Sosyal Medya

Güncel

Batı Trakya'da, Yunan zulmü sürüyor: 6 Türk azınlık ilkokulunun kapısına daha kilit vuruluyor!

Yunanistan'da, Lozan Antlaşması ile özerk statüye sahip olan Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimi’ni yok etmeye yönelik uygulanan yasakçı politikalar hız kesmiyor. Son olarak Batı Trakya genelinde 6 Türk Azınlık İlkokulu’nun daha kapatılması kararlaştırıldı. Yunan hükümeti, son yıllarda 60’tan fazla azınlık ilkokulunu öğrenci azlığı gerekçesiyle kapattı.



Yunanistan'da, Lozan AntlaÅŸması ile özerk statüye sahip olan Batı Trakya Türk Azınlık EÄŸitimi'ni yok etmeye yönelik uygulanan zalimce politikalar hız kesmiyor. Son olarak Batı Trakya genelinde 6 Türk Azınlık Ä°lkokulu'nun daha kapatılması kararlaÅŸtırıldı.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'na tahammül edemeyen zihniyetin “milli sorun” olarak telakki ettiÄŸi Azınlık kurum ve kuruluÅŸlarını ortadan kaldırmak için yürüttüÄŸü çalışmaları hız kesmiyor. Bu çerçevede cuntavari bir tarzda Müftülük kurumuna el koyup dini özgürlüÄŸümüzü çiÄŸnediÄŸi gibi, Azınlığın varlığının sacayaklarından biri olan özerk eÄŸitim hakkımızı da çiÄŸnemektedir. Son yıllarda 60'tan fazla azınlık ilkokulu, öÄŸrenci azlığı gerekçesiyle EÄŸitim Bakanlığı tarafından kapatıldı.

Millet gazetesinin haberine göre, Atina yönetimi aldığı bir kararla baÅŸta Lozan AntlaÅŸması olmak üzere uluslar arası anlaÅŸma ve insan haklarına aykırı bir ÅŸekilde özel ve özerk bir statüye sahip olan 6 Türk Azınlık Ä°lkokulu'nu daha kapatacak. Bu uygulamanın sert tepkilere raÄŸmen devam etmesi azınlıkta endiÅŸeyle karşılanıyor. 

Son 10 yılda kapatılan azınlık ilkokulu sayısı 60'ı aÅŸarken, azınlık ilkokullarında eÄŸitim gören öÄŸrenci sayısında da ciddi bir azalma yaÅŸanıyor. Batı Trakya Türk Azınlığı'nın eÄŸitimle ilgili taleplerine yanıt vermeyen Atina yönetimi, her yıl daha da büyüyen bu sorunun çözümü için bir diyalog sürecinden de uzak duruyor. Bunun sonucu olarak son 20 yıldır, azınlık eÄŸitimi zayıflamaya devam ediyor. 

Her eÄŸitim yılının başında kapatılan okullar ortadan kaldırılmak istenen azınlık eÄŸitiminin bir göstergesi haline geldi. Çerçevesi baÅŸta Lozan AntlaÅŸması olmak üzere, ikili anlaÅŸmalar ve özel düzenlemelerle belirlenen azınlık eÄŸitiminin özel statüsünü dikkate almadan azınlık okullarının kapatılması azılık tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ancak azınlığın tepkileri dikkate alınmadan, söz konusu uygulama hükümetler deÄŸiÅŸse de bir devlet politikası olarak devam ediyor. 

2019 – 2020 eÄŸitim öÄŸretiminin baÅŸlamasına bir ay kala, Batı Trakya genelinde bazı azınlık ilkokullarının kapatılacağı haberleri yerel basında yer almaya baÅŸladı. Haberlere göre; EÄŸitim Bakanlığı ve bölgedeki yerel kurumlar yeni eÄŸitim yılı öncesinde 6 azınlık ilkokulunun kapatılmasını kararlaÅŸtırdı. Bu bilgiler henüz kesinlik ve resmiyet kazanmış deÄŸil; ancak yetkililerin söz konusu okulların kapatılacağını önümüzdeki günlerde duyurması bekleniyor. 

 

Kapatılması planlanan azınlık ilkokullarından dördünün Rodop ilinde, birinin Ä°skeçe ilinde, bir ilkokulun da Meriç ilinde olduÄŸu öÄŸrenildi. Rodop ilinde Dündarlı, Bulduklu, DoÄŸanca ve Melikli köylerindeki azınlık ilkokullarının; Ä°skeçe ilinde Zeynelli köyü azınlık ilkokulunun, Meriç ilinde ise Çilingirmahalle azınlık ilkolunun kapatılması bekleniyor. 

Öte yandan, yeni eÄŸitim – öÄŸretim yılında kapatılacak okulların yanı sıra bazı azınlık ilkokullarında sınıf sayılarının azaltılacağı öne sürüldü. ÖrneÄŸin 12 sınıflı bir okulun, 10 sınıfa veya 6 sınıflı bir köy ilkokulunun 4 sınıfa indirileceÄŸi belirtildi. Azınlık ilkokullarındaki sınıf sayılarının azaltılması, beraberinde bu okullarda görev yapan öÄŸretim personelinin de azalacağı anlamına geliyor. Böylece azınlık ilkokullarında görev yapan öÄŸretmen sayısında azalma yaÅŸanacak. 

Bu tür geliÅŸmelerin azınlık açısından üzücü olduÄŸunu belirten azınlık eÄŸitim çevreleri, olumsuz gidiÅŸatın mutlaka durdurulması gerektiÄŸini, bunun için de hükümetten iyi niyet beklediklerini vurguladılar. 

Bu arada, kapatılması muhtemel azınlık okulları ve sınıf sayıları azaltılacak okulların hangileri olacağı konusunun önümüzdeki günlerde resmiyet kazanması bekleniyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.