Sosyal Medya

Yunanistan mültecilere tıbbi yardımı kesti

Muhafazakar hükümet ücretsiz sağlık hizmetini askıya aldı. Önümüzdeki süreçte ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek kişiler Yunanistan vatandaşları, Helen kökenli insanlar ve AB yurttaşları olarak sınırlandırıldı.



Yunanistan’da geçen ay iktidara gelen Yeni Demokrasi, muhafazakar yüzünü toplumsal ve siyasi yaÅŸantının her kesitinde hızlı bir ÅŸekilde gözler önüne seriyor. Kiriakos Mitsotakis hükümeti göreve gelir gelmez Yunanistan’da üniversitelerin dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açtı. Aynı zamanda, mültecileri hedef alan bir inisiyatife imza atıyor.
 
Yunanistan SaÄŸlık Bakanlığı’nın yayınladığı yeni bir genelge ile, ekonomik kriz yıllarında komÅŸu ülkede sosyal sigortadan mahrum bırakılan vatandaÅŸlara ve Yunanistan’a sığınan ancak gerekli yasal dokümanlara sahip olmayan insanlara yönelik sunduÄŸu ücretsiz saÄŸlık hizmetini kesti.
 
SYRÄ°ZA’NIN Ä°LK Ä°CRAATLARINDANDI
Syriza iktidarının 2016 yılında almış olduÄŸu kararla Yunanistan’daki kamu saÄŸlık kurumları ayrım yapmaksızın, ihtiyaç halindeki tüm insanlara ücretsiz temel saÄŸlık hizmetleri sunuyordu. Bu hizmet 2,5 milyon sigortasız vatandaşı ve Yunanistan’a sığınan tüm insanları kapsıyordu.
 
TARTIÅžMA YARATAN KARAR
Yeni Demokrasi iktidarının kararına göre önümüzdeki süreçte, Yunanistan’da yasal yoldan bulunan ancak ülkeleri ile Yunanistan arasında sosyal sigorta alanında ikili anlaÅŸması bulunmayan insanlara saÄŸlık hizmeti sunulmayacak. Ayrıca, komÅŸu ülkede oturma iznine sahip olmayan insanlar ücretsiz temel saÄŸlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Atina bu kararı özellikle yaz aylarında milyonlarca yabancı yurttaşın, ülkenin köhneleÅŸmiÅŸ saÄŸlık sistemi üzerinde yarattığı ağırlığı hafifletmek için aldığını öne sürüyor.
 
Yeni dönemde Yunanistan, yabancı yurttaÅŸlara ancak gerekli meblağın ödendiÄŸi durumlarda saÄŸlık hizmeti sunacak. Buna göre Yunanistan, ya uluslararası anlaÅŸmalar temelinde yabancı ülkelerden kendi vatandaÅŸlarına sunulan hizmetin karşılığını alacak, ya da direkt saÄŸlık hizmeti alan bireylerden özel saÄŸlık bedeli talep edecek.
 
‘HELEN KÖKENÄ°’ Ä°BARESÄ°
Yeni karara göre önümüzdeki süreçte ücretsiz temel saÄŸlık hizmetlerinden sadece Yunanistan vatandaÅŸları, Helen kökenli insanlar ve AB yurttaÅŸları faydalanabilecek. Yeni uygulamadaki “helen kökeni” ibaresi ÅŸimdiden muhalefetin tepkisine yol açmış durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.