etnik temizliğin ardından kanıtları yok etmek için Arakanlı Müslümanların evlerini buldozerlerle yıkmak, hükümetin suçlarını örtbas etme uğraşının simgesi" dedi.



Myanmar hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara karşı iÅŸlenen suçların soruÅŸturulması yönündeki uluslararası çabaları engellediÄŸi açıklandı. Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamada, Arakan eyaletinde 500 bin kadar Arakanlı Müslümanın korkunç koÅŸullar altında yaÅŸamayı sürdürdüÄŸüne, güvenlik güçlerinin bu kiÅŸileri köylerle kamplara hapsettiÄŸine ve hareket özgürlüklerini kısıtladığına iÅŸaret edildi. 
 
GAZETECÄ°LERE KISITLAMA YASAÄžI
 
Myanmar hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin altında yatan nedenleri ortaya çıkarmak veya koÅŸulları iyileÅŸtirmek için harekete geçmediÄŸi belirtilen açıklamada, bu kiÅŸilerin yeterli gıda, tıbbi bakım ve eÄŸitim dahil temel insani hizmetlerden, geçim yollarından ve özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı vurgulandı. 
 
Açıklamada, Myanmar hükümetinin 21 Haziran'dan bu yana basın çalışanları ve yardım görevlilerinin Arakan eyaletine giriÅŸine kısıtlama getirdiÄŸi, biri Åžin eyaletinde olmak üzere 9 kentte internet karartması uyguladığı hatırlatıldı.
 
MYANMAR'A 'GEREKLÄ° ADIMLARI ATIN' ÇAÄžRISI
 
Ä°nternetin kesilmesinin, çatışmaların arttığı bölgede savunmasız kiÅŸilere yardım eden insan hakları örgütlerine ve yardım kuruluÅŸlarına zorluk çıkardığı vurgulanan açıklamada, bilgi akışının kısıtlanması veya sivillerin özgürce toplanma, siyasi görüÅŸlerini dile getirme becerisine zarar vermek amacıyla yaygın, rastgele kesintiler yapılmaması gerektiÄŸi ifade edildi.
 
Ayrıca Myanmar hükümetine, ayrımcılık yapan 1982 tarihli vatandaÅŸlık yasasını bir an önce deÄŸiÅŸtirmesi, Arakanlı Müslümanların istismarcı güvenlik güçleri ve diÄŸer gruplardan korunmasının temin edilmesi için gerekli adımları atması çaÄŸrısında bulunuldu. 
Açıklamada, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlara karşı iÅŸlenen suçların araÅŸtırılması yönündeki uluslararası çabaları engellemeye son vermesi, bağışçıların ve ilgili hükümetlerin, temel insan haklarının korunması, kurbanlar için uluslararası hukuka olanak tanıması ve Arakanlı Müslümanların onurlu, gönüllü geri dönüÅŸlerinin güvence altına alınması için Myanmar'a baskı yapılması çaÄŸrısı da yapıldı.
 
"BULDOZERLER ÖRTBAS UÄžRAÅžININ SÄ°MGESÄ°"
 
HRW'nin Asya direktörü Phil Robertson ise ÅŸu ifadeleri kullandı: "Myanmar ordusunun, Arkanlı Müslüman nüfusa etnik temizlik yürüttüÄŸü iki yılda hükümet hala askerlerinin zulüm iÅŸlediÄŸini reddediyor. Etnik temizliÄŸin ardından kanıtları yok etmek için Arakanlı Müslümanların evlerini buldozerlerle yıkmak, hükümetin suçlarını örtbas etme uÄŸraşının simgesi. Myanmar hükümeti, güvenlik güçlerinin iÅŸlediÄŸi büyük suçları kovuÅŸturma ve soruÅŸturmada isteksizlik ve yetersizlik gösterdi."
 
BangladeÅŸ Mülteci Yardım ve Geri DönüÅŸ Komiseri Abul Kalam, dün yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin bu ay 3 bin 500 Arakanlı Müslümanın geri dönüÅŸüne onay vermesinin ardından Arakanlı Müslümanlardan hiçbirinin geri dönmek istemediÄŸini belirtmiÅŸti.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Myanmar Uluslararası Bağımsız AraÅŸtırma Misyonu'nun raporunda da Myanmar ordusunun, soykırım niyetiyle kadın, erkek, çocuk ve trans bireylere sistematik ÅŸekilde tecavüz, toplu tecavüz ve cinsel ÅŸiddet uyguladığı bildirilmiÅŸti.
 
NE OLMUÅžTU?
 
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
 
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
 
BM'ye göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 900 bine ulaÅŸtı.
 
Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.
 
BangladeÅŸ, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüÅŸü için Myanmar ile vardığı anlaÅŸmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluÅŸlarının Arakan bölgesine giriÅŸini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüÅŸlerine iliÅŸkin verdiÄŸi sözleri yerine getirmedi. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti 'etnik temizlik' ya da 'soykırım' olarak adlandırıyor.
 
Ä°nsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam saÄŸlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik giriÅŸimine yol açacağı endiÅŸesini taşıyor.
 
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.