Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

III. Vlad Dracu: Kazıklı Voyvoda suikastı

III. Vlad Dracu (Kazıklı Voyvoda), ünlü yazar Bram Stoker tarafından 1897 yılında yazılıp bütün dünyada baskı yapan ve çok ilgi gören Dracula romanına ilham kaynağı olmuş, bugünkü Romanya’da Voyvoda, yani bir nevi vali olarak varlık göstermiş bir prenstir. Cengaverliği ve acımasızlığıyla tanınan ve Vladislav’a bağlı olan II. Vlad’ın oğlu, ileride Kazıklı Voyvoda olarak tanınacak o ünlü çocuk, 1431’de Sighişoara kasabasında doğdu.



Baba Vlad, II. Murad’ın Romanya üzerine yaptığı amansız akınlara daha fazla dayanamayıp o zamanki baÅŸkent Bursa’ya baÄŸlılığını bildirmek zorunda kaldı. OÄŸlu Vlad’ı ve kızı Radu’yu da yetiÅŸtirilmesi için Edirne’ye gönderdi. Vlad, ileride Konstantinapolis’i fethedip peygamberimizin müjdelediÄŸi komutan olmayı baÅŸaracak Åžehzade Mehmed ile kısa sürede kaynaÅŸtı. Hatta kan kardeÅŸi oldular. Radu ise sarayda prenses hayatı sürüyordu. Vlad ve Mehmed, II. Murad’ın talimatı ile sıkı eÄŸitimlerden geçti. Zira II. Murad’ın ikisi için de büyük planları vardı. OÄŸlu Mehmed’e kendi tahtını bırakacaktı. Mehmed’den sadece bir yaÅŸ küçük olan Vlad’ı ise Voyvoda yapacaktı.
 
1448’de Eflak ve BoÄŸdan Voyvadalığı, Macarların da desteÄŸini alarak Osmanlı’ya karşı ayaklandı. Küçük Vlad’ın babası II. Vlad, direnmesine raÄŸmen Rumen soyluları tarafından katledildi. Hızla harekete geçen III. Vlad, önce baÅŸarı saÄŸlar gibi olsa da, yakalanıp Transilvanya’ya sürgüne gönderildi. Fakat Fatih, kan kardeÅŸi Vlad’ı unutmadı. Belgrad kuÅŸatması sırasında Vlad’a destek olup tahtı ele geçirmesini saÄŸladı. Ardından bölgeye resmen Voyvoda olarak atandı. Osmanlı’ya kusursuz hizmet etmeye çalışan Vlad, büyük takdir görmüÅŸtür Öyle ki hiçbir Voyvoda’ya tanınmayacak kadar hak ve özerklik alanı tanınır. Fakat bölgede milliyetçilik rüzgarları esmeye baÅŸlamıştır. Rumen soyluları bu milliyetçilik hareketlerinin başında Vlad’ı görmek istemektedir. Vlad büyük bir çıkmaza girer. Çok sevdiÄŸi kan kardeÅŸi mi, yoksa Romanya Kralı olmak mı?
 
Vlad’ın psikolojisi büyük oranda bozulur. Ona itaat etmeyenlere akıl almaz iÅŸkenceler yapmaya baÅŸlar. Bunlardan en meÅŸhuru, kurbanı yaÄŸlı kazığa oturtmaktır. Özenle sivriltilmiÅŸ yaÄŸlı kazığa oturtulmuÅŸ insanlar ortalama üç gün dayanılmaz bir acı içinde kıvranırlardı. Huzurun bölgesi Eflak-BoÄŸdan’a kan kusturan Voyvoda, babasının bölgede efsaneleÅŸmiÅŸ olan soyadı olan Dracu’yu ÅŸeytanın oÄŸlu anlamına gelen Dracula olarak kullanmaya baÅŸladı.
 
Vlad, 1459 yılında Osmanlı’ya vergi vermeyi kesti. Kayser-i Rum Fatih Sultan Mehmed bu olanları ÅŸaÅŸkınlıkla karşıladı. Nasıl olur da on iki yaşından beri birlikte büyüdüÄŸü kan kardeÅŸi Vlad ona baÅŸ kaldırırdı? Fatih, Vlad’a karşı akıl almaz derecede sabır göstermiÅŸtir. Kız kardeÅŸi güzel Radu’yu kullanmak istedi fakat bu yöntem de iÅŸe yaramadı. Defalarca elçi gönderdi, lakin hepsinin sonu aynı oldu. Ä°ÅŸkence gördüler sonra da yaÄŸlı kazığa oturtuldular…
 
Vlad, 1460’ta, Fatih’in seferde olmasından yararlanıp Tuna nehrini geçti. On binlerce Türk ve Bulgar’ı yaÄŸlı kazığa oturttu. Vlad, artık haddini fazlasıyla aÅŸmıştı. Artık yok edilmeliydi. Fatih, Eflak’a sefer kararı aldı. BaÅŸkent TargoviÅŸte’ye kadar fazla bir direniÅŸ olmadı. Ama Vlad’ın deliliÄŸinin yanında dahiliÄŸi de ortaya çıkacaktı… Ne de olsa Vlad, Fatih ile aynı eÄŸitimi görmüÅŸtü. Osmanlı ordularını beÅŸ kilometre boyunca kazığa geçirilmiÅŸ 15.000 masum sivil karşıladı. Bu, yeniçerilerin moralini oldukça bozdu. Vlad ve ordusu Poeinari kalesinde sıkıştırıldı. Fatih, bu 900 metre yukarıda olan kaleyi saldırıyla düÅŸürmenin zorluÄŸunun farkındaydı. Bu yüzden kaleyi kuÅŸatma kararı aldı. Bir süre sonra ordu ve halk açlıktan kırılmaya baÅŸladı. Vlad, büyük bir inatla dayandı dayanmasına ancak biricik aÅŸkı Elizabeth, dayanamayıp genç bedenini kale surlarından aÅŸağı bıraktı. Halkı arasındaki söylentilere göre, Vlad aÅŸağı inip parçalanmış sevgilisinin kanını içmiÅŸtir.
 
Bir süre sonra Fatih, kuÅŸatmayı komutanlarına bırakıp Ä°stanbul’a döndü. Vlad da kalan az sayıda adamıyla kuÅŸatmayı delip, Macaristan’a kaçtı. Vlad kaçarken taÅŸ üstünde taÅŸ bırakmadı. Ama sonuç olarak TargoviÅŸte Türkler’in eline geçti. Vlad, Macarlar ile iyi iliÅŸkiler kurdu. Onlardan destek alarak Eflak’a doÄŸru yürüdü ama Osmanlı akıncıları yanındaki az sayıdaki destekçisini ve Vladı pusuya düÅŸürdü. Vlad’ın kellesi kesildi, destekçileri kazığa oturtuldu. Vlad’ın kellesi Istanbul’a getirildi ve ÅŸehirde kazığa saplanmış bir vaziyette dolaÅŸtırıldı.
 
Bora Arslan - Tarih Aklı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.