Sosyal Medya

Abdullah Öcalan: Bir haftada çatışmaları bitirebilirim

Asrın Hukuk Bürosu, PKK lideri Abdullah Öcalan’la yaptıkları görüşmeye dair açıklama yaptı.



Açıklama ÅŸöyle:
 
“Müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile 07.08.2019 tarihinde bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirmiÅŸ bulunuyoruz. Sayın Öcalan’ın bu görüÅŸmede temel gündemi; birçok baÅŸlığın yanı sıra esas olarak Türk-Kürt iliÅŸkilerinin tarihsel geliÅŸimi, mevcut çatışma ve savaÅŸ durumuna dönük tartışmalar olmuÅŸtur.
 
Ahlat ve Malazgirt’te baÅŸlayan Türk-Kürt iliÅŸkilerinin 1921 Anayasası’na kadar geliÅŸimini deÄŸerlendirirken bu konuda ilgili ve duyarlı tüm çevrelerin gerçekliÄŸe uygun hareket etmeleri gerektiÄŸini belirtmiÅŸtir. Ä°ster kendisini Kemalist, ister Yeni Osmanlıcı olarak ifade etsin her iki anlayışın da Türk-Kürt tarihine ve iliÅŸkilerine doÄŸru ve tutarlı yaklaÅŸmaları gerektiÄŸini söylemiÅŸtir.
 
Sayın Öcalan çatışma ve savaÅŸ politikalarındaki ısrar nedeniyle yaÅŸanan gidiÅŸatı kaygı verici görmektedir. Kırk yıldır yaÅŸanan insani, siyasal, ekonomik kayıplara iÅŸaret ederek bölgesel durum itibariyle aynı politikada ısrarın daha ağır sonuçlar ortaya çıkaracağını herkesin görmesi gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtir.
 
Kendisinin demokratik çözüm çabalarının Özal döneminden bugüne kontrgerilla tarafından sabote edildiÄŸinin bilindiÄŸini; çözüm karşıtı bu güçlerin bugün de aynı olmasa da savaÅŸ çıkaracak düzeyde bir potansiyeli taşıdıklarını söylemektedir.
 
Özal’ın 1993 yılında ‘savaÅŸla çözüm olmaz’ sözüne atıfla; aynı durumun geçerliliÄŸini korumasına raÄŸmen bugün Özal’ın kararlığını gösterecek bir iradenin varlığını sorguladığını vurgulamıştır.
 
Sayın Öcalan olaÄŸanüstü bir çabayla devletin ve devlet aklının çözümlemesini yaparken; ÅŸovenist aklın ürünü olan sahte, uydurma, yalan tarihe karşı gerçek tarihe ve tarihsel Türk-Kürt iliÅŸkilerine uygun bir ÅŸekilde Kürtlere yer açmaya çalıştığını belirtmiÅŸtir. Bu çerçevede Kürtlerin baÅŸkaca bir devlete ihtiyacı olmadığını; ancak ‘Kürtlerin bir hukuku olacak mıdır?’ diye de sorduÄŸunu ifade etmiÅŸtir. Devamla kırk yıldır Kürtlerin özgür yaÅŸam, özgür insan, özgür toplum arayışını gözeten bir Kürt aklını da oluÅŸturmaya çalıştığını ifade etmiÅŸtir.
 
Sayın Öcalan, Özal döneminden bugüne barış ve demokrasi arayışlarını ifade ederken kendisine yönelik halen devam eden yirmi yıllık tecridin de bugün yaÅŸanan savaÅŸlarla ilgili olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. Ancak bütün zorluklarına raÄŸmen buna karşı yirmi yıldır barış çizgisi ile direndiÄŸini, cevap olmaya çalıştığını söylemiÅŸtir.
 
Bu minvalde Sayın Öcalan ‘Kürtlere yer açmaya çalışıyorum gelin Kürt sorununu çözelim. Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum. Ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım. Ancak devlet de, devlet aklı da gereÄŸini yapmalıdır’ demiÅŸtir.
 
Aynı zamanda bayram vesilesi ile demokrasi ve barış mücadelesine emek ve gönül veren halklarımızın bayramını kutlamıştır. Cezaevlerine özel selamlarını da iletmektedir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.