Sosyal Medya

Güncel

Hong Kong'daki protestolarda 13 kişi gözaltına alındı

Hong Kong'da, Çin'e suçluların iadesi yasa tasarısına karşı iki gündür devam eden gösterilerde en az 13 kişi gözaltına alındı.



Çin'e suçluların iadesi yasa tasarısına karşı protestoların sürdüÄŸü Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi'nde, iki günde en az 13 kiÅŸinin gözaltına alındığı bildirildi.

"South China Morning Post"un haberine göre, Hong Kong emniyet yetkilileri, dünden bu yana devam eden gösterilerde en az 13 kiÅŸinin gözaltına alındığını açıkladı.

Polis, dün yapılan yürüyüÅŸün organizatörlerinden Max Chung Kin-ping'in de gözaltına alınanlar arasında olduÄŸunu ifade etti.

Öte yandan göstericilere destek veren Milletvekili Kwok Ka-ki, polisin göstericilere göz yaÅŸartıcı gazla müdahalesini ve güç kullanımını kınadı.

Hong Kong'da polis, geçen hafta sonu göstericilerin maskeli kiÅŸiler tarafından saldırıya uÄŸradığı Yuan Long bölgesinde dün yürüyüÅŸ düzenleyenlere göz yaÅŸartıcı gazla müdahale etmiÅŸti.

Geçen hafta sonu Yuan Long metro istasyonunda yüzleri maskeli, beyaz kıyafetli onlarca kiÅŸi, ellerinde sopalarla göstericileri ve yolcuları darbetmiÅŸ, 45 kiÅŸinin yaralandığı olaya polisin geç müdahale etmesi tepkiyle karşılanmıştı.

Polis, saldırganların bazılarının sokak çeteleriyle baÄŸlantılı bazılarının da bölge sakinleri olduÄŸunu açıklamıştı.

Polisin bugün sadece gösterilerin Chater Garden parkında yapılmasına izin vermesi üzerine protestocular iki gruba ayrılarak alışveriÅŸ bölgesi olan Causeway Bay ve Çin'in bölgedeki irtibat ofisine doÄŸru yürüdü.

Çin'e iade tasarısı

Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suç isnadı olan kiÅŸilerin Çin'e, Makao Özel Ä°dare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaÅŸtıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuÅŸtu. 


Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta iÅŸkenceye maruz kalacağı kaygısı taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun, Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endiÅŸe ediyor. 


Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleÅŸmesiyle" uzun yıllar Ä°ngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmiÅŸti. 


Ä°mzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047'ye kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda baÄŸlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.