Sosyal Medya

Güncel

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Pekin: TSK Doğu ve Batı Ordusu olarak ikiye ayrılıyor

Yüksek Askeri Şura kararlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla TSK'daki 127 generalin görev yeri değişmiş, dört ordudan üçünün başına yeni komutanlar atanmıştı



Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 127 general ve amiralin görev yerinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi.
 
Yapılan yeni atamalara göre TSK bünyesindeki dört ordu komutanlığının üçünün başına Korgeneral rütbesindeki generaller getirildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki atamaları Independent Türkçe'ye deÄŸerlendiren eski Genelkurmay Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı emekli Korgeneral Ä°smail Hakkı Pekin, atamaları TSK'nın deÄŸiÅŸen yapısına uygun olduÄŸunu ifade etti.
 
Yapı değişiyor
 
Pekin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin SoÄŸuk SavaÅŸ dönemine göre geliÅŸtirilen dizaynının bugünün ihtiyaçlarına göre ÅŸekillendirildiÄŸini ifade ederek, "Birinci, Ä°kinci, Üçüncü Ordu ve Ege Ordusu'ndan oluÅŸan Türk Silahlı Kuvvetleri, Sovyetler BirliÄŸi tehdidine göre yapılandırılmıştı. O dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sıklet merkezi batıdaydı. Åžimdi ise bu yapı deÄŸiÅŸtirilmek isteniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısının DoÄŸu ve Batı Ordusu olarak ikiye ayrılmasını öngörüyorum. Ülkedeki ve bölgedeki geliÅŸmeler nedeniyle sıklet merkezi ise DoÄŸu Ordusu'nda olacaktır" diye konuÅŸtu.
 
"TSK'da çok fazla orgeneral var"
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde orgeneral sayısının çok olduÄŸuna iÅŸaret eden Pekin, "Ordu komutanlıklarının başına Korgeneral rütbesindeki isimlerin atanması olumlu bir adım. Böylece orgeneral sayısını azaltma yoluna gidilebilir" ifadelerini kullandı.
 
En büyük deÄŸiÅŸiklik Kara Kuvvetleri'nde
 
Yüksek Askeri Åžura'da (YAÅž) alınan kararlar, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın imzasıyla bu sabah Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Atama kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 75, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 25 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 27 komutanın görev yerinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmiÅŸti. 
 
Kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 5’i korgeneral, 10’u tümgeneral, 60’ı tuÄŸgeneral, Hava Kuvvetleri Komutanliğı’nda 1’i korgeneral, 8’i tümgeneral, 18 tuÄŸgeneral,Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 2’si tümamiral, 23 tuÄŸamiralin görev yerleri deÄŸiÅŸti.
 
Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Åžeref Öngay, 3. Ordu Komutanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ise Ege Ordu Komutanı oldu. Korgeneral Sinan Yayla ise vekaleten yürüttüÄŸü 2. Ordu Komutanlığı görevine atandı.
 
Özel Kuvvetler'in başına Aksakallı'nın ekibinden Erbakan getirildi
 
15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanı olan ancak daha sonra Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı'na gönderilen Zekai Aksakallı'nın ekibinden olan Tümgeneral Ömer ErtuÄŸrul Erbakan ise, Özel Kuvvetler Komutanı olarak atandı.
 
 
© The Independentturkish

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.