Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay anlaşmayı duyurdu: 2020'de ücretsiz olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'TCDD ve Özbek Demiryolları arasında işbirliğine dair bir anlaşma imzalanmış, karayolu alanında Özbek sürücülerine vizelerin kaldırılması, 2020 yılından itibaren geçiş belgelerinin ücretsiz olması gibi son derece önemli hususlarda mutabakata varılmıştır.' dedi.



CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde, CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Özbekistan BaÅŸbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev'in baÅŸkanlığında Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı düzenlendi.

Oktay ve Ganiyev tarafından, Türkiye-Özbekistan KEK Protokolü imzalandı.

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Oktay, toplantının kapanışında yaptığı konuÅŸmada, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Özbekistan'a gerçekleÅŸtirdiÄŸi resmi ziyaretler sonucunda iliÅŸkilerin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltilmesi ve Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin ihdas edilmesinin tarihten gelen güçlü baÄŸların bugüne uzanan kurumsal zeminini pekiÅŸtirdiÄŸini belirtti.

"Ä°kili ticaret hacmini 5 milyar dolara taşıma hedefi doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirilen KEK Toplantısı'nı oldukça önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum." ifadesini kullanan Oktay, teknik heyetlerin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için verimli çalışmalar yaptığını ve atılabilecek adımları ele aldığını söyledi.

KEK müzakereleri sürecine her iki ülkeden de altışar bakan yardımcısı olmak üzere, toplam 12 bakan yardımcısı ve son derece yetkin bürokrat ve teknokratların katıldığını anlatan Oktay, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Özbek heyetinde yer alan bakan yardımcılarımızın tamamı ülkemizdeki mevkidaÅŸları ile ikili görüÅŸmeler yapmışlar, ayrıca görev sahalarıyla ilgili ziyaretler gerçekleÅŸtirmiÅŸlerdir. Ä°stiÅŸareler sonucunda ticaret, ulaÅŸtırma, enerji, eÄŸitim, tarım, saÄŸlık, teknoloji ve sosyal güvenlik gibi pek çok alanda mevcut iÅŸbirliÄŸinin devamı ve yeni iÅŸbirliÄŸi alanları üzerinde mutabakat saÄŸlanmıştır. Bu çerçevede, ticaret alanında, müzakereleri devam etmekte olan Tercihli Ticaret AnlaÅŸması'nın mal listelerinin daha kapsamlı hale getirilmesinin yanı sıra hizmet ticaretini de içerecek ÅŸekilde ele alınması ve bir Serbest Ticaret AnlaÅŸması anlayışıyla deÄŸerlendirilmesi görüÅŸülmüÅŸtür." 

Oktay, Türkiye ve Özbekistan pazarında rekabet avantajına sahip ürünlerin listesinin gözden geçirildiÄŸi ve bu amaçla düzenli olarak istiÅŸarelerde bulunulmasının kararlaÅŸtırıldığını söyledi.

"ÖZBEKÄ°STAN'DA ORGANÄ°ZE SANAYÄ° BÖLGESÄ° KURULACAK"

Ticaret Bakanlığı tarafından iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin güçlendirilmesine iliÅŸkin faaliyetlerin tespitini teminen hazırlanan eylem planının Özbek tarafına tevdi edildiÄŸini anlatan Oktay, ÅŸunları kaydetti:

"Teknik heyetlerimiz, müteakip Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Toplantısı'na kadar eylem planı üzerindeki çalışmalarını tamamlamayı kararlaÅŸtırmışlardır. Ticaretten, ulaÅŸtırmaya, enerjiden, bankacılığa ve yerel paralarla ticarete kadar ekonominin farklı alanlarında 27 farklı baÅŸlık altında iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesinden sorumlu kurumlar ve atılması gereken adımlar belirlenmiÅŸtir. Her iki ülkeden iÅŸ çevrelerinin geniÅŸ katılımlarıyla gerçekleÅŸtirilen Ä°ÅŸ Forumu'nda, DEÄ°K ile Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması ile Özbekistan'da organize sanayi bölgesi kurulması alanında Gebze Organize Sanayi Bölgesi arasında mutabakat zaptı imzalanmıştır."

Oktay, yatırım alanında özellikle Özbekistan'da organize sanayi bölgeleri kurulması alanında yasal zeminin oluÅŸturulması için atılması gereken adımların deÄŸerlendirildiÄŸini dile getirdi.

ÖZBEK SÜRÜCÜLERÄ°NE VÄ°ZELERÄ°N KALDIRILMASI

Türk Eximbank tarafından Özbekistan bankalarına tahsis edilen kredinin yatırım malları ihracatı ve ortak projeler için kullandırılmasının kararlaÅŸtırıldığını vurgulayan Oktay, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Özbek tarafı, Türk yatırımcılar tarafından giriÅŸilecek projelerde Özbekistan mevzuatında tanımlanan teÅŸvik uygulamalarından azami düzeyde yararlanabilmesini teminen her türlü kolaylığı göstermeyi taahhüt etmiÅŸtir. UlaÅŸtırma alanında, TCDD ve Özbek Demiryolları arasında iÅŸ birliÄŸine dair bir anlaÅŸma imzalanmış, karayolu alanında Özbek sürücülerine vizelerin kaldırılması, 2020 yılından itibaren geçiÅŸ belgelerinin ücretsiz olması gibi son derece önemli hususlarda mutabakata varılmıştır. Tarım ve Ormancılık alanında, Bitki Karantinası Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması'nın imza sürecinin hızlandırılması kararlaÅŸtırılmıştır."

Oktay, eÄŸitim alanında uzmanların, 2019'da bütün karşılıklı iÅŸ birliÄŸi konularını görüÅŸmek üzere bir araya gelmelerinin kararlaÅŸtırıldığını da söyledi.

Ä°mzalanan KEK Protokolünü'nün Türkiye ve Özbekistan'a hayırlı olmasını dileyen Oktay, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"KEK Toplantımızın Sayın CumhurbaÅŸkanlarımızın ortaya koyduÄŸu sıkı iÅŸ birliÄŸi iradesinin önemli bir parçası olduÄŸunu düÅŸünüyor, ticari ve ekonomik iliÅŸkilerimize önemli katkılar sunmasını temenni ediyorum. Birbirine kardeÅŸlik bağıyla baÄŸlı ve tarihi Ä°pek Yolu'nun iki önemli durağı olan ülkelerimiz, inanıyorum ki daha müreffeh ve huzur dolu yarınlara birlikte yürüyecektir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.