Sosyal Medya

Güncel

İş yerinde sigara içen işçi tazminatsız kovuldu

Bursa'da, tekstil dokuma fabrikasında özel bölüm ayrılmasına rağmen yanıcı maddelerin bulunduğu alanda sigara içen işçi, tazminatsız işten atıldı.



Sanayi ÅŸehri Bursa’da, çalıştığı dokuma boyahanesinde kimyasal maddelerin hemen yanı başında sigara içtiÄŸi öne sürülen iÅŸçi, kapı önüne konuldu. Bursa 3. Ä°ÅŸ Mahkemesi’nin kapısını çalan iÅŸçi; haksız olarak iÅŸ akdine son verildiÄŸini, haksız olarak iÅŸten çıkarılması nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı talep ettiÄŸini ileri sürdü. Davalı iÅŸveren de davacının boyahane bölümünde jet operatörü olarak çalıştığını, iÅŸ yerinde çalışırken sigara içtiÄŸini ve bunun vardiya amiri tarafından tespit edildiÄŸini öne sürdü.
 
Durumun insan kaynakları birimine bildirildiÄŸini, davacının savunmasının alındığını, davacının iÅŸ akdinin 4857 sayılı Ä°ÅŸ Yasasının 25. ve 26. maddeleri gereÄŸince feshedildiÄŸini dile getirdi. Davalı patron; 5727 sayılı yasa ile sigara içilebilecek alanlar konusunda düzenleme yapıldığını, davacının iÅŸ yerini izinsiz olarak terk ettiÄŸini de kabul ettiÄŸini savunarak; davanın reddine karar verilmesini talep etti. Davalının, davacının sigara içtiÄŸi alanda bulunan makinanın kumaÅŸların yıkandığı bir makina olduÄŸuna dikkat çeken Bursa 3. Ä°ÅŸ Mahkemesi; tanık iÅŸçilerin alanda zeminin ıslak olduÄŸunu, çıkan mallarında ıslak olduÄŸunu beyan ettiklerini hatırlattı. Ä°ÅŸçinin kurallara uymak zorunda olduÄŸunu, ancak davacının feshe dayalı olay nedeni ile daha önceden verilmiÅŸ bir ihtarının bulunmadığı, ihtarla sonuç alınabilecek bir olayın feshe gerekçe olamayacağını, sigara içmenin iÅŸ akdinin feshini gerektireceÄŸine dair düzenleme olmadığına hükmetti. Disiplin yönetmeliÄŸine aykırı her eyleminde feshi gerektireceÄŸinin ortaya konulamadığını; bu nedenle feshin usul ve yasaya aykırı olduÄŸu gerekçesi ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar verdi. Kararı davalı patron temyiz etti.
 
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı iÅŸçinin iplik, dokuma ve boya yapılan tekstil iÅŸinde boyama yaparken makinenin arkasına geçerek sigara içtiÄŸi kendi el yazılı savunması ile sabit olduÄŸuna dikkat çekti.
Kararda ÅŸöyle denildi; ”Ä°plik, dokuma, tekstil, boya iÅŸi yapılan iÅŸ yerinde sigara içmenin yasak olması iÅŸin gereÄŸi olup tüm iÅŸçiler tarafından bilinebilecek durumdadır. Yapılan iÅŸin niteliÄŸi dikkate alındığında iÅŸ yerinde imalat sırasında sigara içmenin ne kadar tehlikeli olacağı ortadadır. Davacı iÅŸçi çalışırken makinanın arkasında yanıcı maddelerin olduÄŸu bir ortamda sigara içerek iÅŸ güvenliÄŸini doÄŸrudan doÄŸruya tehlikeye düÅŸürmüÅŸtür. Davacının bu davranışı Ä°ÅŸ Kanunu’nun 25/II- ı maddesine aykırı olup iÅŸveren feshinin haklı olduÄŸunun gözden kaçırılarak kıdem ve ihbar tazminatının reddi yerine kabulü bozmayı gerektirmiÅŸtir. Kararın bozulmasına oy birliÄŸi ile hükmedilmiÅŸtir.’.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.