Sosyal Medya

Güncel

'Iraklı IŞİD'lilerin aileleri Suriye'den getiriliyor' iddiası

Irak hükümeti ile Birleşmiş Milletlerin (BM), Suriye'deki El Hol Kampı'nda tutulan binlerce IŞİD'li ailenin Irak'a getirilmesinde anlaşmaya vardığı iddia edildi.



Musul Vali Yardımcısı Sirvan Rojbeyani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BM ve Irak merkezi hükümeti yetkilileri, sayıları 32 bini bulan IŞİD'li yakınlarının Suriye'den Irak'a getirilmesi hususundaMusul yerel idaresine danışmadan bir süredir görüÅŸmeler gerçekleÅŸtiriyor. BM ve Irak merkezi hükümeti bu planın hayata geçirilmesi konusunda anlaÅŸmaya vardı." dedi.

Yerel idare olarak IŞİD mensuplarının yakınlarının Suriye'den Musul vilayetine yerleÅŸtirilmesine karşı çıktıklarını belirten Rojbeyani, "Binlerce IŞİD yakınının radikalize olduklarından ve Musul'un güvenliÄŸi üzerinde tehlike oluÅŸturacaklarından eminiz" ifadesini kullandı.

Rojbeyani, BM ve BaÄŸdat yönetimi arasında yapılan anlaÅŸmaya göre Suriye'den getirilecek 500'den fazla IŞİD'li ailenin Hammam el-Alil, 300'ünün Hacı Ali, 300'ünün Nemrud, 200'ünün Cadda Çadır Kampı'na yerleÅŸtirileceÄŸi bilgisini aldıklarını söyledi.

IŞİD'li yakınlarının sayısının çok yüksek olduÄŸunu ve bu durumun kabul edilemeyeceÄŸini vurgulayan Rojbeyani, "Çünkü bu kamplar Musul kent merkezine oldukça yakın. IŞİD yakınları kent sakinleriyle iletiÅŸime geçip ÅŸiddet fikirlerini yayarak ileride Musul'un güvenliÄŸi üzerinde tehlike teÅŸkil edebilirler" uyarısında bulundu.

IRAK'A GÖNDERÄ°LECEK AÄ°LELERÄ°N ÇOÄžU MUSULLU

Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki Haseke vilayetinin güneyindeki El Hol Kampı'nda tutulan ve Irak'a gönderilecek IŞİD'lilerin ailelerinin çoÄŸunun Musullu olduÄŸunu dile getiren Rojbeyani, bu aileler içinde IŞİD Musul'u 2014'te ele geçirmesinden sonra örgütle baÄŸlantıya geçenler olduÄŸunu söyledi.

Rojbeyani, "Musul'a yerleÅŸtirilmeleri planlanan IŞİD yakınların çoÄŸunluÄŸunu 1 ila 12 yaÅŸlarındaki çocuklar oluÅŸturuyor. DiÄŸer üyeler ise kadınlarla örgüt saflarında daha önce bulunan erkeklerden meydana geliyor" dedi.

 

Irak merkezi hükümetini bu karardan vazgeçirmek için bugün Musul yerel idaresinden bir heyetin BaÄŸdat'ta temaslarda bulunacağını belirten Rojbeyani, "Heyet, Irak CumhurbaÅŸkanı, BaÅŸbakan ve Ä°çiÅŸleri Bakanı ile görüÅŸmeler yapacak, hükümete nasıl bir tehlikeyi öngördüklerini izah edecekler" dedi.

Söz konusu anlaÅŸmaya iliÅŸkin BaÄŸdat yönetimi ve BM tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmiÅŸti. Irak güvenlik güçleri de 16 Ekim 2016'da kenti geri almak için geniÅŸ bir askeri operasyon baÅŸlatmış ve bir yıldan az bir süre içinde Musul'u kurtarmıştı.

Operasyon sırasında bazı IŞİD mensupları, ailelerini de yanlarına alarak Musul'dan örgütün Suriye'de elinde tuttuÄŸu bölgelere geçmiÅŸti.

Ancak terör örgütü PKK/YPG'nin, IŞİD son kalesi olarak tanımlanan Suriye'deki Bahoz'u ele geçirmesinden sonra Iraklı ailelerin de aralarında bulunduÄŸu binlerce IŞİD yakını El Hol Kampı'nda tutulmaya baÅŸlanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.