Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelanda'da ateşli silahlara sıkı denetim getirildi

Yeni Zelanda'da iki camide 51 kişinin katledildiği terör saldırısının ardından ateşli silahlarla ilgili sıkı denetimlerde ikinci aşamaya geçildi. Yeni yasada, silah ruhsatlarının 5 yılda bir yenilenmesi, silah alıcılarının yanı sıra satıcılarının da ruhsat almalarının sıkılaştırılması, ülkeyi ziyaret edenlere silah satılmaması gibi düzenlemeler yer alıyor.



Yeni Zelanda BaÅŸbakanı Jacinda Ardern, BaÅŸbakanlığın internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısının hemen ardından çıkarttıkları yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin toplatılmasıyla ilgili yasaya ek olarak yeni yürürlüÄŸe giren AteÅŸli Silahlar Yasası'nın ayrıntılarını paylaÅŸtı. 
 
Yeni yasanın silah edinme ÅŸartları, güvenlik, ruhsat ve kiÅŸisel sorumluluklar gibi alanlarda sıkı denetim getirdiÄŸini belirten Ardern, "Nisan ayında saldırı tüfeklerini ve askeri tarzı yarı otomatikleri yasaklayarak piyasadaki en tehlikeli silahları almak için harekete geçtik. Åžimdi diÄŸer ateÅŸli silahların yanlış ellere düÅŸmesini önlemek için harekete geçiyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Christchurch kentinde 15 Mart'ta gedcekleÅŸtirilen terör saldırısının silahlarla ilgili yasaların hatalı olduÄŸunu ortaya koyduÄŸuna dikkati çeken Ardern, "Silah yasalarımız, 1983'ten kalma ve tehlikeli bir ÅŸekilde tarihi geçmiÅŸti" dedi.
 
TURÄ°STLERE SÄ°LAH SATILMAYACAK
 
Ardern'in detaylarını açıkladığı yeni yasada, silah ruhsatlarının 5 yılda bir yenilenmesi, silah alıcılarının yanı sıra satıcılarının da ruhsat almalarının sıkılaÅŸtırılması, ülkeyi ziyaret edenlere silah satılmaması, ateÅŸli silah reklamlarının denetim altına alınması, silah sahiplerinin davranışlarında endiÅŸeli durum görülmesi halinde polisin ruhsatı yeniden deÄŸerlendirmeye alması gibi maddeler bulunuyor. 
 
NE OLMUÅžTU?
 
Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart’ta cuma namazı sırasında düzenlenen terör saldırasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu 51 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, 49 kiÅŸi yaralanmıştı.
 
Tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırı sonrasında harekete geçen BaÅŸbakan Ardern yönetimindeki Yeni Zelanda hükümetinin kısa sürede ülkedeki yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin toplatılmasını zorunlu kılan kanunu çıkartması takdirle karşılanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.