Sosyal Medya

Güncel

Barzani'den BM'ye Ezidi çağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IŞİD’in 5 yıl önce Ezidilere düzenlediği saldırıyı soykırım olarak tanıması için Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulundu.



Barzani, sosyal medya hesabı Twitter'dan, IŞİD'in Musul'un Sincar ilçesinde bulunan Ezidilere yönelik 3 AÄŸustos 2014'te gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırının 5. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

IŞİD'in Sincar'daki Ezidiler ve IKBY'nin diÄŸer bölgelerinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi "vahÅŸi saldırılarda" hayatını kaybedenleri 5. yılda saygıyla andıklarını belirten Barzani, "Terörü kökünden kurutup, kaçırılanları evlerine getirene kadar durmayacağız." ifadelerini kullandı.

Barzani ayrıca "Benzer durumların tekrar yaÅŸanmasını engellemek için BM'ye bu saldırıyı soykırım olarak tanıması çaÄŸrısında bulunuyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

IŞİD, 3 AÄŸustos 2014'te Ezidilerin çoÄŸunlukta yaÅŸadığı Musul'un Sincar ilçesine saldırı düzenlemiÅŸ, aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu binlerce kiÅŸiyi kaçırıp öldürmüÅŸ veya elinde tuttuÄŸu bölgelerde alıkoymuÅŸtu.

IŞİD SALDIRISININ BÄ°LANÇOSU

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Evkaf ve Din Ä°ÅŸleri Bakanlığından, mart ayında yapılan yazılı açıklamada, DEAÅž saldırılarının baÅŸladığı ilk günlerde öldürülen Ezidi sayısının bin 293 olduÄŸu ifade edilmiÅŸti.

Açıklamada, IŞİD unsurlarınca kaçırılan 3 bin 548'i kadın 6 bin 417 Ezidi'den ÅŸu ana kadar sadece 3 bin 371'inin örgütten kurtarılabildiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Sincar ilçesinin IŞİD'ten tamamen geri alınmasından sonra bölgede ÅŸu ana kadar 71 toplu mezar ile onlarca mezar bulunduÄŸu kaydedilen açıklamada, 2014'ten bu yana yaklaşık 100 bin Ezidi'nin de Irak'ı terk ederek farklı ülkelere sığındığı bilgisine yer verilmiÅŸti.

Irak'ın en kadim dini azınlıklar grubunda yer alan Ezidiler, IŞİD saldırıları öncesi Musul'un batısındaki Sincar ilçesi ile Duhok vilayetinin farklı bölgelerinde ikamet ediyordu. Örgütün saldırıları sonrası pek çok Ezidi, Duhok'taki çadır kamplara sığınmak zorunda kalırken bazıları ise Türkiye'nin açtığı kamplara yerleÅŸtirildi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.