Sosyal Medya

Güncel

Boris Johnson'a ilk darbe: Muhafazakar Parti ara seçimi kaybetti

İngiltere'de Muhafazakar Parti, Boris Johnson liderliğindeki ilk ara seçimi kaybetti. Britanya'da, Brecon ve Radnorshire seçim bölgesinde yapılan ara seçimi Liberal Demokrat Parti kazandı



Geçen hafta Muhafazakar Parti lideri seçilen ve baÅŸbakan olan Boris Johnson'ın liderliÄŸindeki hükümete Kuzey Ä°rlanda'nın Demokratik Birlik Partisi dışarıdan destek veriyor. Ancak Galler'deki seçim bölgesinde alınan sonuç sonrası Muhafazakar Parti ve Demokratik Birlik Partisi'nin Parlamento'daki çoÄŸunluÄŸu 1'e indi. Bu da Johnson'un herhangi bir yasa tasarısını Parlamento'dan geçirmek için parti grubunun ve müttefiklerinin her bir oyuna tek tek ihtiyacı olacağı, yani siyaseten epey zorlanacağı anlamına geliyor.

Brecon ve Radnorshire seçim bölgesinde, Liberal Demokrat Parti'nin adayı Jane Dodds, Muhafazakar Parti'den rakibi Chris Davies'i 1425 oy geçerek milletvekili seçildi.

Sahte masraf göstermekten suçlu bulunduktan sonra seçmenlerin topladığı imzalarla milletvekilliÄŸi düÅŸürülen muhafazakar politikacı Davies, ara seçimde yeniden aday olmuÅŸtu.

Ä°ÅžÇÄ° PARTÄ°SÄ° OYLARINDA DÜÅžÜÅž YAÅžANDI

BBC Türkçe'nin haberine göre ara seçim sonucu aynı zamanda Avrupa BirliÄŸi (AB) yanlısı partilerin ittifakı üzerinden Brexit konusunda da iktidar ve ana muhalefet partilerine bir mesaj niteliÄŸindeydi.

Ancak seçimin sonucu ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi'nde de moralleri bozdu.

Ä°ÅŸçi Partisi, Brecon ve Radnorshire seçim bölgesinde yüzde 12,4 oy kaybetti ve Brexit Partisi'nin de gerisine düÅŸerek 4. sırayı aldı.

 

Bölgede katılım oranı yüzde 59,6 ile genel seçimdeki yüzde 74,6 oranının çok gerisindeydi fakat bu bile ara seçimler için yüksek bir oran sayılıyor.

BREXIT KARÅžITI Ä°TTÄ°FAK

Galler partisi Plaid Cymru ve YeÅŸiller, AB'de kalma yanlısı bir dayanışma göstererek Liberal Demokrat Parti'ye detek verdiler ve aday çıkarmadılar.

Aynı zamanda Liberal Demokrat Parti'nin Galler'deki lideri olan Jane Dodds, zafer konuÅŸmasında "Milletvekili olarak ilk iÅŸim Boris Johnson'u nereye saklanıyorsa bulmak ve ona toplumumuzun geleceÄŸiyle oynamaktan vazgeçmesini, ülkemizin anlaÅŸma olmadan AB'den ayrılmasını reddetmesini söylemek olacak" dedi.

Liberal Demokratlar Parti'nin yeni seçilen lideri Jo Swinson da "Boris Johnson'un Parlamento'daki çoÄŸunluÄŸunun azalması, bizi anlaÅŸma olmadan AB'den çıkarma konusunda arkasında yeterli halk iradesi bulunmadığını açıkça göstermiÅŸtir" diye konuÅŸtu.

PARLAMENTODAKÄ° SON DURUM

Son ara seçimin ardından Liberal Demokrat Parti milletvekili sayısını 13'e çıkardı.

650 üyeli Avam Kamarası'nda Muhazafazar Parti ve Demokratik Birlik Partisi'nin toplam 320, muhalefet partilerinin ise 319 oyu var.

11 milletvekili ise oy kullanmıyor. Bu milletvekillerinden 4'ü, Meclis BaÅŸkanı ve 3 yardımcısı. 7'si ise Ä°ngiltere Kraliçesi'ne baÄŸlılık yemini etmeyi reddettikleri için Parlamento'da olmayan Kuzey Ä°rlanda'nın Cumhuriyetçi partisi Sinn Fein'in temsilcileri.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.