Sosyal Medya

Güncel

Rusya'dan ABD'ye Ä°dlib eleÅŸtirisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve müttefiklerinin Rusya ile Türkiye arasında İdlib konusunda imzalanan memorandumun uygulanmamasını istediğini belirtti.



Lavrov, FildiÅŸi Sahili DışiÅŸleri Bakanı Marsel Amon Tano ile görüÅŸmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suriye konusunda Rusya'yı suçlayıcı açıklamalarına cevap verdi.

Washington'ın, "Suriyelilerin evlerini terk etmeyi sürdürdüÄŸü" ÅŸeklinde aslı olmayan konularla meÅŸgul olmaması tavsiyesinde bulunan Lavrov, ABD'nin Fırat'ın doÄŸusunda yarı devlet kurma giriÅŸimi neticesinde Kürtler ve Araplar arasındaki sorunun büyüdüÄŸünü ve Kürt meselesinde sorumluluÄŸunu yerine getirmesi gerektiÄŸini belirtti.

Ä°dlib'de olup bitenler konusunda ABD ve yakın müttefiklerinin pozisyonunun endiÅŸe yarattığını ifade eden Lavrov, "ABD ve müttefiklerinin Ä°dlib'de atmosferi kötüleÅŸtirme giriÅŸiminde bulunması ve Ä°dlib'de terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye ile Rusya arasında imzalanan memorandumun yerine getirilmemesini istemesi endiÅŸe doÄŸuruyor." ifadelerini kullandı.

Eski ABD BaÅŸkanı Barack Obama yönetiminin "Suriye'de Nusra'ya dokunmama" politikasının aynısını Ä°dlib'de gözlemlediklerini dile getiren Lavrov, "Ä°dlib'de ABD politikasının Nusra Cephesi'ni koruma, onu fiilen terörist yapıdan siyasal uzlaÅŸma sürecine taşıma ve bu sürecin katılımcılarından biri olması arzusunu yansıttığına inanmak için nedenlerimiz var." diye konuÅŸtu.

Ayrıca Lavrov, ABD'nin ilk defa kendi politik ve jeopolitik çıkarları için teröristleri kullanmadığını hatırlatarak Amerikalı mevkidaÅŸlarının bölgedeki jeopolitik mühendisliÄŸinin doÄŸru sonuçlar vermesini umduÄŸunu ifade etti.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Pompeo, bir televizyon kanalına verdiÄŸi röportajda, Rusya'nın Ä°ran ile Suriye'de yakın çalıştığını hatırlatarak insanların evlerini bu yüzden terk etmek zorunda kaldığını öne sürmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.