Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelandalı yetkililerden 'Brenton Tarrant mektubu' açıklaması

Yeni Zelanda'da yetkililer, mart ayında Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerinde 51 kişinin hayatını kaybettiği, 49 kişinin yaralandığı terör saldırısını gerçekleştiren Brenton Tarrant'ın hücresinden 6 sayfalık propaganda içerikli mektup göndermesine izin verilmesinin hata olduğunu açıkladı.



"New Zealand Herald" gazetesinin haberine göre, ülkedeki cezaevlerinden sorumlu kurumun yöneticisi Christine Stevenson, yaptığı açıklamada, mektubun gönderilmesine izin verilmesinin hata olduÄŸunu belirterek özür diledi.
 
Stevenson, mektubun yayımlanmasının terör saldırılarından etkilenen kiÅŸilerde yol açtığı rahatsızlıktan dolayı üzüntü yaÅŸadığını söyledi.
 
Tarrant'ın mektubunun hükümet için utanca neden olduÄŸunu vurgulayan BaÅŸbakan Jacinda Ardern ise saldırganın reklamını yapmamak için adını söylemeyeceÄŸine yemin ettiÄŸini dile getirdi.
 
Mektubun gönderilmesine izin verilmemesi gerektiÄŸini kaydeden Ardern, "Bütün Yeni Zelanda vatandaÅŸlarının, bu kiÅŸinin nefret dolu mesajını parmaklıkların arkasından paylaÅŸamaması gerektiÄŸine dair beklentisi olduÄŸunu düÅŸünüyorum." dedi.
 
PROPAGANDA Ä°ÇERÄ°KLÄ° MEKTUP GÖNDERDİĞİ ORTAYA ÇIKMIÅžTI
 
Terör saldırısının faili Brenton Tarrant'ın hücresinden 6 sayfalık propaganda içerikli mektup gönderdiÄŸi ortaya çıkmıştı.
 
Rusya'da "Alan" isimli birisine gönderildiÄŸi ve internette "4chan" isimli forum sitesinde yayımlanan mektubunda Tarrant'ın "büyük çatışma"nın yaklaÅŸtığını söylediÄŸi ve silahlanma çaÄŸrısı olarak anlaşılabilen bir dil kullandığı kaydedildi.
 
Tarrant'ın, mektubunun ele geçirilmesi halinde aleyhine kullanılabileceÄŸi gerekçesiyle hislerinden ve piÅŸmanlıklarından bahsedemeyeceÄŸini yazdığı bildirildi.
 
Öte yandan, ana muhalefetteki Ulusal Parti sözcüsü David Bennett, hükümetin mektubun cezaevinden nasıl gönderildiÄŸi konusunda açıklama yapması gerektiÄŸini belirterek, "Bu adam, Yeni Zelanda tarihinin en ağır suçlarından birini iÅŸlemekle suçlanıyor." ifadesini kullandı.
 
Norveç'in Barum ÅŸehrinde Afganlara ait El-Nur Ä°slam Merkezi Camisi’ne cumartesi günü düzenlenen saldırının faili 21 yaşındaki Philip Manshaus'un saldırıyı gerçekleÅŸtirmeden önce sosyal medya hesabından "Irksal savaşı gerçek hayata taşımalıyız." ifadesini kullandığı, Brenton Tarrant tarafından seçildiÄŸini belirttiÄŸi öne sürülmüÅŸtü.
 
ABD'nin Teksas eyaleti El Paso ÅŸehrinde 3 AÄŸustos'ta düzenlenen terör saldırısı ve Yeni Zelanda'nın Christchurch ÅŸehrinde 15 Mart'ta düzenlenen terör eylemlerinin manifestosunun yayımlandığı ABD merkezli "8chan" isimli internet portalı, birçok terör eyleminin manifestosunun yayımlaması ve radikal görüÅŸlere sahip kiÅŸilerin görüÅŸlerine yer vermesi sebebiyle siber güvenlik ÅŸirketlerinin ambargosuyla karşı karşıya kalmıştı. Güvenlik hizmeti alamayan site, siber saldırıların önüne geçemediÄŸi için eriÅŸime kapanmıştı.
 
SALDIRILAR
 
Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart’ta terörist Brenton Tarrant tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 51 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 49 kiÅŸi yaralanmıştı.
 
Saldırıda 3 Türk vatandaşı yaralanmış, ağır yaralanan Zekeriya Tuyan, tedavi gördüÄŸü yoÄŸun bakım ünitesinde 48 gün sonra hayatını kaybetmiÅŸti.
 
Yeni Zelanda’nın maksimumum güvenlikli Auckland Hapishanesi'ndeki tek kiÅŸilik hücresinde tutulan terörist, 51 cinayet ve 39 cinayete teÅŸebbüsten 14 Haziran'da hakim karşısına çıkmış ve masum olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.
 
SANIÄžIN AKIL SAÄžLIÄžI YERÄ°NDE
 
Terör saldırısında yaralananlar ve maÄŸdur yakınlarının da izlediÄŸi duruÅŸmada, yetkili kurumlardan gelen raporların teröristin akıl saÄŸlığının yerinde olduÄŸunu gösterdiÄŸini açıklayan Yüksek Mahkeme Hakimi Cameron Mander, "Tarrant'ın zihinsel saÄŸlık deÄŸerlendirmesi tamamlanmıştır. Davacının savunma yapma, avukatlarına bilgi verme ve mahkemeye yanıt verme konusunda herhangi bir sorunu yoktur." ifadelerini kullanmıştı.
 
Savcılık, polis, Yeni Zelanda Kraliyet Hukuk Ofisi ve Christchurch Kraliyet Avukatlar Bürosunun daha önce aldığı ortak karar uyarınca sanığın 51 cinayet ve 40 cinayete teÅŸebbüsün yanı sıra terör eyleminden de yargılanması talep edilmiÅŸti.
 
Yargıç Mander, Tarrant'ın 4 Mayıs 2020’de yeniden mahkemeye çıkarılmasına hükmetmiÅŸti.
 
(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.