Sosyal Medya

Güncel

Fatih Altaylı: Türkiye F-35 yerine Rusya'nın Su-57'sini almalı

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin F-35 programından çıkarak Rus yapımı 5. nesil savaş uçağı olan Su-57'yi alması gerektiğini söyledi.



Bugünkü köÅŸe yazısında Amerikan F-35'leri ile Rus yapımı 5. nesil savaÅŸ uçağı Su-57'nin özelliklerini karşılaÅŸtıran Habertürk yazarı Altaylı, "F-35'lerin teslim edilmeyecek olmasında ben ÅŸaşırılacak bir durum göremiyorum kendi adıma" dedi.
 
Altaylı, "Ben Türkiye'nin F-35 programından çıkması gerektiÄŸini hep söylüyorum. F-35 projesi 20 yıldır büyük paralar harcanmış, buna raÄŸmen oldukça sorunlu ve iyi ilerlemeyen ama büyük paralar harcandığı için de vazgeçilemeyen bir proje" ifadesini kullandı.
Altaylı'nın 'Rezil bir evlilik gibi' baÅŸlıklı yazısı ÅŸöyle:
 
"Türk Hava Kuvvetleri’nin tüm organizasyonu NATO standartlarına göre. Yani buraya baÅŸka bir ülkenin uçağını sokmak kolay bir iÅŸ deÄŸil. Hava Kuvvetleri içinde ciddi bir reorganizasyon gerektiren maliyetli bir iÅŸ. Ancak imkansız da deÄŸil elbette. 
 
Tabii SU-57 de daha tamamlanmış bir proje deÄŸil. O da henüz ilerleme aÅŸamasında. Ve tabii bir baÅŸka mesele de, iki uçak arasındaki benzerlikler kadar farklar olması.
 
F-35 daha çok kara hedeflerine yönelik bir uçak ve ona göre mühimmat taşıyor. SU-57 ise daha çok avcı uçağı özelliklerinde. 
 
F-35’in bazı modelleri dikine iniÅŸ kalkış yapma özelliÄŸine sahip. En azından öyle olması bekleniyor. Bu özellik SU-57’de yok. Bu da Türkiye’nin olası bir uçak gemisi projesi için bu uçağın çok da uygun olmadığı anlamına geliyor.
 
'ABD ÖYLE YAPAR BÖYLE YAPAR SONUNDA BÄ°R ÅžEKÄ°LDE UZLAÅžIRIZ'
 
Kağıt üzerinde ise iki uçak arasında bariz farklar var. Her iki uçak da radara yakalanmama özelliÄŸine sahip. Tabii bu tam bir 'Hayalet' uçak özelliÄŸi deÄŸil. Daha çok az görünme özelliÄŸi gibi.
 
Her iki uçak da 5. nesil savaÅŸ uçağı. Her ikisi de silahlarını kapalı bölmelerde taşıyor. Bunlar benzerlikler. Farklara gelince. 
F-35 tek motorlu, SU-57 çift motorlu. F-35 dikine iniÅŸ kalkış yapabilir modele de sahip. SU-57’de bu yok. 
 
F-35’in azami hızı 1931 kms, SU-57’nin azami hızı 2600 kms. F-35’in uçuÅŸ mesafesi 220 km, SU-57’nin uçuÅŸ mesafesi 2200 km. 
 
F-35’in havada kalma süresi 2.5 saat, SU-57’nin 5 saat. F-35’in yük taşıma kapasitesi 8 bin 160 kg, SU-57’nin 10 bin kg. 
 
Tüm bunlardan sonra yine de olacak olan ÅŸudur bence. ABD öyle yapar böyle yapar, sonunda bir ÅŸekilde uzlaşırız. Biraz sürünür, biraz süründürür sonunda yine F-35’leri alırız.
 
Çünkü bizim ABD ile iliÅŸkimiz çirkinleÅŸmiÅŸ bir evlilik gibi. Her iki taraf da birbirini sürekli aldatıyor. Bazen taraflardan biri evi terk ediyor. Ama eninde sonunda aynı yataÄŸa giriyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.