Sosyal Medya

Güncel

Sosyal medyada 'Selman el-Avde' hareketliliÄŸi

Suudi Arabistan'da tutuklu tanınmış alimlerden Selman el-Avde'ye destek amacıyla sosyal paylaşım sitesi Twitter'da başlatılan 'Selman el-Avde'yi kurtaracağız' etiketi ülke genelindeki güncel konular (Trend Topic) listesinde ilk sıralarda yer aldı.



Avde'nin oÄŸlu Abdullah el-Avde, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sosyal medya trollerinin karşı hamlesine raÄŸmen "Selman el-Avde'yi kurtaracağız" etiketinin ülkede "Trend Topic" listesine girdiÄŸini belirtti.

Söz konusu etiketin "Trend Topic" listesine girmesinin, toplumun babasıyla büyük dayanışma içinde olduÄŸuna iÅŸaret ettiÄŸini kaydeden Avde ayrıca toplumun adalet deÄŸerlerinin yanında yer aldığını da gösterdiÄŸini ifade etti.

DURUÅžMA ERTELENDÄ°

Avde ayrıca babasının "terör örgütüne liderlik, ulusal güvenliÄŸi tehdit, ÅŸiddeti kışkırtma" gibi 37 ayrı suçlamayla yargılandığı davanın ve bugün yapılması beklenen duruÅŸmanın birkaç ay sonraya ertelendiÄŸini belirtti.

DuruÅŸmayla ilgili daha fazla bilgi vermeyen Avde, babasının yaklaşık 2 yıldır hücre hapsinde tutulduÄŸunu söyledi.

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluÅŸturduÄŸu "DüÅŸünce Tutukluları" Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Selman el-Avde'yi kurtaracağız" etiketinin ülkede "Trend Topic" listesine girdiÄŸi ifade edildi.

Sünni alim Selman el-Avde, Twitter'da yaklaşık 13,4 milyon takipçisiyle dünya çapında tanınan bir isim olarak öne çıkıyor. 

Suudi Arabistan'da 2017'de tutuklanan Avde'ye yaklaşık bir yıl sonra çıkarıldığı mahkemede, "terör örgütüne liderlik, Riyad'ın Katar'a uyguladığı ablukaya karşı çıkma, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı ile iÅŸ birliÄŸi, hükümetin baÅŸarılarına karşı kinayede bulunma, Katar kraliyet ailesiyle iliÅŸki içinde olma, ulusal güvenliÄŸi tehdit, ÅŸiddeti kışkırtma" gibi 37 ayrı suçlama yöneltilmiÅŸti.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, cinayete kurban gitmeden iki gün önce katıldığı programda Avde'nin tutuklanmasıyla ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı suçlamıştı. Kaşıkçı, "(Muhammed Bin Selman) Muhalifleri ne pahasına olursa olsun yok edecek... Selman el-Avde, idam edilirse fanatik olduÄŸu için deÄŸil bilakis ılımlı olduÄŸu için idam edilir çünkü ılımlı haliyle onu tehdit olarak algılıyorlar" demiÅŸti.

Ä°nsan hakları karnesi pek de parlak olmayan Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Bin Selman'ın siyaset sahnesinde yükselmesinin ardından üst düzey aktivist, gazeteci, din adamlarına yönelik tutuklamalar hız kazandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.