Sosyal Medya

'Terörist' ilan edilen ormancı kahraman çıktı: Kendisini darp edenlerin evlerini kurtarmış

İzmir’de çıkan orman yangınında elindeki pürmüzle 'karşı ateş' metoduyla yangını kontrol atına almaya çalışırken, çevredeki halk tarafından darp edilen, sosyal medyada da linç edilen ormancı Özkan Özbedel yaşadıklarını anlattı: "Vatandaşlarımızın bizi öyle tanımaları beni çok üzdü. İşime devam ettim fakat olay sosyal medyada yayıldıktan sonra özellikle eşim, kızlarım, annem ve babam çok endişe ettiler." OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Özbedel'in kendisine saldıran insanların evlerini yanmaktan kurtardığını söyledi.



Ä°zmir’de çıkan orman yangınına müdahale sırasında çevredeki halk tarafından terörist olmakla suçlanarak darp edilen Orman Genel MüdürlüÄŸü (OGM) Orman Yangınlarını Önleme Åžube Müdürü Özkan Özbedel, “Alnımızın akıyla görevimizi yaptık, içimiz rahat. VatandaÅŸlarımızın bizi öyle tanımaları beni çok üzdü. Ben 25 yıllık meslek hayatımda hiçbir zaman vatanıma ihanet edecek bir ÅŸey yapmadım, ÅŸimdiden sonra da yapmam” dedi.
Ä°zmir’de çıkan orman yangınında elindeki pürmüzle karşı ateÅŸ metoduyla yangını kontrol atına almaya çalışan ve çevredeki halk tarafından terörist olmakla suçlanıp darp edilen OGM Orman Yangınlarını Önleme Åžube Müdürü Özkan Özbedel, yaÅŸananları anlattı.
Özbedel, sosyal medyada ormanı katleden terörist olarak itham edilmesinden çok rahatsız olduÄŸunu belirterek, “Halkımız maalesef bize böyle kötü bir ÅŸeyi layık gördü, olsun canları saÄŸ olsun. Ben tabii ki terörist deÄŸilim, 25 yıldır orman mühendisi olarak görev yapıyorum, orman yangınlarıyla mücadele için görev yapıyorum. Sadece Ä°zmir’deki yangında deÄŸil, Türkiye’nin neresinde yangın varsa biz o yangınlara katıldık ve o yangınlarda öncelikle vatandaşımızın canını, malını, sonra ormanlarımızı kurtardık. Alnımızın akıyla görevimizi yaptık, içimiz rahat. VatandaÅŸlarımızın bizi öyle tanımaları beni çok üzdü. Ben 25 yıllık meslek hayatımda hiçbir zaman vatanıma ihanet edecek bir ÅŸey yapmadım, ÅŸimdiden sonra da yapmam. Benim görevim orman yangınlarıyla mücadele ve vatandaşımızın canını, malını kurtarmak. Görevimi yapmaya bundan sonra da aynı ÅŸekilde devam edeceÄŸim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
 
Olay anını ve yaÅŸananları anlatan Özbedel, “O yangındaki cephemiz çok geniÅŸti, yani çok geniÅŸ bir cephede mücadele ediyorduk. Aynı günün bir önceki gecesinde aynı köyün yukarı mahallesinde yine biz aynı yöntemle en az 50-60 tane köyün, hatta köy içerisindeki mezarlığın yanmasını aynı yöntemlerle engelledik. Yine o cepheyi kurtardıktan sonra baÅŸka cephelerde mücadele ederken bana orada bu yangının asfaltı geçerse çok daha sıkıntılı olacağı söylendi. YerleÅŸim yerlerini tehlikeye atarak çok daha büyüyeceÄŸi söylendi. Ben de o bölgeye gittiÄŸimde o bölgedeki diÄŸer teknik elemanlarla beraber Genel MüdürlüÄŸümüzden aldığımız talimatla karşı ateÅŸ vererek aradaki yanıcı maddeyi azaltarak o yangını söndüreceÄŸimizi planlı ve stratejik olarak belirledik. Bunu yaparken oradaki arkadaÅŸların yanlış anlamasından dolayı veya farklı düÅŸüncelerinden dolayı geldiler ve benim üzerime saldırdılar. Olsun canları saÄŸ olsun, artık o dakikadan sonra ben yine yangınla mücadeleye devam ettim. Çok ÅŸükür yangına müdahale ettik, üzerimizi bile deÄŸiÅŸtirmeden buradayız” ifadelerini kullandı.
 
