Sosyal Medya

Soylu: Sosyal medyada Suriyeli ırkçılığı yapan hesapların arkasında FETÖ'cüler var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'deki Suriyelilerin demografik yapıyı değiştireceğine inanmadığını söyledi.



Bu meseleyi tahrik edenlerin başında FETÖ geliyor" diyen Soylu, "Geçen hafta cuma günü Ä°stihbarat ve Siber Daire BaÅŸkanlarımızı aradım. ‘Åžu Suriye meselesiyle ilgili FETÖ hesaplarının analizini yapar mısınız?’ dedim. Tam üzerine cuk oturmuÅŸ durumda. FETÖ hesaplarının tamamı bu meselelerin tahrikinde birebir pozisyon almış durumda" ifadesini kullandı. 
 
Soylu, Türkiye’nin bir göç saÄŸanağı ile karşı karşıya olduÄŸunu belirterek bu durum istismarının önüne geçmek için iletiÅŸim ve istiÅŸare kanallarını sonuna kadar açtıklarını söyledi. Göçmenlere Avrupa kapısının açılmasının Türkiye’yi büyük bir göç yolu haline getireceÄŸine dikkati çeken Soylu, Suriyelilerin zorla geri gönderilmesinin de söz konusu olmadığını, geri dönüÅŸlerin gönüllülük temelinde olduÄŸunu belirtti.
 
Karar'da Yusuf Ziya Cömert'e konuÅŸan Soylu ÅŸunları kaydetti:
 
Toplam 5.7 milyon göçmen var
Türkiye’de geçici koruma statüsüne sahip 3 milyon 639 bin 284 Suriyeli var. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde aldığı toplam göçmen sayısı, Suriyeli rakamı dahil 5,7 milyon kiÅŸidir. “
 
Bu insanlar ölümden kaçtılar
“Daha önce yaÅŸamadığımız  bir ÅŸeyi yaşıyoruz. Ekonomik sebeplerle göç, zaten tüm dünyada belli bir ölçekte var olan bir ÅŸeydi. Oysa Türkiye sınırına birdenbire yüz binlerce insan daha çok para kazanmak için koÅŸmadı. Bu insanlar net ÅŸekilde ölümden kaçtılar. Ölümden kaçanlar bir aks oluÅŸturdu. Türkiye’nin ve dünyanın bugün maruz kaldığı kitlesel göç hareketinin belirleyicisi ekonomi deÄŸil, oluÅŸturulan terör ve ÅŸiddet ortamıdır.”
 
Bayram serbestisi bilinçli politika
“Suriyelilerin bayramda ülkelerine gitmesi eleÅŸtiriliyor. Bu, yaptığımız deÄŸerlendirme sonrası oluÅŸturduÄŸumuz politikadır. ‘Gidebilen kadarı gitsin, orayı görsünler, kalmak isteyen orada kalsın.’ Bu politika tuttu. Son Ramazan Bayramı’nda giden 36 bin kiÅŸi geri dönmedi. Ramazan Bayramı’nda 85 bin Suriyeli’den 35 bini Ä°dlib’e gitti. Bazen bizi eleÅŸtiriyorlar ya ‘Ä°dlib’e ölüme gönderdiler.’ diye. Biz kimseyi göndermedik. Kurban Bayramı için de ÅŸu ana kadar 20 binin üzerinde çıkış saÄŸlandı.”     
 
600 bini ilkokul eÄŸitim gördü
“Milli EÄŸitim Bakanlığı Hayat Boyu ÖÄŸrenme Genel MüdürlüÄŸü verilerine göre eÄŸitim çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 1 milyon 47 bin 536. EÄŸitim çağındaki Suriyeli çocukların okullaÅŸma oranı ortalama yüzde 61,69, ilkokullardaki okullaÅŸma oranı yüzde 96,3’tür. Mülteciler için dünya genelinde ilkokuldaki okullaÅŸma oranı yüzde 61’dir. ‘Suriyeli Çocukların Türk EÄŸitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ adıyla bir proje yürütüyoruz. Åžubat 2018 verilerine göre, proje kapsamında 23 ilde 390 bin Suriyeli öÄŸrenciye 5 bin 555 Türkçe öÄŸretici tarafından Türkçe öÄŸretim dersi verilmiÅŸtir.”    
 
Günde 2 bin kaçak yakalanıyor
“Düzensiz göçle mücadele ediyoruz. Günde ortalama 2 bin kaçak göçmen yakalanıyor. Türkiye, coÄŸrafi konum itibarıyla dalganın vurduÄŸu ilk sahil gibi; ancak biz burada kaya olmak istemedik yani çarpıp, geri dönsünler, tercihini kullanmadık. Bizim bu noktadaki çizgimiz ve duruÅŸumuz nettir. Biz bu meseleye ensar- muhacir anlayışıyla yaklaÅŸtık halen de bu bakışımızı sürdürüyoruz ve ÅŸunun bilinmesini isterim ki Türkiye´nin göç yönetimi politikasının ana eksenini, ensar- muhacir anlayışımız oluÅŸturmaktadır ve bizim buradan herhangi bir ÅŸekilde sarfınazar etmemiz söz konusu deÄŸildir.”
 
