Sosyal Medya

Güncel

Taliban: ABD çekildikten sonra savaşçılarımız güvenlik güçlerine katılacak

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, Taliban’ın Kabil’de gelecekte kurulacak herhangi bir hükümetin parçası olacağını söyledi. Barışın kurban bayramından önce bile gerçekleşebileceğini belirten sözcü, 'ABD çekildikten sonra savaşçılarımız güvenlik güçlerine katılacak' dedi.



Taliban siyasi sözcüsü Suhail Shaheen Salı günü yaptığı açıklamada, binlerce Taliban savaÅŸçısının ABD ve diÄŸer yabancı birliklerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Afgan ordusunun ve diÄŸer güvenlik güçlerinin bir parçası olacağını söyledi.

Çekilme, barış anlaÅŸmasının imzalanmasının ardından gerçekleÅŸecek.

"TALÄ°BAN SAVAÅžÇILARI GÜVENLÄ°K GÜÇLERÄ°NE DAHÄ°L EDÄ°LECEK"

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen 'Arap News Pakistan' muhabirleriyle yaptığı telefon görüÅŸmesinde kendisine barış anlaÅŸmasından sonra binlerce Taliban savaÅŸçısının kaderi hakkında soru sorulduÄŸunda "Güvenlik sisteminin bri parçası olacaklar. Ülkenin kurtuluÅŸu için büyük fedakarlık yaptılar" dedi.

"HÜKÜMETTE YER ALACAÄžIZ" 

Sözcü, Taliban'ın gelecekteki herhangi bir siyasi sistemin ve hükümetin bir parçası olup olmayacağına dair bir baÅŸka soruya, "Mevcut yönetimin deÄŸil, fakat kurulacak yeni hükümetin parçası olacağız" dedi.

191249110_191249110-db327aec16754ffd92b8f6adf3f6788f_1
Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen

TALÄ°BAN SÄ°YASÄ° BÄ°R PARTÄ° OLACAK MI?

Sözcü, Taliban'ın siyasi bir parti olup olamayacağı sorusuna ise "Gelecekteki politikalar konusunda liderliÄŸimiz karar verecek. Birinci önceliÄŸimiz iÅŸgali sonlandırmak, ikincisi ise Ä°slami bir hükümet kurmak ve Afganları güven altına almak. Liderlerimiz nasıl çalışacağımıza karar verecekler" ifadelerini kullandı.

KADINLARIN EĞİTİM ve İŞ HAKKI

Kadınlar konusunda da açıklamalarda bulunan Suhail Shaheen, kadınların Ä°slami ilkeler çerçevesinde eÄŸitim hakkına, iÅŸ sahibi olmalarına izin verileceÄŸini; Ä°slami örtülerin gözetileceÄŸini belirtti.

"Önceki hükümetimiz sırasında kadınların eÄŸitimi engellenmemiÅŸti. Fakat o zamanlar savaÅŸ halindeydik ve hiçbir maddi kaynağımız yoktu. Anarşı ve kaos olduÄŸu için önceliÄŸi güvenliÄŸe vermek zorundaydık. Åžimdi dünyanın bize yardım etmesini istiyoruz. Dünya ile iyi iliÅŸkiler kuracağız ve sorunlarımızı Ä°slami bir sistemce çözeceÄŸiz."

Sözcü, Taliban'ın ne mevcut sistemi Kabil'de ne de anayasayı bugünkü haliyle tanımadığını söyledi.

"Anayasayı bir gereklilik olarak kabul ediyoruz ve baÅŸka bir anayaca istiyoruz. DiÄŸer kurumların da gerekli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz ancak mevcut kurumları tanımıyoruz ve bu nedenle anayasa ve kurumların nasıl olması gerektiÄŸini tartışmak için Afganistan içi konferanslar düzenliyoruz."

TALÄ°BAN MEVCUT DEMOKRATÄ°K SÄ°STEMÄ° KABUL EDÄ°YOR MU?

Sözcü Shaheen, Taliban'ın mevcut demokratik sistemi kabul edip etmediÄŸi sorulduÄŸunda “Ä°slami bir sisteme inanıyoruz” cevabını verdi.

KURBAN BAYRAMINDAN ÖNCE BARIÅž SAÄžLANABÄ°LÄ°R

Taliban ve ABD arasındaki barış anlaÅŸmasının kurban bayramı öncesinde 11 AÄŸustos'ta kesinleÅŸebileceÄŸini söyleyen Shaheen, “Bayram öncesi bir anlaÅŸmaya varacağımızı umuyorum. Biz ülkemizde kan dökülmesine ve yıkıma son vermek istiyoruz. Top ABD'de. Makul bir teklid bulmalılar" dedi.

07349793
(Soldan) Mullah Abdul Salam Hanafi, Sher Mohammad Abbas Stanikzai ve Mullah Shahabuddin Delawar Afganistan'la barış görüÅŸmeleri kapsamında Moskova'daki zirvede (9 Kasım 2018-TASS)

ABD-TALÄ°BAN BARIÅž GÖRÜÅžMELERÄ°

'Arab News Pakistan'ın haberine göre ABD ve Taliban, 18 yıllık Afganistan iç savaşına son vermek için barışa çok yakın. ABD, Taliban'ın "Afganistan'ı terör üssü olarak kullanmaması karşılığında" bu ülkeden çekilme sözü verdi.

ABD ÖZEL TEMSÄ°LCÄ°SÄ° AFGANÄ°STAN ve KATAR'A GÄ°DECEK

ABD Afganistan UzlaÅŸma Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad, Doha'daki Taliban ile görüÅŸmeleri baÅŸlatmak için 1 Temmuz - 1 AÄŸustos tarihleri ​​arasında Afganistan ve Katar'a seyahat edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.