Sosyal Medya

Güncel

Trump Yemen tasarısını 3'üncü kez veto etti

ABD'nin Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı silah satışını engellemeyi öngören Yemen tasarısını Trump, 3'üncü kez veto etti. Trump "Bu yanlış düşünülmüş ve zaman harcatan tasarı ile çözüme ulaşamayız. Kongre'yi, Yemen'deki sorunları müzakere yoluyla çözüme kavuşturma çalışmalarımızı desteklemeye davet ediyorum" dedi.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Kongre'nin geçen hafta gönderdiÄŸi, ABD'nin Yemen'deki sivil kayıplar sebebiyle Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı silah satışını engellemeyi öngören tasarıyı üçüncü kez veto etti.
 
Söz konusu tasarıyı 'yanlış düÅŸünülmüÅŸ ve zaman harcatan2 giriÅŸim olarak nitelendiren Trump, veto kararına iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı.
 
"MÜTTEFÄ°KLÄ°K Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°NE ZARAR VERECEK"
 
Trump, açıklamasında tasarının ABD'nin küresel rekabet yeteneÄŸini zayıflatlatacağını savunarak, ülkesinin Orta DoÄŸu'daki müttefikleriyle kurduÄŸu iliÅŸkilere zarar vereceÄŸini ileri sürdü. ABD'nin Yemen'deki sivil can kayıplarından derin endiÅŸe duyduÄŸunu ve savaşın sona ermesi için çaba gösterdiÄŸini belirten Trump, ÅŸunları ifade etti:
 
"(Yemen'de) çatışmaların arkasındaki ana sebeblerden bahsetmeyen bu yanlış düÅŸünülmüÅŸ ve zaman harcatan tasarı ile çözüme ulaÅŸamayız. Kongre'yi, Yemen'deki sorunları müzakere yoluyla çözüme kavuÅŸturma çalışmalarımızı desteklemeye davet ediyorum."
 
KONGRE'NÄ°N YETERLÄ° OYA ULAÅžMASI ZOR
 
Geçen hafta söz konusu tasarıyı üçüncü kez geçirerek Beyaz Saray'a gönderen Temsilciler Meclisinin, Trump'ın üçüncü vetosunun ardından tekrar genel kurula giderek yeni bir oylama daha yapması gerekiyor.
 
Ancak Trump'ın veto hakkını geçersiz kılmak için 450 toplam oyun en az 300'üne ulaÅŸması gereken Temsilciler Meclisinin bu sayıyı yakalaması zor görülüyor.
 
NE OLMUÅžTU?
 
ABD yönetiminin, Yemen'de devam eden savaÅŸa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm askeri unsurlarını 30 gün içinde geri çekmesini öngören yasa tasarısı, 13 Mart'ta Senato'da kabul edilmiÅŸti. 
 
Tasarı, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan politikasına önemli bir karşı çıkış olarak nitelendirilmiÅŸti. Tasarıda, El Kaide ile savaÅŸanlar hariç, Yemen'deki savaÅŸa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm Amerikan askeri unsurlarının 30 gün içinde geri çekilmesi öngörülüyor.
 
ABD yönetiminin Suudi Arabistan'a Yemen'de devam eden savaÅŸta verdiÄŸi destek uzun süredir Kongre'de tartışmalara neden olmuÅŸ, geçen aralık ayında Senato'da kabul edilen benzer bir tasarı, o zaman Cumhuriyetçilerin çoÄŸunlukta olduÄŸu Temsilciler Meclisinde kabul edilmemiÅŸti.
 
Kasım ayında yapılan Kongre ara seçimlerinin ardından yenilenen Senato ve Temsilciler Meclisinde söz konusu Yemen tasarısının yeniden gündeme geleceÄŸi belirtilmiÅŸti.
 
Åžubat ayı içinde ABD'nin Yemen'de devam eden savaÅŸta Suudi Arabistan'a verdiÄŸi askeri desteÄŸi kesmesini öngören ayrı bir yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde kabul edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.