Olaylar esnasında darp edilmeye çalışıldığını dile getiren Özbedel sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
“Ä°ttirdiler, darp etmeye çalıştılar, ellerinde sopalar ve farklı cisimler vardı. Ama ben onlara soÄŸukkanlılıkla karşılık vermemeye çalıştım. O ÅŸekilde ortamdan uzaklaÅŸarak olayı yatıştırdık. Gözaltına alınmadım, oradaki jandarma ekiplerine durumu izah ettim, onlar köylüleri yatıştırmak ve müdahale etmek için çok yönde hareket etti. Biz görevimize devam ettik. Olay sonrasında ben arkadaÅŸların heyecanlarına ve sinirlerine dikkat ederek çok fazla yanlarına gitmek istemedim. Zaten biz farklı cephelere gittik ve olayın üzerinde fazla durmadık. Ancak tabii ki bu olay sosyal medyada yayıldıktan sonra özellikle eÅŸim, kızlarım, annem ve babam çok endiÅŸe ettiler. Onların üzülmesi beni biraz üzdü iÅŸin açıkçası. Ama olsun biz vatanımızı, milletimizi seviyoruz, görevimize devam edeceÄŸiz.”
 
“Karşı ateÅŸ uygulaması yapıldı ve baÅŸarılı olundu”
 
Ä°zmir’deki yangının son durumu hakkında bilgi veren OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik ise, yangınla mücadelede çeÅŸitli metotların olduÄŸunu söyleyerek, Ä°zmir’deki yangında görev alan Özkan Özbedel ve ekibinin karşı ateÅŸ metoduyla yangını kontrol altına aldığını ifade etti. Çelik, “Yangınla mücadelede, yangını söndürme konusunda metotlarımız vardır. Bu metotlar arasında doÄŸrudan insan gücüyle müdahale etmek, havadan müdahale etmek, araç gereçle müdahale etmek gibi bir de bunun yanı sıra enerjisi çok büyüyen, risk teÅŸkil eden, önünde yerleÅŸim yeri olan, insanlarımızın mal ve can kaybına sebep olacak büyük enerji toplamış yangınlarda biz bu karşı metotları üst yönetimin kararıyla, uzman olan arkadaÅŸlarımız uygular. Bu yangında da yangının önünde bulunan Kuyucak köyündeki insanlarımızın ve evlerimizin zarar görmemesi için karşı ateÅŸ yöntemini uygulamasına yönelik emir verildi. Özkan arkadaşımız da bu noktada karşı ateÅŸ uygulamasını yaptı ve baÅŸarılı oldu. Bunu yapmadan önce de bu noktada her türlü tedbir alındı. Åžerit açıldı, araç gereçlerimiz yığıldı. Riski bertaraf etmek için ateÅŸi ateÅŸle söndürme metodu uygulandı. Bu sadece bizde deÄŸil bu dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Biz bu metotla en son Göcek yangınında Göcek’i yanmaktan kurtardık. Özkan arkadaşımız bu iÅŸin uzmanı, onu götürdük, talimat verdik biz de yanındaydık. Özkan arkadaşımıza, darp olayının olmaması lazımdı. KeÅŸke orada arkadaşımıza yardım etselerdi de daha önce yapılsaydı. Gecikilen her saniye bizim aleyhimize. Bir an önce karar verildi ve uygulandı. Ne amaçla darp edildi bunu bilemiyoruz. Herkese izah edilebilirdi ama son anda bu iÅŸ yapıldı o yüzden izah ÅŸansı olmamış olabilir. Dünya uyguluyor biz de uyguluyoruz” dedi.
 
“Kendisine saldıran insanların evlerini yanmaktan kurtardı”
 
Bölgede bulunan vatandaÅŸların tepkisine raÄŸmen iÅŸini layıkıyla yapan Özkan Özbedel ve ekibi sayesinde yangının önlendiÄŸinin altını çizen Çelik,
 
“Enerjisini toparlamış, büyümüÅŸ yangınlar çok büyük bir tehlikeyle gelirken önündeki yanıcı maddeyi yakarak temizlememiz lazım. Yani yanıcı maddeleri uzaklaÅŸtırmamız lazım. Bunu da o anda dozerle, iÅŸ makinesiyle yapmak mümkün deÄŸil. O zaman o yanıcı maddeyi küçük alanda yakarak karşı ateÅŸ veriyorsun. Büyük enerji, küçük enerjiyi çekeceÄŸinden dolayı rüzgar da hafifleyecektir ve yangın yangını gördüÄŸü anda enerjisini kaybedip zayıflayacaktır. Biz bu noktada gerekli müdahaleyi yaparız. Özkan Bey’i tebrik ediyoruz. Ekibiyle birlikte güzel bir çalışma yaptı ve evleri yanmaktan kurtardı. Özkan arkadaşımız, kendisine saldıran insanların evlerini yanmaktan kurtardı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.