Sosyal Medya

Güncel

Körfez’e asker gönderme tartışmaları, Almanya’yı böldü!

Almanya’da Körfez’e asker gönderme tartışmaları artarken, koalisyonun büyük ortağı CDU/CS ve sanayiciler asker göndermeden yana tavır alırken, SPD ise Hürmüz Boğazı’na Alman savaş gemisi gönderilmesine karşı çıkıyor.



Almanya'da Körfez'e asker gönderme tartışmaları artarken, BaÅŸbakan Merkel hükümeti koalisyonunun büyük ortağı CDU/CSU, asker göndermeden yana tavır alırken, SPD ise buna karşı çıkıyor.

Ä°ran'ın Hürmüz BoÄŸazı'nda Ä°ngiltere bandıralı Stena Impero adlı petrol tankerine el koyması üzerine baÅŸlayan Körfez'e asker gönderme tartışmaları Almanya'yı böldü.

Almanya, Ä°ngiltere'nin istediÄŸi, Hürmüz BoÄŸazı'nda deniz taşımacılığı güvenliÄŸini saÄŸlamak için oluÅŸturulacak bir askeri misyona katılıp katılmamayı konuÅŸuyor.

HÜKÜMETÄ°N BÜYÜK ORTAÄžI:
ALMANYA GERÄ°DE DURMAZ

Hükümetin büyük ortağı CDU/CSU, böyle bir askeri misyona Alman ordusunun da katılmasından yana.

CDU Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, “BaÅŸka ülkeler savaÅŸ gemisi gönderirken, Almanya, biz yokuz deyip iÅŸin içinden sıyrılıp çıkamaz” dedi. 

Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi CSU'lu Florian Hahn, “Ä°hracatta dünya ÅŸampiyonu bir ülke olarak, Almanya öyle geride duramaz. Burada biz de üzerimize düÅŸen görevi üstlenmeliyiz” dedi.

SDP: ÇATIÅžMANIN Ä°ÇÄ°NE ÇEKÄ°LÄ°R

Hükümet ortağı SPD ise Hürmüz BoÄŸazı'na Alman savaÅŸ gemisi gönderilmesine sıcak bakmıyor.

SPD dış politika sözcülerinden Nils Schmidt, Almanya'nın Körfez'de askeri bir çatışmanın içine çekileceÄŸi uyarısında bulundu ve Körfez'e Alman ordusu göndermenin tartışma konusu olmadığını söyledi.

CDU/CSU ÅŸimdi SPD'li DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas'tan, SPD'nin desteÄŸini alacağı bir öneri bekliyor. DışiÅŸleri Bakanlığı basın sözcülerinden Christofer Burger, askeri misyona katılımın bir Avrupa yüzü olması gerektiÄŸini vurguladı ve “Biz Avrupalıların bölgede Amerika'nın Ä°ran'a en yüksek baskı stratejisine katılmadığımızın açıklık kazanması gerekir” dedi.
 
YEŞİLLER GÖZ KIRPTI

Hükümet ortağı SPD, Körfez'e Alman askeri gönderilmesine karşı direnirse, CDU/CSU Meclis'te baÅŸka partilerden destek aramak zorunda.

Muhalefet partisi YeÅŸiller asker gönderilmesine göz kırptı. YeÅŸiller'in dış politika sözcülerinden Omid Nouripour belirli ÅŸartlar altında Alman ordusunun Körfez'de gemileri koruma misyonuna katılmasının yerinde olacağını söyledi.

Nouripour bunun Körfez'de Ä°ran'la ABD arasında gerilimi düÅŸürmeye katkıda bulunacağını savundu.

ALMAN SANAYÄ°CÄ° ASKER
GÖNDERMEKTEN YANA

Hürmüz BoÄŸazı deniz yoluyla uluslararası petrol ve doÄŸalgaz nakliyatının en önemli güzergahı ve çok yüksek stratejik bir öneme sahip. Alman sanayicileri de Alman ordusunun Körfez'de uluslararası askeri misyona katılmasından yana.

Alman Sanayiciler BirliÄŸi (BDÄ°) BaÅŸkanı Dieter Kempf, “Ä°ÅŸleyen bir deniz taşımacılığı bir ihracat ve sanayi ülkesi olan Almanya için fevkalade önemli” dedi. BDÄ° BaÅŸkanı Kempf, burada meselenin uluslararası hukuku savunmak olduÄŸunu vurguladı ve “Dünyadaki petrol ve doÄŸalgaz tüketiminin beÅŸte biri bu boÄŸazdan geçiyor” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.