Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

NASA’da Müslüman bir matematikçi: Mamoun Ahmed Rateb Hammoush



Müslüman bilim adamları denildiÄŸinde aklımıza ilk gelen isimler Hezarfen Ahmed Çelebi, Harezmi, Farabi, Ä°bn-i Sina, Ömer Hayyam oluyor. Böyle insanlar sadece geçmiÅŸte varmış, günümüzde bilimle uÄŸraÅŸan Müslümanlar yok dercesine. Ä°ÅŸte bu haberimizde bekli de adını ilk defa duyacağınız Müslüman bir matematikçiyi anlatıyoruz.
 
Mamoun Ahmed Rateb Hammoush, 1962’de Åžam’da doÄŸmuÅŸ Suriyeli bir Müslüman. Åžam’da çocukluÄŸunu geçiren Hammoush üniversiteye de Åžam’da devam etmiÅŸtir. Åžam Üniversitesi’nden Matematik FiziÄŸi bölümünü kazanıp aynı zamanda Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi de okumuÅŸtur. 23 yaşında 1985’te matematikle eÅŸzamanlı olarak mühendislikten de mezun olmuÅŸtur. Üstelik bu iki bölümü de birincilikle bitirmiÅŸtir.
 
Artık sıra yüksek lisanstadır. Mamoun Ahmed Ratib’in yolları Amerika’ya düÅŸmüÅŸtür. 1988 yılında Oklahoma Üniversitesi’nde “Diferansiyel Denklemlerden ve Yapısal Mühendislik-Bükülebilir Kabuklular”dan yüksek lisansını tamamlamıştır. Yüksek lisanstan sonraki adımı da doktora yapmaktır Mamoun Ahmed Ratib’in. Arkansas Üniversitesi’nde yine Amerika’da 1993 yılında “Matematik FiziÄŸi-Dinamik Cümlelerden ve Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi-Esneklik Teorisi ve DoÄŸrusal Olmayan Analiz ve Yakınsama Alanlarında Sonlu ve  Çevresel Elemanlar”dan doktorasını alan Hammoush bu doktoralarının yanında Kur’an-ı Kerim ve Ä°slam Bilimleri’nde de uzmanlaÅŸmıştır. Hammoush Åžam’da ve ABD’deki  birçok camide tefsir ve fıkıh dersleri vermiÅŸtir.
 
Mamoun Ahmed Rateb Hammoush, uzun yıllardır çoÄŸu fiziksel bilimler ve mühendislik dallarında önemli bir yer tutan Diferansiyel Denklemler’de NASA’da çalışmıştır. Ayrıca Amerika’daki bilim adamlarının çözemediÄŸi Dinamik Cümlelerdeki denklemleri çözmüÅŸtür. Ve bunu ÅŸöyle anlatmıştır;
“Her gün akÅŸam yatsı arasında Kur’an-ı Kerim okuyup Allah’a bu soruları çözebilmem için yardım çaÄŸrısında bulundum. Bir gün yaÄŸmur yaÄŸarken tüm soruları çözmeye baÅŸladım ve Allah’a secde edip ÅŸükrettim. Ertesi gün de danışmana çözümleri gönderdim.”
 
Hatta danışmanı ona inanamayıp MlT Amerikan Üniversitesi’nden bir komisyon getirtmiÅŸtir. Böylelikle Hammoush Amerikan Üniversiteleri’nden birçok ödül almıştır.
 
Arapça, Fransızca, Almanca ve Ä°ngilizceden oluÅŸan dört farklı dile sahip olan Hammoush ÅŸuanda Åžam Üniversitesi’nde Ä°nÅŸaat Bölümü’nde profesördür. 12 basılı kitabı bulunmaktadır.
 
1-Mühendisler Ä°çin Ä°leri Matematik – Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Fakültesi – Åžam Üniversitesi
 
2-Esneklik Teorisi: Analitik Çalışma ve Mühendislik Uygulamaları – Åžam Üniversitesi
 
3-Kur’an’ın yorumlanması (8 cilt)
 
4- Memun tefsiri (8 cilt)
 
5- Kuran ve hadisler ışığında Peygamber Efendimiz’in hayatı (3 cilt)
 
6- Sahabi ve Tabiinin görüÅŸüne göre dinin ve imanın aslı (2 cilt)
 
7- Kuran ve Sünnet doÄŸrultusunda dünya ve ahiret saadetine ermek
 
8- Kur’an ve sünnete göre siyaset
 
9- Kuran ve sünnet ışığında nefsin kötülükleri ve cinlerin musallatına karşı koyabilmek
 
10- Nefsin hastalıkları ve tembellik
 
11- Kuran ve sünnete göre Hac ve Umre
 
12- Hadis ilimleri alimleri ve onların hayatları
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.