Kapıları açarsak merkez oluruz
“7 ayda 72 bin Afganistan vatandaşı yakalandı. Bunlardan 29 bini geri gönderildi. Bazen düzensiz göçmenlerle ilgili “Bırakın Avrupa’ya geçsinler.” deniliyor. Peki, Avrupa’ya geçerse ne olacak biliyor musunuz? EÄŸer ben bunu kontrol edemezsem Türkiye, hiçbirimizin yönetemeyeceÄŸi bir göç transit merkezi haline gelecek. Bir günde Ä°zmir’den 30-35 bin kiÅŸi geçebilir. Bırakalım Ä°zmir’i, bakın bakalım ne oluyor.”
 
300 bin kaçak yakalandı
2017’de 175 bin 752, 2018’de 268 bin düzensiz göçmen yakaladık. Bu yıl, 29 Temmuz itibarıyla düzensiz göçmen yakalamada 177 bin 654 rakamındayız. 2017’yi geçtik. 300 bini de aÅŸacağız, öyle görünüyor. Küresel anlamda da maruz kaldığımız baskı azalıyor deÄŸil. Geçen yıl Ä°stanbul’da 28 bin, yılbaşından bu yana 35 bin,12-31 Temmuz arasında 12 bin 474 kaçak göçmen yakalandı.”
 
Hepsinin biometrik kaydı var
“Suriyelilerle ilgili atılan ilk adım kayıt altına alınmalarıdır. Ülkemizdeki tüm Suriyelilerin biyometrik bilgileri mevcuttur ve bu bilgiler güvenlik birimlerimizle paylaşılmaktadır. 2017 yılı başından itibaren, Suriyelilerin verilerinin güncellenmesi projesi baÅŸlatıldı. 2 yıllık çalışma sonucunda tüm veriler yeniden güncellenmiÅŸtir”
 
Doğru bilinen yanlışlar
“Suriyelilerle ilgili doÄŸru bilinen yanlışlar yayılıyor bazı çevrelerce. Suriyelilerin devletten maaÅŸ aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öÄŸrencilere devlet tarafından bin 200 lira burs verildiÄŸi, TOKÄ°’den bedava ev verildiÄŸi, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, motorlu taşıtlar vergisinden muaf oldukları, devlet memurluÄŸuna alındıkları, özellikle seçim dönemlerinde geliÅŸigüzel vatandaÅŸ yapıldığı gibi... Bunların hepsi yalan ve asılsız. “
 
Yüzde 70’i geri  dönmek istiyor
“Suriyelilerin önemli bir bölümü geri döner. Yaptığımız araÅŸtırma ve anketlerde, ‘Suriye güvenli olduÄŸu andan itibaren ben dönerim’ diyenler yüzde 65-70 civarında. Bu, onların dönebileceÄŸini gösteriyor. Kelebek etkisi de yapacağını, daha fazla insanın döneceÄŸini düÅŸünüyorum. Bunların bir kısmının ikametgah vasıtasıyla Türkiye’de kalmasında da o saatten sonra bir problem olacağını düÅŸünmem.”      
 
92 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi
“Çocuklar da dahil olmak üzere 92 bin 280 Suriyeliye vatandaÅŸlık verildi. Bunların 47 bini ergin, 45 bin 280’i çocuk. Bunların da büyük bir bölümü öÄŸretmen, mühendis ve nitelikli, kendi hayatını kurabilecek insanlar.”
 
Ä°stanbul’da 547 bin Suriyeli var
“Ä°stanbul’daki ÅŸu anda kayıtlı bulunan 547 bin Suriyeli var. Bunların zaten Ä°stanbul’da yaÅŸama hakkı var. Yeni kayıt açmıyoruz. Yeni kaydı, sadece üniversite kazandığında, ciddi iÅŸ kurduÄŸu veya iÅŸ kuracağında, aynı zamanda bir saÄŸlık meselesi söz konusu olunca açıyoruz. Yılbaşından bu yana insani sebeplerle 7 bin kiÅŸi Ä°stanbul’a kayıtlı oldu.”
 
Bu meseleyi FETÖ tahrik ediyor
“Suriyelilerin Türkiye’nin demografik yapısını deÄŸiÅŸtireceÄŸine inanmıyorum. Bu meseleyi tahrik edenlerin başında FETÖ geliyor. Geçen hafta cuma günü Ä°stihbarat ve Siber Daire BaÅŸkanlarımızı aradım. ‘Åžu Suriye meselesiyle ilgili FETÖ hesaplarının analizini yapar mısınız?’ dedim. Tam üzerine cuk oturmuÅŸ durumda. FETÖ hesaplarının tamamı bu meselelerin tahrikinde birebir pozisyon almış durumda.”        
 
Yüzde 17’si PYD bölgesinden geldi
“Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 64’ü Halep’ten, yüzde 8’i Ä°dlib’den, yüzde 8’i Haseke’den, yüzde 5’i Rakka’dan, yüzde 5’i Deyrizor’dan, yüzde 4’ü Hama’dan, yüzde 4’ü Åžam’dan ve yüzde 2’si Humus’tan geldi. Suriyelilerin, yüzde 17’si PYD’nin kontrol ettiÄŸi, yüzde 66’sı rejimin kontrol ettiÄŸi, yüzde 8’i muhalefetin, yüzde 9’u Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekatlarıyla kontrol ettiÄŸi yerden geldi.”    
 
Yunanistan’a 8 bin FETÖ’cü geçti
"Edirne’den Yunanistan’a 8 bin FETÖ’cü geçti. Peki bu hangi hattan geçti? Tam da o kaçak göçmen hattından geçti.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.